Skip to main content
search
5-10 KMDe mooiste bergwandelingen van NederlandGegarandeerd OnregelmatigGelderlandWandelingen september 2020

Zijpenberg – Wandelen over de hoogste bergen van de Veluwe

By 4 september 2020december 21st, 2020No Comments
KIJK ROND BIJ

DE ZIJPENBERG

De Posbank, Zijpenberg en Herikhuizen

UIT DE SERIE DE MOOISTE BERGWANDELINGEN VAN NEDERLAND IS DIT EEN BERGTOCHT BIJ UITSTEK. VRIJWEL GEEN PAD IS VLAK TIJDENS DE ROUTE. DE  AANLOOP GAAT LANGS DE SCHAAPSKOOI WAARNA DE ECHTE KLIM BEGINT. JE STIJGT DOOR HET BOS NAAR DE VOORMALIGE BOERDERIJ HERIKHUIZEN EN KLIMT NOG EENS 35 METER NAAR DE ZIJPENBERG. DE AFDALING OVER HET OPEN HERIKHUIZERVELD IS UNIEK. HET GAAT EVEN STEIL OMLAAG EN VANUIT HET DAL WEER FLINK OMHOOG NAAR DE POSBANK.

Wandelen over de hoogste bergen van de Veluwe - De Zijpenberg

Onlangs verschenen er artikelen in het nieuws over de mogelijkheden om in Nederland bergwandelingen te maken. De wandeling die ik vandaag maakte, is er daar zeker een van. Op en rond het gebied van het Herikhuizerveld zijn vele klimmetjes, kleine kuitenbijters, op relatief korte afstand. Daarbij staat hier nu de heide in bloei en kleurt prachtig paars. De uitzichten zijn prachtig, je kijkt weg tot aan het IJsseldal en Montferland. Paarden rennen over de heide en bij de Posbank kun je even rustig de omgeving in je op nemen. Bergwandelen, het kan echt in Nederland.

Herikhuizen

Herikhuizen is een voormalige boerderij in de bossen van het Nationaal Park Veluwezoom in de gemeente Rheden. Na beëindiging van het landbouwkundig gebruik werd de boerderij begin jaren negentig verlaten, en in 1999 door de eigenaar Natuurmonumenten omgevormd tot een ruïne ten behoeve van flora en fauna. Tegelijkertijd werd een wildobservatiepost gebouwd met zicht op de voormalige boerderij. De boerderij Herikhuizen en haar bewoners spelen een hoofdrol in het bekende jeugdboek ‘De kinderen van het achtste woud’ van Els Pelgrom. In het boek wordt de boerderij Klaphek genoemd wat incorrect is, ‘Klaphek’ is in werkelijkheid een boerderij die enkele honderden meters ten zuiden van Herikhuizen ligt.

Wandelen over de hoogste bergen van de Veluwe - De Zijpenberg

Herikhuizerveld

Het Herikhuizerveld is een heuvelachtig heideveld dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Veluwezoom. Het veld is genoemd naar de nabijgelegen voormalige boerderij Herikhuizen. Het gebied wordt ook wel de Posbank genoemd, naar het monument dat op een heuvel aan de noordoostzijde van het Herikhuizerveld staat. Het Herikhuizerveld wordt begraasd door IJslandse pony’s, Schotse hooglanders en de Rhedense schaapskudde. In het gebied bevindt zich een schaapskooi. Vanaf de toppen van enkele heuvels in het Herikhuizerveld kan uitgekeken worden over het gebied tussen IJssel en Rijn tot ver in Duitsland. In het gebied bevinden zich diverse droogdalen met een steile wand aan de ene zijde en een meer glooiende wand aan de overzijde.

Wandelen over de hoogste bergen van de Veluwe - De Zijpenberg

De Posbank

De Posbank is een monumentale bank en van een naastgelegen theehuis op de zuidelijke Veluwe. De bank staat op een hoogte van 90 meter boven NAP in het Nationaal Park Veluwezoom met uitzicht over het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Ter vergelijking: het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen Signaal Imbosch (110 m). De uitspanning die vroeger bij de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis (Paviljoen de Posbank) laten bouwen volgens een duurzaam ontwerp.

De bank is gebouwd ter ere van het 25-jarig jubileum van de heer G.A. Pos op 7 mei 1918. Pos was tweede voorzitter van de ANWB en een van de pioniers van de bond. De Posbank is ontworpen door architect Willem Leliman en gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden. Hij werd op 24 mei 1921 onthuld. In het Sonsbeekpark in Arnhem staat een replica van de bank. De ‘Posbank’ is in de volksmond ook de benaming voor het heuvelachtige heidegebied waarin hij ligt, maar dit gebied heet eigenlijk het Herikhuizerveld.

Wandelen over de hoogste bergen van de Veluwe - De Zijpenberg

Leave a Reply

Close Menu