Skip to main content
search
5-10 KMKnopenrondjeNoord-Brabant

Knopenrondje Huize Padua – Wandelen rond eerste instituut voor behandeling van psychiatrische patiënten

By 7 augustus 2022No Comments

Knopenrondje Huize Padua

Grenspalen, Landmeersche Loop en Huize Padua

Knopenrondje Huize Padua - 7 KM

Bedenker van de route Henrie van Zoggel: ‘We maken een afwisselende wandeling vanaf Huize Padua waarvan de geschiedenis teruggaat tot het eind van de 17e eeuw. De gemeenschap hield zich bezig met hosties bakken, onderwijs, bierbrouwen en landbouw. In 1826 begon men met de krankzinnigenzorg. Het groeide uit tot het eerste instituut voor behandeling van psychiatrische patiënten. We lopen hier langs het hoofdgebouw, de kapel en door een prachtig wandelpark met monumentale bomen. Aan de rand van vroegere Peelontginningen gaat de route verder langs de Landmeersche Loop, een zijbeek van de Aa. De beek heeft een hoge cultuurhistorische waarde en was de grensbeek tussen de Rijksheerlijkheid Gemert en het Land van Ravenstein. Deze grens wordt ook gemarkeerd door een aantal grenspalen die ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Handel zijn teruggeplaatst.’

Trage Tocht Handel

Knopenrondjes

Knopenrondjes zijn wandelroutes op basis van de wandelnetwerken in heel Nederland. Een Knopenrondje is dus van begin tot eind bewegwijzerd. Het zijn kant-en-klare routes. De routemaker heeft al de mooiste rondjes voor je uitgezocht. Knopenrondjes zijn gevarieerd, bij voorkeur onverhard, liefst alleen voor wandelaars, verkeersveilig en uiteraard het liefst met een leuke horecagelegenheid aan de route. Knopenrondjes kun je ook lopen met je smartphone en de wandelapp WandelZapp. De GPS-track kun je ook apart downloaden.

Huize Padua

Het terrein van de psychiatrische inrichting heeft nog een hoofdgebouw met monumentale ingang met daarboven het beeld van Antonius van Padua. In 1725 begon men hier met het geven van onderwijs en in 1826 werd dit het eerste instituut voor behandeling van psychiatrische patiënten in Nederland. In het omliggende park vind je een aantal historische oude bomenlanen. Het heeft nu een meer open karakter in tegenstelling tot vroeger en de focus ligt op ontmoeten. Grenzend aan het terrein zijn plannen voor een coöperatie van Herenboeren. Ze stimuleren duurzame en kleinschalige landbouw en huishoudens zijn aandeelhouder.

Trage Tocht Handel bij Huize Padua

Landmeersche Loop

De Landmeersche Loop is een zijbeek van de Aa en heeft belangrijke cultuurhistorische waarde. Hij was tot het einde van de 18e eeuw de grensbeek tussen de Rijksheerlijkheid Gemert en het Land van Ravenstein. Hoewel voor beide gebieden godsdienstvrijheid gold mochten in Gemert geen kloostergemeenschappen bestaan met meer dan vijf leden. Dit bracht de Broeders Penitenten er in 1742 toe om vanuit Handel naar het grondgebied van Boekel te verhuizen. In dit Land van Ravenstein stichtten zij Huize Padua. Het latere psychiatrisch ziekenhuis ligt dan ook direct ten noorden van dit nietige waterloopje dat ook nu nog de grens markeert tussen de gemeenten Boekel en Gemert-Bakel.

Historische grenspalenroute Handel

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu