Kenmerken
Lengte: 8 kilometer
Start- en eindpunt: Canadese Erebegraafplaats Zevenheuvelenweg, Groesbeek
Landschap: Bos en stuwwal
Geopad Nederrijk-Holdeurn - 7 KM
Geowandeling gaat door een geaccidenteerd fraai heuvellandschap met verschillende droogdalen die doorkruist of doorlopen worden. De eerste helft van dit geopad loopt door een prachtig open gebied met mooie uitzichten over de veelal met weilanden bedekte heuvels, je kunt aan het landschap de ligging van de heuvels en droogdalen goed herkennen. Alle droogdalen in dit gebied lopen in de richting van Groesbeek en Kranenburg, net zoals de droogdalen tussen de zeven heuvels van de Zevenheuvelenweg, bekend van de Nijmeegse Vierdaagse Wandelingen.
Het gebied ten noorden van Groesbeek blinkt uit in schoonheid én in hoogteverschillen. Je kunt aan het landschap aflezen hoe machtig groot de gletscher was die het landschap heeft gevormd. Het geopad geeft leuke en boeiende informatie over hoe het landschap is ontstaan. Zo lees je tijdens de wandeling het landschap, op en onder de grond.
Groesbeek Canadian War Cemetery and Memorial
Groesbeek Canadian War Cemetery is de laatste rustplaats voor 2619 militairen die sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog, vooral Canadezen en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het ereveld werd op 4 mei 1947 geopend door koningin Wilhelmina. De locatie van het ereveld is uitgekozen door burgemeester Jonkheer van Grotenhuis van Onstein. Hij vond de locatie zeer geschikt omdat vanaf het kerkhof de Duitse grens gezien kon worden.
Zevenheuvelenweg
De Zevenheuvelenweg heette vroeger de Meerwijksebaan of Beeksebaan. Pas toen het toerisme opkwam, kreeg het de aansprekende naam die vrijwel iedere Nederlander tegenwoordig kent van de derde dag van de Vierdaagse. De Zevenheuvelenweg loopt van Beek via Berg en Dal naar Groesbeek. Veel evenementen die gebruikmaken van de Zevenheuvelenweg, zoals de Nijmeegse Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop, melden dat er slechts 3 à 4 heuvels zijn. Dit is onjuist, vaak maken de evenementen slechts gebruik van een gedeelte van de weg. Er bevinden zich wel degelijk 7 heuvels voor/in Groesbeek. De Zevenheuvelenweg zelf, beginnende in Berg en Dal, telt 6 heuvels. De laatste heuvel bevindt zich in het dorp Groesbeek op de plek waar de Houtlaan ligt.
Landgoed van Jurgens
Dit heuvelachtige gebied met op de hoogste delen bos en verder akkers en grasland is het voormalige landgoed Nederrijk. De naam is ontleend aan het Nederrijkswald (wald = bos) dat eens de gehele stuwwal ten zuiden van Nijmegen bedekte. In 1916 werd het landgoed gekocht door margarinefabrikant Jurgens. Hij was een groot liefhebber van de jacht en liet meteen na aankoop een jachthuis in het bos bouwen. Later werden in het landbouwgebied bosjes aangelegd om de wildstand te bevorderen.
Stuwwal Nijmegen
Droogdal
Een droogdal is een langgerekte laagte die aan een beekdal doet denken maar die ontstaan is door de erosie van afstromend regenwater of, zoals in stuwwallen, door afstromend smeltwater. Op de wandeling zijn meerdere van deze droogdalen te zien.
Overzichtskaart
Foto's van deze wandeling
”Op de wandeling ervaar je hoe machtig groot de gletschertong was.
Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare