ProductenreviewReview

Vitens Wandelapp – Waterbedrijf Vitens – Wandelen met de wandelapp van waterbedrijf Vitens

Door 5 april 2019 juli 5th, 2019 Geen berichten
Wandelen met de Wandelapp van Vitens in Waardenburg

Vitens Wandelapp – Waterbedrijf Vitens

MET DE VITENS WANDELAPP KUN JE WANDELINGEN MAKEN DOOR DE GEBIEDEN WAAR VITENS WATER UIT DE GROND WINT. DE GEBIEDEN LIGGEN IN DE PROVINCIES UTRECHT, FRIESLAND, OVERIJSSEL, FLEVOLAND EN GELDERLAND. HET ZIJN UNIEKE WANDELROUTES OVER DE BRONNEN VAN ONS DRINKWATER DOOR DE WATERWINGEBIEDEN VAN HET DRINKWATERBEDRIJF. DE ROUTES VARIEREN VAN 4 TOT 12 KM. EN DE APP GEEFT INFORMATIE OVER FLORA, FAUNA EN ATTRACTIES VAN HET GEBIED. EN DAT ALLES IN ZOWEL GESPROKEN TEKST ALS GESCHREVEN TEKST.

Trends

Op zoek naar nieuwe wandelingen vond ik wandelingen die met de Vitens Wandelapp gelopen kunnen worden. Net na mijn lezing die ik in de bibliotheek van Uden gaf en die ik afsloot met trends die het wandelen kunnen gaan beïnvloeden. Een van deze trends is de techniek die steeds meer zijn intrede doet. Dit in combinatie met de overvloed aan bewegwijzering die van vele wandelingen worden aangebracht op bomen, paaltjes of wat dan ook. Het kan bijna niet anders dat apps in combinatie met gps gewoon wordt bij het wandelen.

Eigenlijk vind ik een gidsje van een wandeling altijd wel fijn. Hierin staat vaak achtergrondinformatie die voor mij van meerwaarde zijn voor een wandeling. Informatie over het gebied, de natuur of onderwerpen die zijn gerelateerd aan het thema van een wandeling. Maar tegelijkertijd neemt het aantal markeringen en bewegwijzeringen toe, soms is het zelfs een doolhof aan tekens. Het is niet vreemd dat er dan ook nieuwe technieken worden ingevoerd. De Vitens Wandelapp is hier een mooi voorbeeld van.

Vitens Wandelapp

In 2018 heeft drinkwaterbedrijf Vitens een vernieuwde en gratis wandelapp gelanceerd. Hierin staan 15 wandelroutes beschreven. De wandelingen gaan door de waterwingebieden van het drinkwaterbedrijf en eigenlijk loop je dus over de bronnen van drinkwater.

De routes liggen verspreid door het verzorgingsgebied van Vitens in de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. De routes variëren in lengte tussen de 4 en 12 kilometer. Wandelaars krijgen tijdens hun wandeling vanuit de app meer informatie over de waterwinning en over de speciale flora, fauna en attracties in het gebied. Deze informatie wordt als gesproken tekst en als geschreven tekst aangeleverd.

Oorsprong van het drinkwater

Met de wandelapp biedt Vitens haar klanten en andere belangstellenden de mogelijkheid om meer te weten te komen over de oorsprong van ons drinkwater. De wandelapp sluit aan bij Vitens-campagne ‘Water uit lokale bron’, die onlangs door Floortje Dessing werd gelanceerd. Hiermee vertelt Vitens voor het eerst het verhaal achter ons kraanwater, het water dat wordt gewonnen uit bijna 100 verschillende waterbronnen in het verzorgingsgebied en elke bron heeft zijn eigen smaak, leeftijd en samenstelling.

Review

Ik heb twee wandelingen gelopen via de Wandelapp van Vitens: Heumensoord en Waardenburg. De app ‘Wandelroutes – Vitens’ is beschikbaar voor Apple IOS en voor Android. Deze wandelapp is een sterk verbeterde versie van een eerdere app van 2014. Voor gebruikers van de vorige app staat de update klaar in de Appstore of Playstore.

De app is zeker gebruiksvriendelijk, je kunt de wandelingen op naam of op kaart zoeken. Na selectie van de wandeling kom je op een kaart waar de wandelingen staan ingetekend. Op een aantal punten kun je doorlinken naar een tekst die informatie over het gebied geeft. Deze tekst kan ook gesproken worden door de app.

De informatie is duidelijk en verhelderend met een duidelijk verstaanbare stem. De informatie die wordt gegeven is een meerwaarde voor het beleven van de wandeling. Zo wordt bij de wandeling door Heumensoord informatie gegeven over de oorsprong van het gebied, de aanwezige natuurwaarden, de opbouw van het bos, een voormalige Romeinse wachttoren en de 4-daagse die op dit gebied onderdak biedt aan de militairen.

De app lijkt af en toe wel wat traag, scrollen door de informatie of in- en uitzoomen gaat soms wat stroef. Daarnaast is het wenselijk dat de onderliggende kaart in een topografische kaart wordt uitgevoerd zodat navigeren nog makkelijker wordt en voor minder verdwalen zorgt.

Al met al was de wandeling redelijk makkelijk te lopen en ondanks de aanbevelingen lijkt de trend te zijn dat steeds meer van dit soort apps worden geïntroduceerd. Zeker de moeite waard, vernieuwend en mogelijk een aanzet tot ontwikkeling van meer van deze technieken.

Kies op de kaart een van mijn gelopen wandelingen met de Vitens Wandelapp

Laat een bericht achter