Skip to main content
search

Trage Tocht Zwillbrock – Wandelen langs het Zwillbrocker Venn en leemputten

Trage Tocht Zwillbrock

Richting Vreden

Trage Tocht Zwillbrock

Grenspaal

Trage Tocht Zwillbrock

Zwillbrock

Trage Tocht Zwillbrock

Rondje Zwillbrocker Venn

Trage Tocht Zwillbrock

Leemputten

Trage Tocht Zwillbrock

Professor Casimirweg

Zwillbrock, Leemputten en een Mariakapelletje

Op de grens van Nederland en Duitsland wandel je door een bijzonder gebied dat verder in een open landschap ligt: het Zwillbrocker Venn. De flamingo’s die hier in de zomer vertoeven, zijn er nu even niet. In de winter verblijven ze bij de Oosterschelde, jammer maar het gebied heeft genoeg te bieden. De waterpartijen zie je niet goed maar het gekrijs van duizenden meeuwen geeft aan dat het hier een goede verblijfplaats is voor deze en vele andere vogels. Verder langs de leemputten en een bekoorlijk landschap loop je terug naar het aparte plaats Zwillbrock met de aparte kerk en een echt Duits biertje op het terras er tegenover.

Wandeling over Trage Tocht Zwillbrock

Rob Wolfs: ‘Deze wandeling op de rand van Nederland (achter Groenlo) combineert een rondje Zwillbrocker Venn met een korte wandeling door natuurpark De Leemputten en een gedeelte door het meer open Achterhoekse boerenland. In Zwillbrock kunnen we nog de fraaie barokkerk en het informatiecentrum Biologische Station Zwillbrock bezoeken. Het Zwillbrocker Venn is ontstaan nadat hier turf is gestoken. Het natuurgebied bestaat uit bos, hei en moeras. Het Venn herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland. Het is ook de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer veertig flamingo’s. Aan de andere kant van de grens wandelen we door het waterrijke natuurpark De Leemputten. Een overblijfsel van de steenfabriek die in 1892 in Groenlo werd gevestigd. De fabriek gebruikte de leem voor het maken van dakpannen en later stenen. In 1975 stopte de steenfabriek met zijn activiteiten. De Leemputten hebben zich ontwikkeld tot een uniek gebied met diverse soorten planten en vogels.’

Zwillbrock

Zwillbrock ligt enkele kilometers ten oosten van Groenlo, aan de Nederlands-Duitse grens. Het is een buurtschap in de Duitse gemeente Vreden in het Münsterland. De parochiekerk St. Franziskus was tot 1811 de kerk voor het aangrenzende klooster van de minderbroeders conventuelen. Met name voor katholieken uit Twente en de graafschap Zutphen, vlak over de grens in de Republiek der Verenigde Nederlanden, was deze kerk van groot belang. De geschiedenis van de kerk voert terug tot in de tijd van de Reformatie. In tegenstelling tot vele kerken in de directe omgeving van Zwillbrock, werd de St. Franziskus ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gespaard. Als gevolg daarvan is de kerk met gehele barokke inrichting in zijn originele staat enig in zijn soort voor het gehele Münsterland. Altaren en beelden zijn allen vervaardigd uit eikenhout. De namen van de architecten, beeldhouwers en schilders zijn echter veelal onbekend. De kerk werd tussen 1958 en 1961 onder leiding van Edgar Jetter grondig gerestaureerd.

Wandeling over Trage Tocht Zwillbrock

Zwillbrocker Venn

Het Zwillbrocker Venn is ontstaan nadat hier turf is gestoken. Het gebied werd al vele duizenden jaren geleden bewoond. Bodemvondsten wijzen op bewoning langs de rand van het veen door jager-verzamelaarsgroepen uit het Laat-paleolithicum, de oude steentijd. Het natuurgebied omvat zowel bos als moerasgebied. In het natuurgebied broeden meer dan honderd verschillende vogelsoorten. Het Zwillbrocker Venn herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland, met circa 16.000 getelde dieren. Het is tevens de wereldwijd meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer veertig flamingo’s. Waar de kokmeeuwen het gehele jaar in het gebied aanwezig blijven, trekken de flamingo’s in de winter naar de wateren in het zuidwesten van Nederland. Vanwege deze unieke broedvogels staat het gebied onder vogelbescherming.

Wandeling over Trage Tocht Zwillbrock bij het Zwillbrocker Venn
Wandeling over Trage Tocht Zwillbrock

Zwolse Leemputten

De geschiedenis van de Leemputten gaat al weer een tijdje terug en wel naar het jaar 1895. In dat jaar opende in Groenlo de Steenfabriek. Ten behoeve van deze steenfabriek werd er in het buurtschap Zwolle leem afgegraven. Tot 1931 gebeurde dit met de hand. Daarna kwam de baggermachine die het zware handwerk overnam. De steenfabriek heeft in de loop der jaren diverse eigenaren gehad, tot het in 1947 volledig in handen kwam van de familie Overkamp. In 1975 werd de steenfabriek in Groenlo gesloten. De Leemputten werd terug gegeven aan de natuur. Het spoor werd opgebroken en de rails werden allemaal gebruikt als omheining van het natuurgebied.

Wandeling over Trage Tocht Zwillbrock bij de Leemputten
Wandeling over Trage Tocht Zwillbrock bij de Leemputten

Maria zum Kloppendiek

Aan het einde van de 16e en 17e eeuw had het calvinisme zich in de Republiek der Verenigde Nederlanden ontwikkeld tot publieke godsdienst en werd het de katholieken verboden om hun geloof uit te oefenen. Om de katholieken net over de grens pastoraal te begeleiden, werd van Bocholt tot Gronau een keten van kapellen en kerken opgericht, zogenaamde missiehuizen. De Maria zum Kloppendiek was er een van.

Wandeling over Trage Tocht Zwillbrock
Wandeling over Trage Tocht Zwillbrock

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Het was een wandeling met overal het geluid van de meuwenkolonie.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE