Skip to main content
search

Wandelen naar de Campus – Van centrum naar de berg en noordwaarts – Wandelen Wageningen University & Research

Wandelen naar de campus - Wageningen

Arboretum

Wandelen naar de campus - Wageningen

Schip van Blauw

Wandelen naar de campus - Wageningen

Beeld van de Zaaier

Wandelen naar de campus - Wageningen

Campusterrein

Wandelen naar de campus - Wageningen

Laboratorium voor Landmeetkunde

Wandelen naar de campus - Wageningen

Laboratorium voor Microbiologie

Wandelen naar de campus - Wageningen - 11 KM.

Het is een groene wandeling over de huidige campus van de Wageningen University & Research (WUR) in het noorden van Wageningen.  Je wandelt op de voormalige campussen Duivendaal en De Dreijen waar de historie nog goed zichtbaar is. Maar je wandelt ook verder naar het noorden waar het studentenleven zich nu afspeelt in het centrum van Wageningen en op de nieuwe campus ver er vandaan.

Deze wandeling komt uit de wandelgids ‘Wandelen naar de campus’ die over de ruimtelijke groeiwijze van alle universiteiten van Nederland gaat. Deze wandelgids biedt historische informatie over de groeispurt van de universiteiten na de Tweede Wereldoorlog. Bij vrijwel elke universiteit wordt gewandeld van het oude universiteitskwartier in het centrum naar de nieuwe campus aan de rand van de stad.

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Depot

De wandeling had net zo goed architectuur als thema kunnen hebben. In het oude gedeelte vallen de historische gebouwen op, in de stijl van Art Deco en de Amsterdamse School. En in het nieuwe gedeelte, de huidige campus, moderne architectuur in allerlei varianten. Tussendoor loop je over het Bergpad met mooie uitzichten op de Nederrijn en de uiterwaarden met nog verder weg de Betuwe. Het centrum van Wageningen is daarnaast erg mooi en sfeervol wat deze wandeling tot een hele mooie maakt. En als toetje krijg je onderweg nog vele kunstwerken te zien, wat wil je nog meer.

Aula

Het in 1935 in gebruik genomen Aulagebouw is een van de oudste panden die de Universiteit in Wageningen bezit. Het gebouw werd in 1926 aan de universiteit geschonken ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de toenmalige landbouwhogeschool. Het ontwerp voor de Aula werd gemaakt door de Haarlemse bouwkundige H.T. Zwiers. Tegenwoordig wordt het pand met name gebruikt voor officiële aangelegenheden.

Wandeling over campusterrein Wageningen bij de aula

Het Depot

Beeldengalerij Het Depot is een museaal podium voor de hedendaagse beeldhouwkunst en stelt daarbij de ontplooiingskansen van de kunstenaar centraal: van mensen voor mensen. De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. Beeldengalerij Het Depot is gevestigd op twee locaties, die onderling met elkaar verbonden zijn door Arboretum De Dreijen. Het gebouw was eerst in gebruik als Botanisch Laboratorium dat in 1991 uitbreidde met een banaanvormig gedeelte.

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Depot
Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Depot

Schip van Blauw

Het Schip van Blaauw is het voormalig Laboratorium voor Plantenfysiologie van de Hogere Landbouwschool in Wageningen. In de jaren 1919-1922 werd het ontworpen en gebouwd door Cornelis Jouke Blaauw, op verzoek van de Rijksbouwmeester Teeuwisse.
Het pand was bedoeld voor onderwijs en onderzoek onder leiding van professor Anton Hendrik Blaauw. Hij woonde in het westelijk deel van ‘het Schip’, de professorenwoning. De Haarlemse architect Cornelis Jouke Blaauw was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School. Deze stijl in de bouwkunst valt op door expressieve en organische vormen, en is verwant aan het expressionisme. Een belangrijk kenmerk is het gebruik van baksteen en rijke versieringen, zoals glas in lood. Een van de meest karakteristieke elementen is een uitstulping aan de westgevel. Deze houten constructie vormt duidelijk een boeg van een schip waarlangs het water sierlijk golft.

Het gebouw lijkt echt op een schip met boeg en kapiteinshut bovenop het dak. De details vallen op met overal sierlijke vormen in het gebouw verwerkt. Een hoogstandje van de Amsterdamse School.’

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het het Schip van Blauw
Wandeling over campusterrein Wageningen bij het het Schip van Blauw

Laboratorium voor Landmeetkunde

Het Laboratorium voor Landmeetkunde of Laboratorium voor Geodesie is een voormalig laboratorium van de Landbouwhogeschool Wageningen. Het in 1953 naar ontwerp van Frants Edvard Röntgen gebouwde gebouw heeft sinds 2007 de status van rijksmonument. Aan het eind van de vorige eeuw bleek dat het gebouw te klein werd voor de functies die er uitgeoefend werden. Ook de indeling en samenstelling was verouderd. Er werd besloten om het gebouw te verkopen. Sinds de verkoop in 2000 zijn er enkele bedrijven in het pand gevestigd.

‘Het spierwitte gebouw steekt met de blauwe zonweringen vandaag prachtig af tegen de strakblauwe lucht. Fel blauw en spierwit, boven op de Wageningse Berg op een mooie zondagse wandeldag.’

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Laboratorium voor Landmeetkunde

Laboratorium voor Microbiologie

De oude naam van deze poel is de visserspoel omdat hier vroeger gevist werd. De Groote Beek die het water van de Wielewaal afvoert, loopt hier in een bocht om de poel heen. Reden hiervan is dat vroeger aan de andere kant van de spoorlijn een kazerne was waar militaire voertuigen werden schoon gespoeld. Het water stroomde richting visserspoel en omdat de vissers niet in een vervuilde plas wilden vissen, hebben ze de beek omgeleid.

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Laboratorium voor Microbiologie
Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Laboratorium voor Microbiologie

Belmonte Arboretum

Op de Wageningse berg, een stuwwal uit de ijstijd, ligt het voormalige landgoed Belmonte met een schitterend uitzicht over het rivierengebied. Het landgoed werd eind 19e eeuw gesticht door Thierry Juste baron de Constant Rebecque de Villars. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het door oorlog gehavende landgoed in handen van Wageningen Universiteit, die er een botanische tuin vestigde. Rododendrons, rozen en talloze bomen, struiken en heesters van natuur- en cultuurhistorische waarde vormen de belangrijkste collecties van het 11 ha grote stadspark, dat daarmee één van de grotere botanische tuinen van Nederland is.

‘Ik loop met Marianne door het Arboretum en een ouder paar komt ons tegemoet. De man spreekt mij aan: Als je even doorloopt met je vrouw dan zie je maretakken in een boom hangen. Dan mag je je vrouw een kus vragen!’

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Arboretum

Bassecour

Basecour was van 1876 tot 1990 het hoofdgebouw van respectievelijk school, hogeschool en universiteit. Er is nu een woningbouwcomplex gevestigd.

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Bassecour

Forumgebouw

Forum is de unieke blikvanger van Wageningen Campus. Onderwijsfaciliteiten, horeca en de Bibliotheek van Wageningen University & Research zijn in dit gebouw bijeen gebracht. In het hart van dit kasteelachtige gebouw liggen een restaurant, een grand café en diverse shops rondom het binnenplein ‘de Agora’. Het gebouw is ontworpen door Quist Wintermans Architecten. Ze vergelijken het Forum met een kasteel. Het kasteel is aan de buitenzijde vierkant en monoliet. Aan de binnenzijde is het complex, met binnenplaatsen en een grote diversiteit aan functies en activiteiten.

‘De contrasten met de gebouwen op de Wageningse Berg zijn groot. Zijn het op het terrein waar het allemaal eens begon meer historische gebouwen in de mooiste vormen, op de campus zijn het architectonisch moderne gebouwen. Aparte vormen sieren de gebouwen en hierdoor lijkt de wandeling zelfs op een architectuurwandeling.’

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het Forumgebouw

De Zaaier

De Zaaier is een standbeeld bij het Atlasgebouw van de Wageningen Universiteit en Research centrum (WUR) en is vervaardigd door de Wageningse beeldhouwer August Falise (1875-1936). Het beeld geldt als symbool van de Wageningse wetenschap. De Zaaier laat geen twijfel bestaan over het landbouwkundig onderzoek dat in Wageningen plaatsvindt, en het suggereert het zaaien van het zaad der kennis onder de studenten. Bij de onthulling van het beeld in 1926 voor het toenmalige hoofdgebouw aan de Heerenstraat had Wageningen reeds een traditie van vijftig jaar landbouwkundig onderwijs. Het beeld, een cadeau namens de Wageningse bevolking, symboliseerde de erkentelijkheid voor het werk van de hogeschool die Wageningen zoveel extra bekendheid gaf.

Wandeling over campusterrein Wageningen bij het beeld van de Zaaier

Oriongebouw

Orion is een van de onderwijsgebouwen van Wageningen University & Research. Het in 2013 gerealiseerde gebouw is met een GreenCalc score van meer dan 480 het meest duurzame pand op de Wageningen Campus.

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Wandelen met architectuur, kunst en universiteit als thema.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

11

Kilometers

50

Percentage onverhard

3

Rating

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE