Skip to main content
search

Verkennen van volksbuurten – Nijmegen – volkshuisvesting in de oudste stad van ons land

Verkennen van volksbuurten – Nijmegen

Volkshuisvesting in de oudste stad van ons land

 

Kenmerken

Lengte: 14 kilometer

Start- eindpunt: Sation Nijmegen

Landschap: Stad

Verkennen van volksbuurten - Nijmegen -

Volkshuisvesting in de oudste stad van ons land

Vanaf Station Nijmegen wandelen we via het stationsgebied met veel studentenhuisvesting langs de spoorweg naar Arnhem richting noorden. Bij de Waalhaven is er prachtig uitzicht richting westen naar de complete herontwikkeling aan het Waalfront. Vervolgens lopen we onder het spoor door naar de Benedenstad. Grotendeels platgebombardeerd bij een vergisbombardement in 1944. Na veel protesten rond 1980 volgde met sociale woningbouw in fraaie kleurenschema’s herstel van de historische sfeer op het oorspronkelijke stratenpatroon. Bij het Keizer Karelplein verlaten we het stadscentrum aan de zuidzijde. Bottendaal is een rond 1900 gebouwde wijk, inmiddels ook ingevuld met sociale woningbouw uit de jaren 80. We vervolgens onze route via het Willemskwartier richting zuidwesten. Gedeeltelijk is hier de sfeer van het oorspronkelijke tuindorp nog aanwezig. Vanaf de Kolping gaat het weer in noordelijke richting. De woonbuurt in de stijl van de Bossche School in Heseveld vormt een hoogtepunt van deze wandeling. Mooie straten en pleinen met serene en zorgvuldig vormgegeven gevels. Verder naar het noorden doorkruizen we Jeruzalem. Systeembouwwoningen van kort na de Tweede Wereldoorlog, bedoeld om de extreme woningnood versnel op te lossen. De oorspronkelijke portiekflats herken je aan de uitgesproken kleuren. De eengezinswoningen zijn rond 2020 wederom in lichte ‘betonkleuren’ vervangen. Tenslotte wandelen we via de Wolfskuil terug naar het station. Een grote diversiteit aan woonbuurten. Van een tuindopje van ruim een eeuw geleden tot aan een recente beschutte woonvorm met fraaie binnenstraat.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen in De Kolping

Achtergrondinformatie

Waalfront

Rondom deze 19e eeuwse haven vindt complete herontwikkeling plaats. We wandelen langs en onder het complex aan de Handelskade door met hierin sociale huurwoningen. Prachtig uitzicht richting westen op het totale Waalfront. De wandel-, fiets en spoorbrug over de Waal zorgt voor een korte verbinding tussen Nijmegen-Noord en het stadscentrum.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen bij het Waalfront
Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen bij het Waalfront

Benedenstad

De nieuwe Waalbrug in 1936, het vergisbombardement op 22 februari 1944 en rigoureus sloopbeleid veroorzaakten verkrotting van de historische Benedenstad van Nijmegen. Na veel protesten verschijnen eind jaren 70 ongeveer 650 voornamelijk sociale huurwoningen. Perfect passend in het Middeleeuwse stratenpatroon. De verwijdering van krakers in 1981 uit de Piersonstraat met zwaar legermaterieel markeerde het einde van de sterk op sloop gerichte stadvernieuwing.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen in de Benedenstad
Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen in de Benedenstad

Bottendaal

Bij het Keizer Karelplein verruilen we de historische binnenstad voor een van de eerste uitbreidingen na het slechten van de vestingwerken in de tweede helft van de 19e eeuw. Bottendaal is van oorsprong zeer gemêleerd: fabriekjes, herenhuizen en arbeiderswoningen. De nieuwe sociale woningbouw uit de jaren 80 is vrij fantasieloos.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen in het Willemskwartier

Willemskwartier

Het Willemskwartier is tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebouwd en opgezet als een tuindorp. Veel sociale woningbouw. Inmiddels is een groot gedeelte vervangen, waarbij die nieuwbouw amper relatie vertoont met de oorspronkelijke tuindorpprincipes zoals de gemeenschapszin. Het Beetsplein roept herinneringen aan weleer op.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen

De Kolping

Deze volksbuurt met zo’n 230 sociale huurwoningen is in de jaren 50 gebouwd. Geïsoleerd gesitueerd, vanwege de ligging tussen de Muntweg en het spoor. Het imago was niet best. Rond 2020 zijn alle woningen ofwel vervangen ofwel ingrijpend gerenoveerd. De documentaire ‘De Kolping: een wijk in renovatie’ geeft een perfecte inkijk wat zo’n ingreep voor bewoners betekent.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen

Heseveld

De in de jaren 50 gerealiseerde sociale woningbouw in Heseveld is een juweeltje van de Bossche School. De bebouwing vertoont een sterke eenheid en staat voor gemeenschapszin: een kloosterachtige en serene uitstraling. Straten en pleinen zijn fraai vormgegeven. Fraaie detailleringen zijn in dit beschermde stadsgezicht aanwezig: geaccentueerde voordeuren, met wit schilderwerk benadrukte diepe neggen en hoge betonnen lateien.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen in Heseveld

Jeruzalem

De woningnood was na de Tweede Wereldoorlog schrijnend. Tegenover traditionele woningbouw staat systeembouw. Het Aireysysteem kende een skelet van staal en beton met een betonnen gevelbekleding. Veel Nederlandse steden kennen zo’n wederopbouwwijk met als naam Jeruzalem. Verwijzing naar het oosten vanwege de witte uitstraling. De veelkleurige flats zijn nog origineel, de eengezinswoningen zijn rond 2020 allemaal vervangen.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen in Jeruzalem
Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen in Jeruzalem

Wolfskuil

De wijk bevat een doorsnede van de geschiedenis van de sociale woningbouw vanaf het begin van de twintigste eeuw. De recente zorgwoningen aan een de
beschutte woonstraat aan de Molenweg. De beneden- en bovenwoningen van kort na de Tweede Wereldoorlog aan de Mirte- en Bosbessenstraat. En wat te
denken van het Nachtegaalplein met als tekst op de gevel van de poortwoning: ‘Woningbouwvereeniging Nijmegen 1916’.

Wandelen in de echte woonwijken in Nijmegen in De Wolfskuil

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE