KIJK ROND IN
VINEXWIJK BRANDEVOORT
Brandevoort, de Vinexwijk en de Buitens
BRANDEVOORT LIJKT OP EEN MIDDELEEUWSE VESTIGING MAAR IN DEZE WANDELING ZIE JE MEER. DE WANDELING LAAT OOK HET BRABANTSE LANDSCHAP ZIEN WAARNA JE IN DE WOONBUURTEN VAN BRANDEVOORT, DE BUITENS, KOMT ZOALS ZIJN KRANENBROEK, LIVERDONK, HAZENWINKE, DE VESTE EN DE MARKE. ALLEMAAL BIJZONDERE WIJKEN MET EEN BIJZONDERE KEUZE VOOR WONINGBOUW. ZO KAN OOK EEN VINEXWIJK EEN INTERESSANTE WANDELING OPLEVEREN.
In 2007 wandelde ik ook door deze vinexlocatie en schreef er een artikel over: Nieuwbouw in oud jasje. De wijk was toen nog echt in opbouw. En toen ik zag dat Gegarandeerd Onregelmatig er ook een wandeling in hun gids De mooiste Vinexwandelingen aan hadden besteed, ben ik er nog een keer naar toe gegaan. Nu is de wijk wel af en wat toen in de plannen zat, is nu heel mooi te zien. Ook de groenstroken tussen de nieuwbouw zijn af en vormen een mooi geheel met de rest en de nodige rustplekken. De wijk is afwisselend en als het dan toch nieuwbouw moet zijn, dan maar zo.
Brandevoort
De wijk Brandevoort ligt in het gebied tussen Mierlo-Hout, Geldrop-Mierlo en Nuenen en ligt aan de spoorlijn Eindhoven-Venlo. Brandevoort was een agrarisch gebied in de gemeente Mierlo. Het kent al een eeuwenoude geschiedenis van bewoning. Bij opgravingen is onder andere een Romeinse nederzetting uit het begin van onze jaartelling aangetroffen. In en na de middeleeuwen woonden er voornamelijk boerengezinnen. Totdat in 1995 Helmond begon met het uitbreidingsproject door het annexeren van dit dunbevolkte deel van de gemeente Mierlo.
In de periode 2000 – 2021 worden in dit voormalig agrarisch gebied circa 6000 woningen gebouwd wat tot een totale bevolking van circa 17.000 inwoners moet leiden. Naast de ‘dorpsker De Veste, waar winkels en andere voorzieningen aanwezig zijn, liggen ook de woongebieden van De Buitens: Schutsboom, Brand, Beemden, Stepekolk. Later zullen nieuwe wijken gaan ontstaan namelijk: de Marke, Hazenwinkel, Liverdonk en Kranenbroek.
Brandevoort is opgezet volgens de principes van New Urbanism. Doordat diverse architecten werken aan deze wijk in aanbouw, ontstaat er een zeer afwisselend straatbeeld. De Veste wordt historiserend aangelegd in de stijl van een 17e-eeuws Brabants stadje, met herenhuizen aan grachten. In 2005 was een deel van De Veste opgeleverd en het deelplan Schutsboom vrijwel helemaal gereed. Nieuwe bebouwingen staan in de Stepekolk en ook de Brand is al voor een deel bebouwd. Ook deze wijken bestaan grotendeels uit duurdere woningen die meestal in vooroorlogse 20e-eeuwse stijl gebouwd zijn, met een opzettelijke vermijding van de kenmerken van het naoorlogse functionalisme.
Het ontwerp voor Brandevoort (Masterplan Brandevoort) werd gemaakt door Wissing (stedenbouwkundig ontwerp), Paul van Beek (landschapsinrichting) en Rob Krier en Christoph Kohl (architectuur) in samenwerking met Grontmij.