5-10 KMGelderlandVitens Wandelapp

Wandelen met de Vitens-app: Heumensoord – Wandelen op slaapplaats van honderden militairen tijdens Vierdaagse

Door 4 april 2019 juli 5th, 2019 Geen berichten
Wandelen met de Wandelapp van Vitens in Heumensoord

Heumensoord, de Vierdaagse van Nijmegen en de Vitens-Wandelapp

HEUMENSOORD IS HET BOS WAT GELEGEN IS AAN DE ZUIDKANT VAN NIJMEGEN. HET LIGT AAN DE WESTZIJDE VAN DE STUWWAL UIT DE IJSTIJD VAN NIJMEGEN. HET GEBIED BESTAAT VOORAL UIT NAALDBOSSEN EN DROGE HEIDE. WATERLEIDINGMAATSCHAPPIJ VITENS WINT HIER GRONDWATER. BEKEND VAN HET GROTE TENTENKAMP WAAR TIJDENS DE VIERDAAGSE MILITAIREN WORDEN GEHUISVEST.

MET DE VITENS WANDELAPP KUN JE WANDELINGEN MAKEN DOOR DE GEBIEDEN WAAR VITENS WATER UIT DE GROND WINT. DE GEBIEDEN LIGGEN IN DE PROVINCIES UTRECHT, FRIESLAND, OVERIJSSEL, FLEVOLAND EN GELDERLAND. HET ZIJN UNIEKE WANDELROUTES OVER DE BRONNEN VAN ONS DRINKWATER DOOR DE WATERWINGEBIEDEN VAN HET DRINKWATERBEDRIJF. DE ROUTES VARIEREN VAN 4 TOT 12 KM. EN DE APP GEEFT INFORMATIE OVER FLORA, FAUNA EN ATTRACTIES VAN HET GEBIED. EN DAT ALLES IN ZOWEL GESPROKEN TEKST ALS GESCHREVEN TEKST.

Heumensoord

Naast oude beukenlanen en rododendrons kom je in Heumensoord ook langs een kudde schapen. Deze kudde trekt rond, onder andere in dit gebied, en bestaat uit de Kempische heideschapen. Zij houden het gras kort en behouden de waarde van het heidegebied. Eens per jaar moeten de schapen wijken en verandert dit deel van Heumensoord in een groot tentenkamp voor maar liefst 6.000 militairen uit binnen- en buitenland. De militairen in dit kamp zijn voorzien van elektriciteit, 240 douches, 400 toiletten en een grote recreatieruimte. Dit zorgt ervoor dat het hier prima bivakkeren is tijdens de Nijmeegse Wandelvierdaagse.

Aan de zuidkant van Nijmegen tegen de bebouwing aan start de wandeling bij de slagboom en parkeerplaats in Heumensoord. Het is een gevarieerd bos wat net voor de lente op springen staat. Lange lanen door het bos waarvan soms met prachtige beuken zijn omlijnd. Soms wandel je langs heide en een plek waar ooit een Romeinse wachttoren stond. De wandeling is niet erg gevarieerd maar zo dicht bij Nijmegen heerst er een enorme rust. Wandelaars en joggers gebruiken deze plek dankbaar, het rondje komt langs het zweegvliegveld en de plek waar de militairen tijdens de Vierdaagse verblijven. Eventueel kun je de wandeling combineren een wandeling over de Mookerhei en het jachtslot.

GA NAAR DE KAART

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: