10-15 KMGegarandeerd OnregelmatigGelderlandTrage tochtenWandelen op de Veluwezoom

Trage tocht – Posbank – Rheden – Op pad met Rob Wolfs langs verrassende vergezichten en panorama’s

Door 27 november 2019 december 1st, 2019 Geen berichten
KIJK ROND OP

DE POSBANK

De Posbank, panorama's en bomenlanen

We maken een prachtige wandeling in Nationaal Park Veluwezoom op en om het Herikhuizerveld, bij de meeste mensen beter bekend als de Posbank. Misschien wel een van de mooiste natuurgebieden in Gelderland? En dat komt natuurlijk vooral door het sterk heuvelachtige karakter van de heidevelden en de omliggende bossen. Met steeds weer verrassende uitzichten en panorama’s. Over smalle steile paadjes, over brede zanderige paden, over majestueuze bomenlanen en over diep uitgesleten holle wegen.
Bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten biedt veel informatie over de omgeving. We komen langs de ruïne Herikhuizen, een oude boerderij, nu observatiepost voor wild. Onderweg zien we een wildgraaf en boswallen. We beklimmen de Kraaijenberg en de Tafelberg. Op de heidevelden lopen IJslandse pony’s en soms Veluwse heideschapen. Halverwege komen we langs Paviljoen de Posbank waar het goed pauzeren is. Na een mooie slinger door een oud bosgebied Het Asselt met veel omgevallen bomen en een diepe kuil komen we bij Koepel de Kaap. Nog een laatste keer genieten we van de uitgestrekte heidevelden die hier De Hangmat heten en via de Schietberg lopen we weer terug naar het beginpunt.

Ik wandel vandaag samen met de bedenker van de Trage Tochten, Rob Wolfs. Hoe kun je beter een Trage Tocht lopen dan met de bedenker ervan en ook nog in zijn thuiswedstrijd op de Trage Tocht Posbank bij Rheden. Na een hartelijke ontvangst met koffie bij hem thuis en deze mooie wandeling, typisch traag met vele onverharde en verrassende paden en groen, waren er opvallend gelijkenissen en raakvlakken: huisman, wandelaar, beetje opstandig, kritisch, beetje eigenwijs, aimabel, respectvol, met veel verwondering, graag buiten zijn en interesse voor landschappen en bomen. Ik genoot van elke meter, het was een goed gezelschap en de gesprekken over politiek, kinderen, ouder worden, problemen met kinderen, de natuur, wandelingen, wandelbloggen en nog veel meer, waren van begin tot einde van de wandeling interessant en verveelden nergens.

De wandeling toonde het gebied rond Rheden en de Posbank op zijn best. Weliswaar nu geen bloeiende paarse heide zoals die hier eens per jaar bloeit, maar alle tinten bruin door de intredende herfst. Oude gletscherdalen, mooie hoogteverschillen en diepe holle wegen waren ingrediënten voor deze Trage Tocht. Een afspraak voor de volgende Trage Tocht samen ligt er.

Rob Wolfs

‘Het landschap laat zich volgens mij het beste lezen als een meerduidige tekst. De ene keer is de historische invalshoek richtinggevend, de andere keer bepalen de bloemetjes en bijtjes het verhaal en een volgende keer doen ruimtelijke ontwikkelingen hun werk. Die variatie en meerduidige interpretatie maakt het buiten zijn ook juist zo leuk. Gebogen over de kaart of in overleg  met anderen dit landschap vertalen in kwalitatief goede routes, dat is mijn passie!’ Deze passage op de website van de wandelman omschrijft goed hoe Rob over wandelen denkt. Met deze passie heeft al vele wandelingen gemaakt en hij heeft het wandelen over onverharde paden hoog in het vaandel staan. Daarom maakt hij wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde of halfverharde paden gaan, zoals graspaden, zandpaden, grindpaden en puinpaden. Deze vormen de kwaliteit van zijn Trage Tochten.

Wandeling over Trage Tocht Posbank bij Rheden samen met bedenker en routemaker Rob Wolfs

De Posbank

De Posbank is de naam van een monumentale bank en van een naastgelegen theehuis op de zuidelijke Veluwe bij Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland. De bank staat op een hoogte van 90 meter boven NAP in het Nationaal Park Veluwezoom met uitzicht over het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Ter vergelijking: het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen Signaal Imbosch (110 m). De uitspanning die vroeger bij de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis (Paviljoen de Posbank) laten bouwen volgens een duurzaam ontwerp.

De Posbank is een halfronde stenen bank op een markant uitzichtpunt. De bank is gebouwd ter ere van het 25-jarig jubileum van de heer G.A. Pos op 7 mei 1918. Pos was tweede voorzitter van de AN WB en een van de pioniers van de bond. De Posbank is ontworpen door architect Willem Leliman en gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden. Hij werd op 24 mei 1921 onthuld. In het Sonsbeekpark in Arnhem staat een replica van de bank.

Wandeling over Trage Tocht Posbank bij Rheden samen met bedenker en routemaker Rob Wolfs bij monument
Wandeling over Trage Tocht Posbank bij Rheden samen met bedenker en routemaker Rob Wolfs bij beeld van koningin Beatrix

Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare op de Veluwe in de provincie Gelderland dat in zijn geheel eigendom is van de vereniging Natuurmonumenten. In 1930 werd het het eerste nationaal park in Nederland. Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke, meest heuvelachtige deel van het park liggen meerdere landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Het natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal.

Van juni tot en met oktober is de kans het grootst om wild te spotten, vooral in de ochtend- of avondschemering. De dieren zijn dan namelijk het actiefst. Op de Veluwe en Veluwezoom samen leven zo’n 5000 wilde zwijnen en rond 1500 edelherten.

Wandeling over Trage Tocht Posbank bij Rheden samen met bedenker en routemaker Rob Wolfs
Kaart wordt geladen, even geduld a.u.b....

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: