KIJK ROND IN
EINDHOVEN
Gestel, Philips en Eindhoven
DE WANDELING GAAT VIA DE KLEINSCHALIGE WIJK DE BERGEN WAARNA HET GENDERDAL VOLGT GENOEMD NAAR DE GENDERBEEK DIE IN DE STAD VERDWENEN IS, MAAR NOG OP SOMMIGE PLEKKEN ZICHTBAAR IS. DE ROUTE LOOPT VERDER LANGS HET WATER, DOOR HET SEVERIJNPARK EN LANGS HET AFWATERINGSKANAAL NAAR DE DOMMEL. HIER GAAT DE ROUTE VERDER NAAR DE GENNEPERMOLEN. TERUG BIJ DE DOMMEL VOLGEN WE DE RIVIER DOOR EEN REEKS VAN PLANTSOENEN, LANGS HET VAN ABBEMUSEUM NAAR STRATUMSEIND EN STATION EINDHOVEN.
Ik wandel met mijn vrienden door de periferie van Eindhoven. Ik ben nog steeds blij verrast door de prachtige wandeling die Gegarandeerd Onregelmatig heeft bedacht. Nog steeds de stad van PSV en saaiheid door de bombardementen van de 2e W.O. zijn er zeer vele mooie plekjes in deze stad, met mooie wederopbouwwijken, industrieel erfgoed van Philips en zeer veel groen rond de riviertjes die door de stad stromen.
Eindhoven
De geschiedenis van Eindhoven gaat terug tot aan de middeleeuwen. Wanneer de stad precies ontstaan is, is niet bekend maar wel staat vast dat Eindhoven in 1232 al stadsrechten kreeg. Lang is Eindhoven een klein stadje geweest zonder al te veel betekenis. Hieraan kwam door de opening van de eerste Philipsfabriek en andere fabrieken al snel een einde aan. Naast de Philipsfabriek werden er onder andere textiel-, tabaks- en luciferfabrieken in en om de stad gebouwd. Dit zorgde voor een explosieve groei van het inwonersaantal van de stad wat op zijn beurt weer zorgde voor woningnood. Tegenwoordig wonen er in Eindhoven meer dan 200.000 mensen wat het de vijfde stad van Nederland maakt. Eindhoven staat bekend als een innovatieve stad die steeds werkt aan zijn imago en ervoor zorgt dat er altijd iets in de stad te beleven in. Zo worden er in de stad meerdere grote evenementen georganiseerd zoals de Dutch Design Week, de Lichtjesroute, Het festival “Glow” en Park Hilaria. Door de komst en het uiteindelijk vertrek van Philips uit de stad is er in Eindhoven veel plaats voor vernieuwing. Dit alles bij elkaar maakt Eindhoven een bijzondere stad die je zelf moet beleven.
Gestel
Gestel (Brabants: Gèssel) is een stadsdeel in het zuidwesten van Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het stadsdeel bestaat uit drie grote woonwijken. Gestel grenst verder aan de stadsdelen Strijp, Stratum en Eindhoven Centrum en de gemeenten Waalre en Veldhoven. Het topopniem -gestel duidt op een stuk land dat verwijst naar een hoogte tussen twee dalen. Er wordt dan verwezen naar de rivieren de Dommel en de Tongelreep.
Het oorspronkelijke landschap is vrijwel geheel volgebouwd. Het ooit fraai meanderende riviertje de Gender is veranderd in een afvoersloot, maar ten zuiden van Gestel stroomt nog altijd de Dommel. In het Dommeldal liggen nog enkele vijvers en er zijn wat moerasgebiedjes. Ook loopt er een fietspad langs. Het natuurgebied De Hogt, ooit een aantrekkelijk broekgebied, is vrijwel geheel teloor gegaan door de aanleg van een verkeersplein.
Nu kent Gestel een heel andere economische hotspot, de High Tech Campus, ook wel trots de ‘slimste vierkante kilometer van Europa’ genoemd. Hier is sinds 1998 een bedrijvig gebied ontstaan waar gerenommeerde wereldspelers als Philips, ASML, NXP en tientallen andere bedrijven gevestigd zijn. De focus ligt op research en development, innovaties en kennisdeling. Op de High Tech Campus werken veel internationale kenniswerkers uit de hele wereld. Zodoende vind je op The Strip, de centrale ‘straat’ op deze campus, veel restaurantjes met internationale keukens zoals Indiaas en Amerikaans (jawel, ook een Starbucks).
High Tech Campus Eindhoven
Er zijn maar weinig bedrijven in Nederland die zo belangrijk en bepalend zijn geweest voor een stad als Philips voor Eindhoven is geweest. Het begon allemaal aan het einde van de negentiende eeuw met de firma Philips & Co. In dit fabriekje werden gloeilampen gemaakt. Deze eerste fabriek is nog steeds te vinden in het centrum van de stad. In deze voormalige fabriek is tegenwoordig het Philips museum gevestigd. In deze periode werd ook al de basis gelegd voor het NatLab dat uiteindelijk zou uitgroeien tot de High Tech Campus. Door de jaren heen kochten de eigenaren van het bedrijf, Gerard en Anton Philips steeds meer andere bedrijven op waardoor Philips steeds groter werd en een belangrijkere rol ging spelen. Uiteindelijk ging het bedrijf zelfs scholen bouwen om hun eigen vakmensen op te leiden. Philips had op zijn hoogtepunt bijna 100.000 werknemers in Nederland en meer dan 400.000 wereldwijd. Een groot deel van de activiteiten van de Philips vinden nu plaats buiten Eindhoven maar toch zijn er nog wel enkele kantoren van het bedrijf in Eindhoven te vinden. Op voormalige fabrieksterreinen van Philips zijn tegenwoordig bijzondere nieuwbouwprojecten gerealiseerd.