10-15 KMBuiten de binnenstad van EindhovenGegarandeerd OnregelmatigNoord-BrabantStadswandeling

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven – Tongelrepad

Door 16 mei 2019 september 10th, 2019 Geen berichten
KIJK ROND BIJ

DE OPWETTENSE WATERMOLEN

De Dommel, de Collse watermolen en de campus TU Eindhoven

DE WANDELING BEGINT AAN DE NOORDZIJDE VAN HET STATION, WAAR IN DE JAREN 1950 DE CAMPUS IS GEBOUWD VAN DE TOEN OPGERICHTE TECHNISCHE HOGESCHOOL, TEGENWOORDIG UNIVERSITEIT, VAN EINDHOVEN. NA DE CAMPUS KOM JE AL SNEL IN HET GROENE BUITENGEBIED, DAT DEELS NIEUW IS AANGELEGD ROND DE KARPENDONKSE PLAS EN DEELS BESTAAT UIT EEN OUDER BOS- EN WEIDELANDSCHAP. WE BEREIKEN DAARNA HET DAL VAN DE KLEINE DOMMEL, WAAR WE EERST DE OPWETTENSE WATERMOLEN PASSEREN EN VIA DE BUURTSCHAP EENEIND BIJ DE COLLSE WATERMOLEN TERECHTKOMEN. VIA DE OUDE DORPSKERN VAN TONGELRE EN HET GELIJKNAMIGE VILLAPARK KOMEN WE WEER BIJ STATION EINDHOVEN.

Er is weer met zorg een route door Gegarandeerd Onregelmatig uitgezet op het Tongelrepad van Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven. Alsof je in een groene long de stad uitloopt maar na de hoogtepunten, de Collse watermolen en Opwettense watermolen, ook weer in het groen de stad in.

Campus TUE

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven over het Tongelrepad bij TU Eindhoven

De Technische Universiteit Eindhoven werd opgericht in 1956 als Technische Hogeschool. Er staan veel kunstobjecten op de campus, die de komende jaren wordt getransformeerd in een ‘Science Park’.

Kleine Dommel

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven over het Tongelrepad bij de Kleine DOmmel

De Kleine Dommel, of Rul, vloeit iets voorbij Nuenen samen met de Dommel. Het stroom door een slenk waar nu een aantal drassige natuurgebieden liggen. Langs de Dommel stonden diverse watermolens, waarvan er nog drie over zijn. Twee daarvan zijn geschilderd door Vincent van Gogh.

Opwettense watermolen

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven over het Tongelrepad bij de Opwettense watermolen

De dubbele watermolen is een onderslagmolen met een rad met een doorsnede van 9,3 meter. Het dreef een koren- en een zaagmolen aan, het andere rad een oliemolen en een volmolen.

Collse watermolen

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven over het Tongelrepad bij de Collse watermolen

De Collse watermolen bestond al in de 14e eeuw. De molen is ook wereldwijd beken omdat zij door Vincent van Gogh is geschilderd. Aan de weg staan ’t Huys te Coll, een herenhuis, en de molenaarswoning, allebei uit de 18e eeuw.

Tongelre

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven over het Tongelrepad bij de kerk in Tongelre

In Tongelre staat de enorme Sint Martinuskerk. Het ontwerp is gebaseerd op de kathedraal van Tours, maar de torens zijn nooit afgebouwd. Tongelre is vanouds met Eindhoven verbonden door de Tongelresestraat met historische lintbebouwing.

Villapark Tongelre

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven over het Tongelrepad in villapark

Het villapark is vanaf 1905 aangelegd op initiatief van Anton Philips en andere Eindhovense fabrikanten. Er staan enkele grote fabrikantenvilla’s en verder vooral woningen voor het hogere Philips-personeel. Gerenomeerde architecten zoals De Bazel en Hanrath en tuinarchitecten zoals Springer en Tersteeg werden ingehuurd voor dit beschermd stadsgezicht.

GA NAAR DE KAART

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: