Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem – Vogelaarpad – Door de krachtwijken van Arnhem

KIJK ROND IN

ARNHEM

Ella Vogelaar, probleemwijken en Presikhaaf

IN 2007 WERD EEN LIJST MET VEERTIG PROBLEEMWIJKEN IN NEDERLAND GEPUBLICEERD DOOR DE TOENMALIGE MINISTER VOOR WONEN, WIJKEN EN INTEGRATIE ELLA VOGELAAR. DEZE WIJKEN ZOUDEN IN HAAR AMBTSPERIODE EXTRA AANDACHT KRIJGEN. DE WANDELING DOOR MALBURGEN, IMMERLOO, HET BROEK EN PRESIKHAAF GAAT DOOR EEN VAN DIE WIJKEN. TE ZIEN IS DAT HET GELD VAN ELLA VOGELAAR NAUWELIJKS INVLOED HEEFT GEHAD OP DE CULTUUR. JE DWAALT DOOR DE STRATEN WAAR VEEL TE BELEVEN VALT.

Ik had al niet zo’n beste ervaringen met deze wijken nadat mijn zoon er even heeft gestudeerd en we met veel moeite een studentenkamertje konden vinden bij een malafide huisbaas. De wijken Malburgen en Presikhaaf ademen nog steeds iets van die tijd uit. Verwaarloosde voor- en achtertuinen, compleet beklinkerd om de auto er te parkeren of zelfs te herstellen. Er is veel geld in deze wijken gestoken, ook door plaatselijk nieuwbouw in te voegen maar het lijkt op een herhaling van zetten. Soms te grote pleinen tussen huizenblokken zodat je bijna bang bent om je er te begeven, soms weer te nauw en te klein zodat het duistere hoeken worden. Het luistert ook nauw, stedenbouwkundig denken vereist inleven in de bevolking en de wijk en het lijkt erop dat dit niet altijd is gebeurd. Daarnaast wel mooie historische gebouwen en het prachtige Verschuerplein met de karakteristieke voordeuren. Met daartussen groenstroken en het mooie park van Presikhaaf. Het is niet de allermooiste wandeling die Gegarandeerd Onregelmatig geproduceerd heeft, wel een hele interessante.

Rijnhal

Wandeling door Vogelaarwijken in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Rijnhal

De Rijnhal was een accommodatie voor beurzen, evenementen, concerten, congressen en vergaderingen in Arnhem. Het is gelegen nabij Winkelcentrum Kronenburg en stadion GelreDome. De Rijnhal is in 1971 naar een ontwerp van architect Chr. J.G. van Gestel gebouwd. De hal had een capaciteit van 5.000 plaatsen. Tot in de jaren zeventig werd de hal voornamelijk gebruikt als sportcentrum en was het decor van spring- (paardensport), zaalvoetbal, tennis en vechtsporten. In 1995 wint Nederland het EK volleybal voor vrouwen wat plaats vond in de Rijnhal.

In 1998 werd stadion GelreDome direct naast de Rijnhal geopend. Met haar 8000 m² vloeroppervlak werd het evenementencomplex te klein voor grootschalige popconcerten, die dan ook meestal in het nabijgelegen GelreDome plaatsvinden. Gaandeweg werd er steeds minder grote concerten georganiseerd in het evenementencomplex. De Stichting Rijnhal ging eind 2011 failliet. Daarna werden nog wel enkele rommelmarkten gehouden. Op 1 juni 2015 ging de hal definitief dicht.

Stadseiland

Wandeling door Vogelaarwijken in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig langs het Stadseiland

Stadseiland is een wijk in Arnhem. Het is het meest oostelijk gelegen deel van de huidige wijk Malburgen, en bevindt zich even ten westen van de plek waar vroeger de buurtschap Malburgen lag. De bouw ging van start in 2006 en duurde tot 2010. Een aantal woningen werd wegens de recessie tijdelijk geschrapt. Veel woningen zijn gebouwd in de historiserende stijl van de jaren 30 van de 20e eeuw.

In het kader van het plan Ruimte voor de rivier is de Malburgsedijk ter plaatse 200 meter landinwaarts verlegd. Buitendijks is een nevengeul gegraven die bij hoogwater zorgt voor een waterspiegelverlaging van 7 centimeter. Bij laagwater kan men wandelen op een strook land tussen de nevengeul en de Rijn. De bruggen die toegang geven tot deze strook staan bij hoogwater onder water.

De Sphinx

Wandeling door Vogelaarwijken in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Sphinx

Het kunstwerk is gemaakt in het kader van de renovatie van het Rijngemaal. Bij de renovatie is een oude pomp, van fabrikant Worthington, uit het gebouw verwijderd. Deze pomp is direct na de Tweede Wereldoorlog aan Arnhem geschonken in het kader van de Marshallhulp en is daardoor onlosmakelijk verbonden met de wederopbouw en de geschiedenis van onze stad. De bijzondere dieselpomp hield Arnhem tot 2011 droog in tijden van hoogwater. Door het water de Rijn in te pompen, werd voorkomen dat regen- en rioolwater de straten inliep. De pomp is een van de weinige bewaard gebleven dieselaangedreven pompen en kan daarom als industrieel erfgoed worden aangemerkt. De Worthingtonpomp heeft met het kunstwerk een bijzondere nieuwe bestemming gekregen.

Bedieningsgebouw PGEM

Wandeling door Vogelaarwijken in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig bij bedieningsgebouw PGEM

Het is een bedieningsgebouw van het onderstation van de PGGM. De bouw hangt nauw samen met de ontwikkeling van de elektravoorziening van Gelderland. Dit gebouw is een zeldzaam voorbeeld van de architectuur die deze industriële ontwikkeling typeert. Het gebouw staat in een voormalig industriewijkje, dicht bij de Nederrijn. Het is gebouwd in een “Dudoks idioom”, dat als een derivaat van de Amsterdamse School kan worden gezien. Fels bouwde in Apeldoorn een soortgelijk gebouw, maar dit exemplaar is beter bewaard gebleven. Met name aan de metselverbanden en de speelse variaties die hij daarin aanbrengt, zie je dat Fels een zekere versieringsdrift niet kan worden ontzegd.

Presikhaaf

Wandeling door Vogelaarwijken in Arnhem van Gegarandeerd Onregelmatig in park Presikhaaf

De wijk is mogelijk vernoemd naar Sander van Presichaven of aan een familie Van Presichave die het toenmalige landgoed in de 14e eeuw in bezit had. Al in de vroege jaren ’30 had gemeente Arnhem interesse in het landgoed, vanwege de gunstige ligging ten opzichte van het centrum van Arnhem naar Velp. En Arnhem had dringend behoefte aan expansieruimte voor het bouwen van arbeiderswoningen. De bouwwerkzaamheden zouden echter pas na de Tweede Wereldoorlog beginnen. In 1949 werden de eerste laagbouwwoningen gebouwd. Presikhaaf is in 2019 een modale woonwijk, waterrijk met rondom wat groen. De woningen in het oudere deel zijn na 2006 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De wijk (Presikhaaf-West) stond in 2007 op de lijst van veertig probleemwijken van Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE