Skip to main content
search

Turfstekerspad – America – Wandelen door de Peel naar stamkroeg van Rowen Hèze

By 29 januari 2021januari 1st, 20245-10 KM, Limburg, Wandelspecials Nederland

Turfstekerspad - America

Café Boëms Jeu

Turfstekerspad - America

Geboortehuis Wim van Doorne van DAF

Turfstekerspad - America

Wegkruis bij America

Turfstekerspad - America

Kaboekse Beek

Turfstekerspad - America

Turfstekerspad

Turfstekerspad - America

Schadijksche Bosschen

Turfstekerspad - America - 7 KM.

Je loopt over het Turfstekerspad in een gebied rond de Peel dat vroeger een belangrijk veengebied was waar de mensen vanuit de hele regio de turf kwamen steken voor eigen gebruik om de huizen in de koude winters warm te houden. Ook waren er veel mensen die turf gingen steken om wat extra’s bij te verdienen. Alle mensen, die vanuit Horst en omgeving naar de Peel gingen kwamen door America en volgden de route waarover ook deze wandeling gaat. Op het Turfstekerspad maak je kennis met het gevarieerde buitengebied rond America en verken je het dorp het dorp America. Met de ingebruikname van het Turfstekerspad werd de historische route van Horst en omgeving naar de turfveldjes in de Peel weer in ere hersteld.

Wandeling over Turfstekerspad in America bij de Schadijksche Bosschen

Het Turfstekerspad was een van de 26 inzendingen, die meegedaan hebben aan de Provinciale wedstrijd ‘Ommetjes rond het dorp’ van het IKL (instandhouding kleine landschapselementen in Limburg). Deze inzending en nog een aantal andere viel net buiten de prijzen, maar kreeg toch een stimuleringsbijdrage van de Provincie Limburg. Samen met een subsidie vanuit de dorpsraad America en een grote dosis zelfwerkzaamheid van vrijwilligers van met name de visclub is het wandelpad geopend. Een van de vele voorbeelden van mooi ommetjes die de laatste jaren door lokale initiatieven zijn bewerkstelligd.

America

Het dorp America ontstond in de late negentiende eeuw als veenarbeiders- en heideontginningsdorp, aan de spoorlijn van Eindhoven naar Venlo. Het kreeg zijn eigen Station America. Het station was nodig voor transport van turf, die in de Peel was gewonnen. Het station werd in 1970 afgebroken. Het is aannemelijk dat de plaatsnaam afgeleid is van het continent Amerika. In meerdere delen van Nederland komen in jonge heideontginningen uitheemse land-, plaats- en streeknamen voor die een associatie leggen met de afgelegenheid van het gebied. Aan de Limburgse kant van de Peel komen bijvoorbeeld de terreinnamen ‘Californië’ en ‘Siberië’ voor. Het van oudsher agrarische karakter vindt men nog steeds terug in America. Naast de agrarische bedrijven is de recreatieve sector sterk in opkomst, mede door het recreatiegebied Park de Peelbergen. Net buiten de bebouwde kom van America liggen twee grote recreatieparken van Center Parcs: Het Meerdal en Limburgse Peel. Behalve door deze grote recreatieparken is America ook bekend geworden door de band Rowwen Hèze.

Wandeling over Turfstekerspad in America

Het geboortehuis Huub van Doorne, ligt tegenover Café Boëms Jeu. Van Doorne werd geboren als zoon van de smid Martinus van Doorne (1870-1912) en Petronella Vervoort (1866-1952). Samen met zijn broer Wim van Doorne was hij oprichter van Van Doorne’s Aanhangwagenfabriek en later Van Doorne’s Automobielfabriek (DAF).

‘In America heerst die typische Peelsfeer, beetje nostalgisch en stil, heel stil. Een fietser komt voorbij en fietst zo langzaam dat hij bijna omvalt. In de omgeving leeg land en de kerk midden in het dorp tegenover de kroeg die waarschijnlijk op zondagmorgen normaal gesproken druk bezocht wordt.’

Wandeling over Turfstekerspad in America bij het geboortehuis van Wim van Doorne van DAF

De Put

De Put is een visvijver en is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de naastgelegen spoorlijn Venlo-Eindhoven. Deze lijn, onderdeel van de Staatslijn E, is in 1866 geopend. De put was nog tot 1974 eigendom van de erven Van der Griendt, de familie die in 1853 begon met de grootschalige exploitatie van het Peelgebied. In 1976 is de visvijver uitgediept tot een diepte van 2 meter, en heeft het zijn huidige vorm gekregen. Het eiland in het midden van de vijver, is aangelegd tijdens het uitdiepen. Er een vleermuizentunnel en een overzwaluwwand aangelegd en hier wordt regelmatig de ijsvogel gespot.

‘Het was een geluk dat de spoorlijn vanuit Eindhoven naar het zuiden werd aangelegd. Niet alleen om het gebied te ontsluiten maar ook voor de plas die ontstond doordat het zand hier werd gebruikt voor de aanleg van de spoorlijn. Het was de aanzet tot de ontwikkeling van een nieuwe nederzetting in de verlaten Peel, America. Het wordt nu ook omgetoverd tot natuurterrein, ik loop over de ecologische dam waardoor een ondieper deel is ontstaan. Van zanddepot naar ecologisch interessant gebied.’

Wandeling over Turfstekerspad in America bij visvijvers de Put
Wandeling over Turfstekerspad in America bij visvijvers de Put

Center Parcs Limburgse Peel

Center Parcs Limburgse Peel (vroegere namen onder andere: Gran Dorado Park Loohorst, Center Parcs Park Loohorst, Sunparks Limburgse Peel) is een Nederlands bungalowpark dat eigendom is van Center Parcs. Het vakantiepark werd in 1980 onder de naam Park Loohorst geopend door Vendorado, een onderdeel van Vroom en Dreesmann. De plaats van vestiging was gewaagd: Loohorst kwam te liggen achter Het Meerdal, een park van Center Parcs, de grootste concurrent van Vendorado dat later Gran Dorado zou gaan heten.

Het zandpad was in vroeger tijd eveneens een deel van het Turfstekerspad, dat de mensen uit Horst en Meterik naar de Peel voerde om turf te halen of te gaan steken. Op oude kaarten was dit het enige pad richting de Peel. ‘Vanaf de zandweg kijk ik over een hoog hek naar de verlepte en oud uitziende bungalows op het terrein. Sfeerloos, verwaarloosd met hier en daar een brandende lamp en een schoonmaakster die het stoepje veegt. Als je al niet ongelukkig bent, dan wordt je het vanzelf als je hier een week vertoeft.’

Wandeling over Turfstekerspad in America

Schadijksche Bosschen

Vroeger waren hier uitgestrekte heidevelden. Boeren staken er plaggen en lieten er schapen grazen. Zo ontstonden kale plekken en kreeg de wind vat op het onderliggende zand. Vandaar het heuvelachtige karakter in een groot gedeelte van het bos. Aan het eind van de 19de eeuw ging men de zandverstuivingen te lijf door grote delen te bebossen met grove dennen. En de heidevelden werden omgevormd tot landbouwgebieden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende dit gebied als schuilplaats, onder andere voor studenten en mannelijke inwoners uit dorpen in de omgeving die wilden ontkomen aan de Duitse tewerkstelling. Vooral de grove den is hier veel te vinden. Deze werd hier eind 19e eeuw geplant om de mijnbouw te voorzien van stukhout. Het landschap in dit gebied is afwisselend bossen, heidevelden, stuifduinen en akkers.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Café Boëms Jeu en Rowwen Hèze

Boëms Jeu is een doodnormale bruine kroeg met een nog enigszins nostalgische uitstraling. Het café kreeg landelijke bekendheid als officiële stamkroeg van Rowwen Hèze. Sinds de dialectgroep bestaat, komen frontman Jack Poels en de andere bandleden over de vloer bij Boëms Jeu. Toen Rowwen Heze begin jaren negentig landelijk doorbrak met de grote hit ‘Bestel Mar‘,  verwees dit ook naar de kroeg.

De band Rowwen Hèze is in 1985 opgericht en zingt overwegend in het Horsterse dialect van het dorp America. De naam van de band is een verwijzing naar Christiaan Hesen (1853-1947), een nogal zonderlinge dorpsfiguur uit America. Deze legendarisch geworden persoon had een ietwat vreeswekkend uiterlijk en een niet onbesproken verleden. Hij kreeg de bijnaam ‘Rowwen Hèze’, vrij vertaald: ruige Hesen, die door de band later werd overgenomen. ‘Hier dronken de bandleden een biertje, onopvallend zoals ze dat graag wilden, tussen de lokale bevolking. Het café schijnt te koop te staan, ik geloof niet dat de bandleden hier nog wonen en vaak het kroegje bezoeken. Het bord boven de ingang heeft de tekst ‘Booms Jeu Moon River’ en herinnert aan het liedje wat Jack Poels schreef over een geliefde in Venlo. Nostalgie, dromen, zoals dat alleen in America kan.’

Wandeling over Turfstekerspad in America bij Café Boëms Jeu
Wandeling over Turfstekerspad in America bij Café Boëms Jeu

Kabroekse Beek

De Kabroeksebeek is een beek die loopt tussen de dorpen America en Horst (Limburg). De beek begint in De Peel, stroomt vervolgens door de kom van het dorp richting het dorp Meterik. Na Meterik te zijn gepasseerd stroomt de beek verder richting Horst. Net na de bebouwde kom mondt de beek in de Kasteelse Bossen in de Groote Molenbeek uit. De beek is op een gegeven moment ondergronds aangebracht, onder de tuinen en wegen door.

‘Het beekje slingert door het dorp America, on-Limburgs, en het water verplaatst zich snel door de hevige regenval van de afgelopen dagen. Langs typische achtertuinen keer ik terug naar het beginpunt van de wandeling met het bord van America: America, dat stiët!’

Wandeling over Turfstekerspad in America bij de Kabroekse Beek

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Wandelen in voormalig Peelgebied naar stamkroeg van Rowen Hèze.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

7

Kilometers

70

Percentage onverhard

2

Rating

Leave a Reply

Close Menu