Skip to main content
search
KIJK ROND IN

VINEXWIJK BRANDEVOORT

Brandevoort, de Vinexwijk en de Buitens

BRANDEVOORT LIJKT OP EEN MIDDELEEUWSE VESTIGING MAAR IN DEZE WANDELING ZIE JE MEER. DE WANDELING LAAT OOK HET BRABANTSE LANDSCHAP ZIEN WAARNA JE IN DE WOONBUURTEN VAN BRANDEVOORT, DE BUITENS, KOMT ZOALS ZIJN KRANENBROEK, LIVERDONK, HAZENWINKE, DE VESTE EN DE MARKE. ALLEMAAL BIJZONDERE WIJKEN MET EEN BIJZONDERE KEUZE VOOR WONINGBOUW.  ZO KAN OOK EEN VINEXWIJK EEN INTERESSANTE WANDELING OPLEVEREN.

In 2007 wandelde ik ook door deze vinexlocatie en schreef er een artikel over: Nieuwbouw in oud jasje. De wijk was toen nog echt in opbouw. En toen ik zag dat Gegarandeerd Onregelmatig er ook een wandeling in hun gids De mooiste Vinexwandelingen aan hadden besteed, ben ik er nog een keer naar toe gegaan. Nu is de wijk wel af en wat toen in de plannen zat, is nu heel mooi te zien. Ook de groenstroken tussen de nieuwbouw zijn af en vormen een mooi geheel met de rest en de nodige rustplekken. De wijk is afwisselend en als het dan toch nieuwbouw moet zijn, dan maar zo.

Brandevoort

Wandeling door vinexlocatie Brandevoort in Helmond van Gegarandeerd Onregelmatig
Wandeling door vinexlocatie Brandevoort in Helmond van Gegarandeerd Onregelmatig bij openbare school in de Veste
Wandeling door vinexlocatie Brandevoort in Helmond van Gegarandeerd Onregelmatig op marktplaats

De wijk Brandevoort ligt in het gebied tussen Mierlo-Hout, Geldrop-Mierlo en Nuenen en ligt aan de spoorlijn Eindhoven-Venlo. Brandevoort was een agrarisch gebied in de gemeente Mierlo. Het kent al een eeuwenoude geschiedenis van bewoning. Bij opgravingen is onder andere een Romeinse nederzetting uit het begin van onze jaartelling aangetroffen. In en na de middeleeuwen woonden er voornamelijk boerengezinnen. Totdat in 1995 Helmond begon met het uitbreidingsproject door het annexeren van dit dunbevolkte deel van de gemeente Mierlo.

In de periode 2000 – 2021 worden in dit voormalig agrarisch gebied circa 6000 woningen gebouwd wat tot een totale bevolking van circa 17.000 inwoners moet leiden. Naast de ‘dorpsker De Veste, waar winkels en andere voorzieningen aanwezig zijn, liggen ook de woongebieden van De Buitens: Schutsboom, Brand, Beemden, Stepekolk. Later zullen nieuwe wijken gaan ontstaan namelijk: de Marke, Hazenwinkel, Liverdonk en Kranenbroek.

Brandevoort is opgezet volgens de principes van New Urbanism. Doordat diverse architecten werken aan deze wijk in aanbouw, ontstaat er een zeer afwisselend straatbeeld. De Veste wordt historiserend aangelegd in de stijl van een 17e-eeuws Brabants stadje, met herenhuizen aan grachten. In 2005 was een deel van De Veste opgeleverd en het deelplan Schutsboom vrijwel helemaal gereed. Nieuwe bebouwingen staan in de Stepekolk en ook de Brand is al voor een deel bebouwd. Ook deze wijken bestaan grotendeels uit duurdere woningen die meestal in vooroorlogse 20e-eeuwse stijl gebouwd zijn, met een opzettelijke vermijding van de kenmerken van het naoorlogse functionalisme.

Het ontwerp voor Brandevoort (Masterplan Brandevoort) werd gemaakt door Wissing (stedenbouwkundig ontwerp), Paul van Beek (landschapsinrichting) en Rob Krier en Christoph Kohl (architectuur) in samenwerking met Grontmij.

Bouwen wat de mensen willen en wonen in de sfeer van weleer, was het basisidee van Brandevoort. De Veste is de op een terpachtige verhoging gebouwde dorpskern. De huizen hebben er afwisselende, hoge gevels met de sfeer van een oud vestingstadje.

In Stepekolk is gekozen voor een architectonische stijl die doet denken aan Brabantse langgevelboerderijen. De meeste woningen in deze wijk hebben dan ook een bredere gevel en een hoog, rood dak dat meteen op de eerste bouwlaag staat. Vrijwel geen enkele woning is gelijk aan een andere.

De architectuur van Brand heeft veel weg van een koloniale stijl. In de gevels is veel hout en zijn witte elementen verwerkt; de daken zijn vlakker en er zijn details aangebracht als veranda’s en gevelversieringen. Brand is daardoor misschien wel de minst Brabantse van alle Buitens: het is een Buiten met een lichte, zonnige haast exotische uitstraling.

Schutsboom is een wijk geworden met een vriendelijk en open karakter. Er zijn veel woningtypen, die elk ook nog eens een groot aantal variaties hebben. Geen enkel huis lijkt daardoor hetzelfde; eentonige straten met rijtjeshuizen die andere nieuwbouwprojecten vaak kenmerken, zijn hier nergens te vinden.

Leave a Reply

Close Menu