Skip to main content
search

Wandeling Slag om Ieper – Wandelen langs historische slagvelden

By 25 november 2023december 3rd, 202310-15 KM, België, Ieper

Railway Dugouts Burial Ground, Hill 60 en Museum Sanctuary Wood

Wandeling Slag om Ieper

 

Kenmerken

Lengte: 12,5 kilometer

Start- en punt: Sint Catharinakerk Zillebeke

Landschap: Stad, akkerland en slagvelden

De Slag om Ieper is een grote veldslag uit de Eerste Wereldoorlog die verdeeld wordt in vier slagen met een vastlopend front. Het Duitse Rijk en de geallieerden probeerden allebei een doorbraak te forceren wat mislukte. Bij de tweede slag werd voor het eerst gifgas gebruikt. Hierna was de mijnenslag van Mesen. De geallieerden groeven 24 mijnen in waarvan er 19 afgingen en het Duitse Rijk een grote klap toebrachten. De derde slag was het ergst; toen stierven honderdduizenden soldaten. Die slag noemen ze ook wel de slag bij Passendale. Bij de vierde slag maakten de geallieerden grote stappen maar een doorbraak forceren is nooit echt gelukt. De wandeling leidt je langs de ‘hoogtepunten’ van de Slag om Ieper, van kazematten tot loopgraven en kerkhoven.

Wandelen Slag om Ieper bij de Railway Dugouts Burial Ground

Het is een indrukwekkende omgeving rond Zillebeke waar jarenlang op de meter man tegen man werd gevochten in de 1e W.O. Al wandelend voel je de geschiedenis onder je voeten. Het ene kerkhof is nog niet achter je of het volgende doemt voor je op. Bovenop de heuvels die strategisch van belang waren, heb je mooie uitzichten over de omgeving en op Ieper. Een bezoek aan het Zillebeke Museum Hill 62 laat je nog dieper duiken in het soldatenleven. Hier zijn loopgraven bewaard gebleven. Het is een natte dag vandaag, wat moeten dat voor omstandigheden zijn geweest toen hier in de winters van 1914 tot 1918 soldaten ploeterden. Meer dan 600.000 doden, een vergeten oorlog. Deze wandeling laat alles maar dan ook alles zien hoe het toen moet zijn geweest.

Railway Dugouts Burial Ground

Railway Dugouts Burial Ground is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke, een deelgemeente van Ieper. De begraafplaats werd ontworpen door Edwin Lutyens in samenwerking met John Truelove en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het terrein heeft een onregelmatige vorm met een oppervlakte van 17.395 m². Er zijn twee gelijkvormige toegangsgebouwen met een boogvormige doorgang. De begraafplaats is bijna als een halve cirkel rond een vijver aangelegd. Deze vijver is ontstaan door een bomkrater, zoals er nog meerdere in de omgeving te vinden zijn. Het Cross of Sacrifice staat vlak bij deze vijver opgesteld. De Stone of Remembrance staat in de oostelijke hoek vlak bij de twee toegangen.

Wandelen Slag om Ieper bij de Railway Dugouts Burial Ground

Woods Cemetery

Woods Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke. De begraafplaats werd ontworpen door Edwin Lutyens met assistentie van William Cowlishaw en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het terrein heeft een onregelmatig grondplan met een oppervlakte van 3.181 m² en wordt omgeven door een bakstenen muur. De begraafplaats ligt in het provinciedomein De Palingbeek, op een heuvelrug anderhalve kilometer ten zuiden van het dorpscentrum en is met verschillende niveaus aangelegd. Centraal staat het Cross of Sacrifice.

Wandelen Slag om Ieper bij het Woods Cemetery
Wandelen Slag om Ieper bij het Woods Cemetery

Hill 60

Hill 60 is een heuvel even buiten het Belgische dorp Zillebeke, waar fel werd gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De heuvel ligt nabij de spoorweg Ieper-Kortrijk (Spoorlijn 69), langs de Zwarteleenstraat. De heuvel is circa 60 meter hoog en 230 meter lang. Eigenlijk is deze heuvel opgebouwd uit grond die vrijkwam bij de aanleg van ‘de’ spoorweg. De oorlogssite van Hill 60 is bewaard gebleven en kan vrij bezocht worden. Vlak bij was het Hill 60 museum gevestigd in een typisch Belgisch café, dit museum/café is nu gesloopt en er is een restaurant voor in de plaats gekomen. Op 10 december 1914 werd Hill 60 veroverd door het Duitse leger. De Britse 171e Tunneling Company begon echter in februari 1915 tunnels onder de Hill te graven. In april 1915 waren de tunnels klaar en waren zes mijnen geplaatst onder de Duitse posities. Op 17 april 1915 om 19.05 uur werden de mijnen tot ontploffing gebracht. De explosies duurden ongeveer tien seconden en verwoestten de verdedigingswerken van de Duitsers. Een Britse soldaat die boven de borstwering keek werd gedood door rondvliegend puin. De Britten konden Hill 60 innemen, zij verloren hierbij zeven man. De overwinning was echter van korte duur, op 18 april werden de Britten na een nachtelijke Duitse aanval weer verdreven van de heuvel. Britse versterkingen zorgden voor een nieuw offensief, en met succes: de heuvel kwam weer in Britse handen.

Wandelen Slag om Ieper bij het Hedge Row Trench Cemetery

Hill 62

Hill 62 is een heuvel in de omgeving van Ieper. ‘62’ wijst erop dat de heuvel 62 meter boven de zeespiegel ligt. Hill 62 of Höhe 62 kwam in 1916 in Duitse handen tot Canadese troepen de heuvel veroveren. De Canadezen leden tijdens deze verovering grote verliezen. Het monument op de top herdenkt de gesneuvelde Canadese soldaten. Vanop Hill 62 heb je een prachtig zicht op de torens van Ieper en merk je meteen het strategisch belang van een hoogte tijdens WO I.

Wandelen Slag om Ieper bij Sanctuary Wood Cemetery

Sanctuary Wood

In het Museum/ café is een documentatie te zien van originele loopgraven en beeldmateriaal. Buiten in het bos kun je deze ook nog aanschouwen.

Wandelen Slag om Ieper bij Zillebeke Museum Hill 62
Wandelen Slag om Ieper bij Zillebeke Museum Hill 62

Sanctuary Wood Cemetery

Sanctuary Wood Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Zillebeke . De begraafplaats ligt anderhalve kilometer ten oosten van het dorpscentrum, op een hellend terrein nabij Hill 62. Ze werd ontworpen door Edwin Lutyens en heeft een grondplan in de vorm van een cirkelsector met een oppervlakte van 6.758 m². De begraafplaats is omgeven door een natuurstenen muur en de toegang bestaat uit een poortgebouw met een loggia. Centraal op het terrein staat de Stone of Remembrance en in de zuidwestelijke hoek het Cross of Sacrifice. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Wandelen Slag om Ieper bij Sanctuary Wood Cemetery

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE