Skip to main content
search
15-20 KMGegarandeerd OnregelmatigGelderlandStadswandelingWandelen buiten de binnenstad van Arnhem

Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem – Trolleypad – Aan het lijntje

By 27 september 2019One Comment
KIJK ROND LANGS

DE TROLLEYLIJNEN VAN ARNHEM

Arnhem, trolleybussen en Gegarandeerd Onregelmatig

ALS JE ARNHEM ZEGT, ZEG JE METEEN TROLLEYBUSSEN. DE WANDELING GAAT LANGS HET EERSTE TRAJECT DAT DEZE BUS AFLEGDE EN GAAT VAN HALTE VELD NAAR HALTE OVERBEEK. HET VOLGT DE TROLLEYLIJN EN WIJKT AF EN TOE AF NAAR ACHTERLIGGENDE WIJKEN ZOALS DE WIJK BIJ DE VIJVERLAAN IN VELP, HET PARKJE BIJ INSULA DEÏ EN DE WIJK MOLENBEKE. EN ALS TOETJE KOMEN NOG TWEE WIJNGAARDEN OP DE ROUTE VOORBIJ. DE BUSRIT TERUG NAAR HET BEGINPUNT DOE JE NATUURLIJK MET DE TROLLEYBUS.

Een wandeling die veel laat zien van de eerste en de hoofdlijn van de Trolleybussen, maar die ook verborgen plekjes laat zien net buiten deze lijn. Zo is er de wijk Molenbeke en de wijngaarden in Oosterbeek. Aan het begin van de wandeling heb ik het onderkomen van Gegarandeerd Onregelmatig bezocht. Ik werd hartelijk ontvangen in het prachtig statige pand door Bart van der Mark. Onder het genot van een bakje koffie lekker gekeuveld over wandelen, wat er qua nieuwe gidsen de wandelaar te wachten staat. En vooral over wat wandelen doet, met veel gelijkenissen in onze visie over wandelen. Een erg gezellig gesprek met Bart, van een erg leuke en goede uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Kasteel Biljoen

Kasteel Biljoen ligt tussen de Veluwe en de IJssel nabij Velp in de gemeente Rheden. Dit cultuurhistorische Edele Huis uit de 16e eeuw werd door Karel van Gelre, hertog van Gelre en graaf van Zutphen omstreeks 1530, deels met bouwmaterialen van het nabijgelegen kasteel Overhagen gebouwd op het landgoed Broekerhof (of Broeckerhoeve), dat in 1076 door keizer Hendrik IV aan het kapittel van St.-Pieter te Utrecht was geschonken.

Het landschap tussen Velp en Rheden wordt grotendeels bepaald door het Kasteeldomein Biljoen met zijn waterpartijen, bossen en landerijen. De aanleg strekt zich langs de Beekhuizer beek in N.O.-richting tot ver in het stuwwallengebied met zijn hoogteverschillen. Zowel de Beekhuizer beek, als de Rozendaalse beek zorgen voor voldoende helder water, waarmee fonteinen, cascades, vijvers en slotgrachten kunnen worden gevuld. De Beekhuizer beek voedt de vijvers en de grachten rondom het kasteel, verlaat langs een dassenburcht het domein in oostelijke richting langs de snelweg en vloeit bij Rheden in de IJssel. De Rozendaalse beek, die door Velp stroomt, staat in verbinding met het zuidelijk parkgedeelte en met de vijvers rondom Overhagen, gaat via een duiker onder de snelweg door naar een kleine waterloop, die uiteindelijk in de IJssel stroomt. Vóór het kasteel ligt een omgracht voorplein met keermuren en een monumentale rondboogbrug, gedecoreerd met natuurstenen leeuwen en beren, die wapenschilden dragen.

Kasteel Biljoen in Velp

De Enk

Het betonnen KANTOORGEBOUW ‘de Grote Enk’ te Arnhem gebouwd in de periode 1955-1960 naar ontwerp van prof. Ir. H.T. Zwiers in opdracht van de Algemene Kunstzijde Unie (AKU). Het kantoorgebouw is gebouwd als onderdeel van een fabriekscomplex opgericht op 8 mei 1911 door J.C. Hartogs aan de Vosdijk te Arnhem als de NV Nederlandsche Kunstzijdefabriek (AKU). De AKU/ENKA groeide uit tot een zeer succesvolle onderneming als gevolg waarvan de omvang van het complex in de jaren twintig van de twintigste eeuw groeide. Het kantoorgebouw maakt onderdeel uit van een reeks uitbreidingen in de jaren vijftig van de twintigste eeuw.

Gebouw De Enk in Arnhem

Velperplein

Het Velperplein is een enigszins ovaal langgerekt plein in het centrum van Arnhem, waaraan onder meer het Musis Sacrum en het Rembrandt Theater zijn gelegen. Het plein is gelegen aan de noordoostelijke zijde van het winkelcentrum van Arnhem. Het Velperplein vervult een belangrijke rol in de roulatie van het auto- en (trolley)busverkeer in Arnhem. Tussen ca. 1995 en 2005 is het plein ingrijpend verbouwd met nieuwe rijwegen en fiets-/voetpaden en/of de verlegging ervan. Ook kwam er aan de zuidzijde een geheel nieuw busstation en een tunnelingang naar de parkeergarage aldaar.

Het plein is tevens bekend van de Nederlandse versie van het bordspel Monopoly, waar het samen met de Ketelstraat en de Steenstraat ‘Arnhem’ vormt. Op 8 mei 2016 was het Velperplein de officiële finishplaats voor de derde etappe van de Giro d’Italia in Gelderland.

Musis Sacrum Arnhem

AKU Fontein

De fontein ligt naast café  Stan&CO (toen geheten café-restaurant Royal) en is ingeklemd tussen het Gele Rijdersplein en het Willemsplein; op een markant punt in de stad. Toen in 1961 nog een open plek, ontstaan door de afbraak van het oude Thorbecke-lyceum Arnhem was de vernielingen na de Tweede Wereldoorlog weer te boven gekomen. De fontein is een teken van wederopbouw, geen somber oorlogsmonument maar een optimistisch teken voor de toekomst.

AKU Fontein Arnhem

Cafe l'Amerique

Een bruin café aan de Bloemstraat in Arnhem. Een dikke laag stof ligt op de bar. Een jaren ´50-tv prijkt boven de deur. Oude leuzen hangen aan de muur. Verf bladdert van het plafond en er ligt plastic over het antieke biljart om het te beschermen tegen een lekkage. Maar verder is alles helemaal intact aan het oude café/bar/biljart l´Amérique. Hier is de tijd stil gezet. Foto´s van de eigenaar en zijn vaste klanten aan de muur. Ze leven niet meer. Trudi Bonatz, dochter van de eigenaar, inmiddels de bejaarde leeftijd bereikt, zet wekelijks verse rozen op tafel. Om haar overleden vader te eren. Zijn jasje hangt onaangeraakt aan de kapstok naast de bar.

Cafe l'Amerique Arnhem

Station Arnhem Centraal

Station Arnhem Centraal, geopend 14 mei 1845, is het grootste station in Arnhem. Hoewel oorspronkelijk alleen gelegen aan de Rhijnspoorweg, is het station nu een knooppunt van meerdere spoorlijnen. Tussen 2006 en 2011 zijn de perrontunnel en perronoverkappingen vernieuwd en is er een vierde perron verrezen. Het stationsgebouw uit 1952 werd te klein en is gesloopt. Het huidige stationsgebouw heeft een futuristische vormgeving en is op 19 november 2015 geopend.

Busstation Arnhem

Wijnstreek

Gelegen op een prachtige zuidhelling tussen Arnhem en Oosterbeek ligt Wijngoed Mariendaal. Aan de rand van de Veluwezoom op een eeuwenoud landgoed met kraakheldere beken, eeuwenoude beuken en prachtige vergezichten.

Wijnbouw in dit gebied vond reeds plaats in de middeleeuwen. Ook in de latere middeleeuwen vond wijnbouw plaats weten we uit het nalatenschap van Maria van Gelre. Tijdens de kleine ijstijd die duurde van ongeveer 1430 tot 1850 verdwenen de wijngaarden. De kou zorgde ervoor dat wijnbouw onmogelijk werd. Gezien het gunstige hedendaagse klimaat is wijnbouw weer teruggekeerd. Het terroir van de zuid-helling van de Veluwse stuwwal is uniek en zeer divers van samenstelling – de eerste eigenschappen die bijdragen aan een bijzondere en goede wijn.

Wijnbouw in Oosterbeek

One Comment

  • Margaret Verheijen schreef:

    Wat een prachtige foto’s, zoals die van het dak van het station, en een heerlijk verhaal om te lezen. Ik heb deze wandeling ook gelopen en herken de plekken waar je de foto’s hebt gemaakt. Ik heb het gedeelte van Arnhem Centraal tot de bushalte in Oosterbeek gisteren gelopen; het eerste gedeelte al eerder.
    In de tekst las ik naast veel bekende feiten, ook wat nieuwe informatie over “mijn “Arnhem. Erg leuk!

Leave a Reply

Close Menu