0-5 KMDe mooiste eilandwandelingenFrieslandGegarandeerd OnregelmatigWaddenWandelenWandelingen januari 2020

WaddenWandelen – Schiermonnikoog – Rondje Westerplas – Van zout naar zoet

Door 18 januari 2020 december 21st, 2020 Geen berichten
KIJK ROND

BIJ DE WESTERPLAS

De Westerplas, duinen en Schiermonnikoog

DE WANDELING GAAT ROND DE WESTERPLAS TEN ZUIDWESTEN VAN HET DORP SCHIERMONNIKOOG. VROEGER HAD HIER DE ZEE VRIJ SPEL MAAR SINDS DE KWELDER IN 1964 IS INGEDIJKT, VERZOETTE HET GEBIED LANGZAAM EN IS HET NU HET BELANGRIJKSTE ZOETWATERGEBIED VAN HET EILAND.

Een wandeling die niet op de grond mooi was want met de enorme wolkenpartijen en het zonlicht wat er vanuit het zuiden op scheen, was het moeilijk om hier niet naar te kijken. Het pad rond de Westerplas biedt mooi doorkijkjes en in de vogelhut kun je tal van watervogels spotten: ganzen, kiekendief, smienten, kuifeend enzovoorts. Verder tussen de duinenrij en de enorme kwelder die aan de westkust ligt. In de verte opspattende golven op de zandbank en nog verder weg Ameland. Het pad is wederom erg nat en eigenlijk op dit moment geen pad te noemen. Al snel keer je weer terug naar de Westerplas vlakbij het dorp Schiermonnikoog. Een must voor vogelaars om deze plas te bezoeken, en het is niet alleen mooi op het land, maar ook op het water en in de lucht.

De Westerplas

Sinds het afsluiten van een kwelder in 1964, ontwikkelde zich aan de zuidzijde van Schiermonnikoog een brakwaterplas, welke langzaam veranderde in één van de grootste zoetwaterplassen in het Waddengebied. Vanwege het zoete water oefent de plas een grote aantrekkingskracht uit op watervogels. Bijna alle Nederlandse eendensoorten komen er voor, samen met bijvoorbeeld futen, meerkoeten en meeuwen. De brede rietkragen herbergen diverse soorten schuwe rietvogels, waarvan de mysterieuze roerdomp misschien wel de meest bijzondere is. De vochtige grasveldjes rond de Westerplas zijn beroemd onder liefhebbers van paddenstoelen en wilde planten.

Ook voor de bewoners en bezoekers van Schiermonnikoog is de Westerplas van belang. Een groot gedeelte van het drinkwater op Schiermonnikoog wordt namelijk in de omgeving van de Westerplas gewonnen.

Wandeling rond de Westerplas op Schiermonnikoog

Minne Onnespad

De wandeling gaat hier over het Minne Onnespad. Minne Onnes is een zoon van kunstschilder en veerbootkapitein Klaas Onnes, en de vader van kunstschilder Theo Onnes en Gerda Onnes. Minne ging als 16-jarige naar zee waarbij hij onder andere Antarctica bezocht. Na zijn periode als zeeman vestigde hij zich op Schiermonnikoog. Daar raakte hij geïnspireerd door zijn vader en begon hij zelf het penseel te hanteren. Gaandeweg begon hij bekendheid te krijgen en op 49-jarige leeftijd ging hij naar de Academie Minerva te Groningen waar hij in 1984 afstudeerde.

Zijn werkwijze is zowel impressionistische als expressionistische met als voornaamste thema de zee en het wad, waarin hij zijn gevoelens ten opzichte van de maatschappij en zijn omgeving probeert weer te geven. Hij exposeert in binnen en buitenland waardoor zijn werk een plek heeft gevonden in Nederland, Duitsland, België, Engeland en Canada.

Wandeling rond de Westerplas op Schiermonnikoog op pad over de duinen

Laat een bericht achter