Skip to main content
search
10-15 KMNoord-BrabantZuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie – Oosterhout-Hooipolder – Wandelen langs sporen van de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie

By 2 maart 2019april 29th, 2021No Comments

Geertruidenberg, de Zuiderwaterlinie en fort Lunet

GEERTRUIDENBERG IS EEN STAD VOL INDRUKWEKKENDE MONUMENTEN. HET WANDELPAD LEIDT DOOR HET CENTRUM WAAR JE SPOREN VAN DE GESCHIEDENIS VINDT ACHTER IEDERE HOEK. EN JE WANDELT LANGS FORT LUNET AAN DE DONGE, EN VAN DE JONGSTE FORTEN IN DE ZUIDERWATERLINIE. DE PLAATS WAS AL LANGE TIJD BESCHERMD EN HEEFT DE OUDSTE STADSRECHTEN IN HET GRAAFSCHAP HOLLAND. GELEGEN AAN BELANGRIJKE VAARROUTES BESCHERMT DE STAD ZICH AL SINDS 1319.

Ruïne van Strijen in Oosterhout

De Ruïne van Strijen of Slotbossetoren te Oosterhout is het enige overblijfsel van het kasteel van Strijen, dat aan het einde van de dertiende eeuw werd gebouwd. De ruïne bestaat uit een hoog brok muurwerk, dat een hoek van een toren heeft gevormd. De burcht torent tussen de hoge bomen, zwanen bij de vijver langs de burcht sissen dat je niet te dicht in de buurt moet komen. De burcht Huis ten Strijen werd gebouwd in opdracht van Willem Willemszoon van Strijen, een nazaat van de Graven van Strijen. Het slot is op een strategische plaats gebouwd, precies op de grens van het Hertogdom Brabant en het Graafschap Holland.

Ruïne van Strijen op een wandeling over de Zuiderwaterlinie van Oosterhout via Geertruidenberg naar Hooipolder
Ruïne van Strijen in Oosterhout

De Donge

De Donge is een beek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De Donge is een typische laaglandbeek, die geen duidelijke bron heeft maar ontstaat doordat grond- en regenwater zich vanuit een groter gebied geleidelijk aan clusteren tot een beek. Voor de Donge betreft dit het grensgebied tussen Alphen en Baarle-Nassau. De hoge dijk langs het riviertje geeft zicht op de overkant waar hout van de bomen zorgt voor een ondoordringbare strook, het lijkt me typisch het leefgebied van de bever. De regio waar de Donge uitmondt in de Amer (grofweg de plaatsen in de gemeente Geertruidenberg, en de dorpen Made, Hank en Dussen maar vaak ook Drimmelen) wordt vaak ‘Dongemond’ genoemd. Ik wandel dan ook richting Geertruidenberg, aan de overkant van de Donge industrie met in de verte de altijd aanwezig rookpluimen van de Amercentrale.

De Donge op een wandeling over de Zuiderwaterlinie van Oosterhout via Geertruidenberg naar Hooipolder
De Donge

Geertruidenberg

De naam Geertruidenberg of Mons Sanctae Gertrudis is genoemd naar de Heilige Gertrudis van Nijvel, die hier in de zevende eeuw op een berg (heuvel) een klooster zou hebben gesticht.. De stad kreeg deze naam in 1220. De plaats wordt ook wel ‘Vestingstad aan de Biesbosch’ genoemd. Dit vanwege de eeuwenlange relaties met het gebied. Er bestaan fraai bewaarde monumenten in Geertruidenberg zoals vestinggrachten, bolwerken en ravelijnen. De terrasjes aan de historische markt met leilindes bieden uitzicht op monumentale panden en cultuurhistorische bezienswaardigheden als de Geertruidskerk. De kerk is imposant en enorm, vlakbij worden de carnavalsauto’s opgesteld voor de carnavalsoptocht, we zijn tenslotte in Brabant.

Vismarkt in Geertruidenberg op een wandeling over de Zuiderwaterlinie van Oosterhout via Geertruidenberg naar Hooipolder
Geertruidenberg

Fort Lunet

Aan het stadscentrum van Geertruidenberg ligt Fort Lunet aan de overkant van de Donge. Het fort werd pas gebouwd na de Belgische opstand in 1830. Dit relatief nieuwe fort bewaakte de Donge en de Straatweg Breda-Gorinchem.

Fort Lunet in Geertruidenberg op een wandeling over de Zuiderwaterlinie van Oosterhout via Geertruidenberg naar Hooipolder
Fort Lunet
GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu