Skip to main content
search

Kemmelbergwandelroute – Wandelen door Heuvelland op Getuigenheuvel

By 26 november 2023december 25th, 202310-15 KM, België, Ieper

Kemmelberg, Ossuaire Francais en den Dries

Kemmelbergwandelroute

 

Kenmerken

Lengte: 9 kilometer

Start- eindpunt: Bezoekerscentrum het Heuvelland

Landschap: Bos en heuvels

Je wandelt in de omgeving van de Kemmelberg in een mooie rondje rond en op deze heuvel. Het landschap is er heel heuvelachtig en biedt oneindige vergezichten. Je start in de dorpskern van Kemmel bij het bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ en wandelt via de Willebeek richting Domein De Chalet en het gemeentelijk domein De Warande. Langs veldwegen en wijngaarden stap je verder naar de Monteberg (131 m). Daarna gaat het steil bergop naar de top van de Kemmelberg. Boven wacht een uniek panorama en op de terugweg wandel je langs de beboste flanken van de heuvelkam. De Kemmelberg is 154 m hoog en daarmee de hoogste van Vlaanderen. Het is wat men noemt een getuigenheuvel verwijzend naar de gevechten die hier in de 1e W.O. hebben plaatsgevonden.

Wandeling rond de Kemmelberg

De wandeling zit vol historie maar ook groen, natuur, mooie vergezichten, druivenvelden en prachtige landwegen tussen enorme beuken- en meidoornhagen. De getuigenissen van de oorlog bestaan uit de begraafplaats met alleen botten van soldaten, het monument boven op de berg en de omgeving waar hevig gevochten werd.

Kemmel en De Dries

Kemmel staat in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Kemmel werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 916, als Kemlis, naar het Latijn culmen dat top betekent. In de 9e eeuw was er al een kerk. In de 15e en 16e eeuw bloeide de lakennijverheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dorp zwaar beschadigd. De Kemmelberg, die op 1,5 km zuidwest van het dorp ligt was een strategisch punt en werd door de strijdende partijen zwaar bevochten, vooral op 25 april 1918, toen de Duitsers een laatste offensief bewerkstelligden. Naast de tientallen begraafplaatsen herinneren een aantal gedenktekens aan de dramatische gevechten op die datum.

In het dorp ligt nog een dries. Het is een toponiem en komt als ‘driesch’ al voor in een 13e-eeuws Vlaams document. Het betekent dan ‘braakliggend weiland’. Bij een dries vindt men huizen rondom een centraal middenplein, dat meestal een driehoekige vorm heeft. Dit middenplein deed in de middeleeuwen dienst als gemeenschappelijke weide, een meent, voor het vee en als plaats waar men mocht planten, dus men mocht er niet op bouwen.

Wandeling rond de Kemmelberg bij de kerk in Kemmel
Wandeling rond de Kemmelberg op de dries in Kemmel

Wijngoed Monteberg

Wijngoed Monteberg produceert zowel witte wijn als rode wijn en mousserende wijn. In 1996 begonJean-Pierre Six Wijngoed Monteberg door op een terrein op de zuidflank van de Monteberg 600 wijnstokken te planten. Jean-Pierre heeft ondertussen de fakkel van Wijngoed Monteberg doorgegeven aan een nieuwe generatie, zijn kinderen Edward en Katrien. Er is een wijnwinkel en een wijnterras waar je de wijnen kunt proeven en wandelen door de wijngaarden op de zuidflanken van de Kemmelberg is terug in de tijd. Je loopt over glooiende onverharde wegen of tussen oude hagen.

Wandeling rond de Kemmelberg bij wijngaarden Monteberg
Wandeling rond de Kemmelberg bij wijngaarden Monteberg

Kemmelberg en de 1e W.O.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is het dorp zwaar beschadigd. De Kemmelberg, die op 1,5 km zuidwest van het dorp ligt was een strategisch punt en werd door de strijdende partijen zwaar bevochten. Tijdens het voorjaarsoffensief van 1918 namen Duitse troepen op 25 april bezit van de Kemmelberg. De volgende dag vond een Franse tegenaanval plaats, maar de Duitse troepen rukten op. Op 29 april werd de Duitse opmars tot staan gebracht, de gevechten gingen door tot eind juli 1918. Op 5 september werd de Kemmelberg heroverd door de geallieerde troepen met hulp van de Amerikanen. Na de gevechten was de heuvel kaal en hij werd opnieuw beplant met loofboomsoorten. De Kemmelberg is ook bekend als scherprechter in wielerwedstrijden zoals Gent-Wevelgem.

Wandeling rond de Kemmelberg

Ossuaire français

De begraafplaats, een ossuaire ofwel begraafplaats van ongeïdentificeerde soldaten, heeft een driehoekig grondplan en bestaat uit vier massagraven. Centraal staat een witte natuurstenen obelisk met gedenkplaten. De aanleg van de begraafplaats begon na het eind van de oorlog.

Wandeling rond de Kemmelberg bij het massagraf
Wandeling rond de Kemmelberg bij het massagraf

Frans monument

Op de westelijke flank bevindt zich een Frans massagraf met de stoffelijke resten van meer dan 5000 Franse soldaten, die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Op de top staat een gedenkzuil, het Monument Aux Soldats Français, opgericht in 1932 en ingehuldigd door generaal Lacappelle. De zuil is 17 meter hoog en beeldt de Romeinse godin van de overwinning Victoria uit. Het monument heet Monument Aux Soldats Français en wordt in de volksmond Den Engel genoemd.

Wandeling rond de Kemmelberg bij het monument de Engel
Wandeling rond de Kemmelberg bij het monument de Engel

De Warande

Het kasteel werd in 1925 gebouwd in opdracht van Jacques Bruneel de la Warande die burgemeester was van Kemmel. Voordien was er een kasteel, dat echter tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd verwoest. Het kasteel werd opgetrokken in neorenaissancestijl. Het heeft een U-vormige plattegrond en telt twee verdiepingen en een zolderverdieping. Er zijn een aantal ronde torentjes aanwezig. Als bouwmateriaal werd gele baksteen toegepast. Het is omgeven door het Warandepark, dat nu een gemeentelijk park is, kent een groot aantal bijzondere bomen, zowel exotische bomen als ook bomen die groot van afmeting zijn.

Wandeling rond de Kemmelberg bij deBelvedére

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE