Skip to main content
search

Externsteine – Wandelen naar grillige rotsformatie

By 9 augustus 2022december 27th, 20230-5 KM, Duitsland, Teutoburgerwald

Externsteine, cultusplaats en rotsformaties

Externsteine

Wegwijzer wandeling Externsteine

Externsteine

Meer bij de Externsteine

Externsteine

Overzicht rotsformatie

Externsteine - Wandelen naar grillige rotsformatie - 2,5 KM

Het is een leuk begin van een weekje wandelen in de uitlopers van het Teutoburgerwald, de Externsteine. Het werd zo’n70 miljoen jaar geleden gevormd. De bijzonder gevormde rotsformatie zijn eigenlijk honderden meters lang maar zijn over een kleine afstand te zien als hoge zuilen die tot wel 38 meter de lucht in steken. De imposante zandsteenformatie trekt duizenden bezoekers aan en heeft duizende jaren een aantrekkingskracht uitgeoefend op de mens. Zo komen hier ieder jaar druïdes, heksen en aanbidders van Keltische goden hier de zonnewende vieren. De Externsteine staan aan een klein meer dat hier in de 19de eeuw is aangelegd. Er stroomt een beekje langs en er zijn verschillende wandelpaden die de bossen in leiden. Zo kun je hier een aangename wandeling maken met de rotsformatie als begin- en eindpunt. Statige bossen met imposante bomen en aangename paden leiden je in een relatief kort rondje door de omgeving van de Externsteine. De omgeving is schilderachtig mooi en een foto maken van de rotsformatie is garantie voor sprookjesachtige taferelen.

Wandeling naar Externsteine in het Teutoburgerwald

Externsteine

De Externsteine vormen een formatie van zandstenen in het Teutoburgerwoud in Duitsland, op het grondgebied van de gemeente Horn-Bad Meinberg, vlakbij Detmold. De formatie bestaat uit enkele lange stenen, die abrupt uit het heuvelachtige landschap oprijzen. De stenen zijn van zandsteen en zijn ontstaan in het Krijt, ongeveer 120 miljoen jaar geleden. Ze vertonen sterke sporen van door wind, vorst en regen veroorzaakte erosie, en wel van een specifieke vorm van verwering, die in het Engels woolsack erosion en in het Duits Wollsackverwitterung wordt genoemd: de stenen lijken op opeengestapelde wolbalen. De Externsteine gelden als een bezienswaardigheid in Noordrijn-Westfalen en tevens als voedingsbodem voor een raadsel. Dit komt doordat er sporen van menselijk gebruik uit de middeleeuwen, mogelijk uit de prehistorie, op zijn teruggevonden.

Wandeling naar Externsteine in het Teutoburgerwald

Religieuze en culturele geschiedenis

Behalve een natuurmonument zijn de Externsteine mogelijk van religieuze of cultureel geschiedkundige waarde. Men stelt steeds opnieuw dat de Externsteine in de steentijd de functie van cultusplaats hadden. Er zijn afslagen en stenen punten uit circa 10.000 v.Chr. gevonden in de omgeving van de rotsen. Deze bewijzen dat er in die periode mensen bij de Externsteine hebben geleefd, maar niet dat de rotsen een cultusplaats in de steentijd waren. Doordat er geen noemenswaardige stukken zijn gevonden die wijzen op een cultische functie van de Externsteine van voor de 10de of de 11de eeuw voor Christus staat een eventuele functie van de rotsen in de steentijd niet vast.

In de 12de eeuw werd volgens een inscriptie een grot in de westelijke rots als kerk ingewijd door de bisschop van Paderborn. Links naast de ingang van die grot bevindt zich een reliëf van de kruisafname van Jezus. Dit is het oudst bewaarde stenen beeld van Duitsland. De Externsteine staan in de belangstelling van druïden, esoterici, moderne heksen, Keltische geloofsgemeenschappen en Germaanse geloofsgemeenschappen, die er de zonnewendefeesten vieren en de Germaanse goden vereren.

Wandeling naar Externsteine in het Teutoburgerwald
Wandeling naar Externsteine in het Teutoburgerwald

De Grottenfels

Rots I is de grootste steen van alle dertien en wordt ook wel de Grottenfels genoemd naar de door de mens gemaakte grot. Deze bestaat uit drie kamers die met elkaar verbonden zijn via passages. Boven de ingang van de hoofdkamer, de Hauptgrotte, is een beeldhouwwerk in bas-reliëf te zien van een gevleugeld figuur. In de grot zelf is een inscriptie aangetroffen die dateert uit 1115.

Wandeling naar Externsteine in het Teutoburgerwald

Het Kruisafnamereliëf

Op de oostelijke buitenwand van rots I is een reliëf te zien met twee voorstellingen. Het onderste gedeelte bestaat uit een bebaarde draak die Adam en Eva omhelst. Het bovenste stuk van het reliëf is gladder en heeft meer duidelijke contouren. Hierop is Jezus te zien die van het kruis wordt gehaald door Nikodemus en Jozef van Arimathea. Zij worden bijgestaan door een rouwende Maria en Johannes de Evangelist. In de hemel is God te zien die de verlossing van Jezus zegent.

Wandeling naar Externsteine in het Teutoburgerwald
Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij de Nieuwe Herdgang

Turmfels

De 37,5 meter hoge rots II wordt ook wel de Turmfels genoemd, omdat de rots op een vierkante toren lijkt. Rots II staat bekend om de zogeheten Hohenkammer die zich in de top van de rots bevindt. Deze kamer kan bereikt worden via een trap in rots III en vervolgens via een houten brug met ijzeren traliewerk die begin negentiende eeuw werd toegevoegd.

Wandeling naar Externsteine in het Teutoburgerwald

Treppenfels en Wackelsteinfels

Rots III wordt de Treppenfels genoemd en is middels een grote kloof gescheiden van rots IV. Laatstgenoemde staat bekend als de Wackelsteinfels vanwege de losse kei op de top. Deze werd begin negentiende eeuw verankerd met ijzeren haken. Tevens werd de weg tussen rots III en IV uitgebreid en verhard. Zo werden de Externsteine klaargestoomd om hordes toeristen te ontvangen.

Wandeling naar Externsteine in het Teutoburgerwald

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE