0-5 KMNoord-BrabantWandelspecials Nederland

Ivo van Dintherpad – Geffen – Langs gedichten van een dichter, pastoor, leraar en lector

Door 7 april 2019 juli 5th, 2019 Geen berichten
KIJK ROND BIJ

MOLEN ZELDENRUST IN GEFFEN

Ivo van Dinther, jeugdherinneringen en de eenvoudige boerenmens

PATER IVO VAN DINTHER, GEBOREN TE GEFFEN, BERGSTRAAT 37 OP 4 MEI 1915 EN OVERLEDEN OP 29 NOVEMBER 2001 IN HET KARMELIETENKLOOSTER TE BOXMEER. TOT PRIESTER GEWIJD IN 1943, HIJ WAS PASTOOR, RECTOR, LERAAR EN PRIOR. VOOR GEFFEN EN DE MAASKANT BLIJFT HIJ VAN GROTE BETEKENIS ALS VOORDRACHTSKUNSTENAAR, VERTELLER EN SCHRIJVER VAN GEDICHTEN, VERHALEN EN TONEELSTUKKEN IN HET BRABANTS DIALECT EN OM ZIJN SCHILDERKUNST. INSPIRATIE PUTTE HIJ UIT ZIJN JEUGDHERINNERINGEN VAN HET OUDE GEFFEN, UIT ZIJN GELOOF, DE NATUUR, HET BRABANTS LANDSCHAP EN HET LEVEN VAN DE EENVOUDIGE BOERENMENS. DE GEDICHTEN LANGS HET  PAD MOGEN JE INSPRIREREN OM TE LEZEN UIT ZIJN DERTIGTAL GESCHREVEN WERKEN.

In h2006 is in het Geffens Veld rond een nieuw pad, dat gedoopt werd tot Ivo van Dintherpad, weer inheemse beplanting terug gebracht zoals hoogstam fruitbomen. Dit Geffens Veld bestaat uit schrale zandgronden. Om verstuiving tegen te gaan werden er in vroegere tijden eikenheggen en op de iets betere gronden, elzenheggen aangelegd. De kleine percelen werden door de boeren gebruikt om voornamelijk rogge en aardappelen te verbouwen.

Joods begraafplaats

Wandeling over het Ivo van Dintherpad in Geffen

De molen Zeldenrust is startpunt van de wandeling die overigens heel goed is gemarkeerd. Ten oosten van het plaatsje Geffen, ook wel de plaats tussen twee molens genoemd, gaat de wandeling over charmante onverharde wegen, de Geffense Plas, de Joods begraafplaats en mooie fietspaden in de natuur. De kerk van Geffen is je richtpunt en eigenlijk altijd aanwezig. Een mooie korte wandeling met waarde voor de Geffenaren met de draaiende molen Zeldenrust als toetje. En met onderweg mooie gedichten verwoord op herdenkingsstenen.

‘ ’n Schotel pap op de taofel
wè erpel mee saus
veul meer den eet
men hagget nie in hous’

‘Zo leefe ze hier vruuger
wennig wel en veul wee
al heurde alzeleve
ze ware tevree’ (Ivo van Dinther)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: