Skip to main content
search

WaddenWandelen – Schiermonnikoog – Naar strandpaal 10 en terug – Langs immense duinenrij

KIJK ROND AAN DE NOORDKUST VAN

SCHIERMONNIKOOG

De Noordzeekust, strandpalen en pioniersplanten

JE WANDELT LANGS DE NOORDZEEKUST TUSSEN DE LAGE EN HOGERE VERDER LANDINWAARTS GELEGEN DUINENRIJ. IETS VERDER ZIE JE DE NOORDZEE EN HET MOOIE STRAND. EN TERUG LANGS DE SLENKEN DIE HET KWELDERGEBIED DOORSNIJDEN EN EEN OVERGANG VORMEN VAN ZOET NAAR ZOUT. HIER GROEIT RIET EN ZOUTMINNENDE PIONIERSPLANTEN.

Het is nat in het voorjaar, ook vlak langs de noordzeekust tussen de hoge en lage duinenrij. Het pad is bijna niet te belopen en je moet je toevlucht nemen tot de lage begroeïng. Het licht en wolkenspel is prachtig en overal hoor je het geluid van het kolkende water wat op het zandstrand aanspoelt. Het is eigenlijk het enige geluid wat je hier hoort. En vandaag waren we ook alleen, niemand anders te zien op deze plek op Schiermonnikoog. Terug zie je ontelbare vogels, voornamelijk ganzen maar ook rietzangers en de kiekendief. Het natte gebied strijkt ver tot zover het oog reikt, waar wederom ook niemand te bekennen is.

Het Noordzeestrand van Schiermonnikoog

De uitgestrekte stranden van het Nationaal Park Schiermonnikoog worden tot de breedste van Europa gerekend. De zandbanken die voor de ondiepe Noordzeekust ontstaan, verplaatsen zich in de richting van het eiland en groeien vast aan het strand, zodat het strand nóg breder wordt. Ook behoort het strand van Schiermonnikoog al jaren achter elkaar tot de 10 schoonste stranden van Nederland. Naast het strand liggen de duinen, lange en brede rijen met hoge zandbergen die het eiland beschermen tegen het hoge zeewater tijdens springtij en winterse stormen.

Op zanderige plekken zijn Zeemelkdistel en Zeeraket niet zeldzaam. Zeeraket bloeit in de zomer met witte tot paarse bloemen die bij mooi weer naar violieren geuren. Op meer slikkerige plekken valt de roodpaarse Kattenstaart op. Inmiddels zijn op het strand zelfs al de eerste Orchiedeeën gesignaleerd.

Wandeling naar het Willemsduin op het Schiermonnikoog

Strandpalen

In 2018 is het precies 150 jaar geleden dat de eerste strandpalen op het eiland werden geplaatst. De palen behoren tot de cultuur en de historie van het eiland. Op Schiermonnikoog zijn de eerste strandpalen geplaatst in 1868. Dat waren zes stenen palen. Het moet een hele klus zijn geweest om die zware palen te plaatsen. Ze stonden aan de westelijke kust, want die had het meeste te verduren. Op 14 oktober werden de eerste metingen gedaan vanuit die stenen palen. De zes stenen palen gaven de richting aan in 3 ‘raaien’. Vanaf 1880 werd het aantal strandpalen flink uitgebreid. Toen werden de metingen gedaan vanuit 19 raaien. De palen waren toen van duurzaam hard Frans eikenhout.

Grote waterwerken langs de Nederlandse kust (onder meer Deltawerken en de verlenging van de havenhoofden) waren voor Rijkswaterstaat reden om de kust nog beter te monitoren. In 1962 werd ook op Schiermonnikoog het aantal strandpalen fors uitgebreid. Rond die tijd stonden er 288 strandpalen op het eiland. het was een hele klus om die te plaatsen en om alle kustmetingen te verrichten. Later zijn enkele palen verwijderd, vooral op het strand. Momenteel is nog globaal de helft van de strandpalen aanwezig.

(Bron: Boekje/brochure over de Trouwe wachters op Schiermonnikoog. Harry Alers)

Wandeling op Schiermonnikoog naar paal 10 en terug langs het kweldergebied bij een strandpaal

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE