Skip to main content
search
10-15 KMGelderlandPark LingezegenTrage tochten

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf – Wandelen door vinex-wijk in Park Lingezegen

By 11 oktober 2021No Comments

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Zwanenfamilie

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Station Arnhem-Zuid

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Vogelenzang

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Speelbos

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Cidergaard

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Pony's in het weiland

Schuytgraaf, Park Lingezegen en Cidergaard

De wandeling langs de flanken van de nieuwe woonwijk laat zien dat bebouwing in ontwerpen goed samen kan gaan met veel groen en water. Kijkend naar links zie je veelal de nieuwbouwhuizen, kijkend naar rechts zie je ruimte en groen. Het gebied tussen Nijmegen en Arnhem wordt volop gebruikt als nieuwe woonlocatie en de ontwerpers hebben in hun ontwerp veel ruimte gegeven aan wandelmogelijkheden. Het blijft me verbazen hoeveel rust er kan zijn in zo een druk gebied. Vanaf de snelweg rijd je de nieuwbouwwijk in. En al snel na het begin van de wandeling loop je langs kleine pony’s in de weilanden, de stuwwal bij Arnhem op de achtergrond, waterpartijen, vlonderpaden en kronkelende beken. Een mooi rondje in een drukke woonwijk, het kan.

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Rob Wolfs over de wandeling: ‘We maken een bijzondere wandeling rondom de Zuid-Arnhemse Vinex-wijk Schuytgraaf en door het belendende De Park. Vanaf station Arnhem Zuid lopen we even over het fietspad naar een nieuwe halfverharde bomenlaan richting spoor. We passeren een kunstwerkplaats met beeldentuin. Langs het pad zien we ruige graslanden afgewisseld met waterplassen, natuur die nog volop in ontwikkeling is. De route vervolgt over rustige asfaltweggetjes langs boerderijen, knotwilgen en een enkele fruitboomgaard in een typisch Betuws landschap. Aan de horizon aan de overkant van de Rijn steeds zicht op de Veluwse stuwwal. Ook aan de randen van Schuytgraaf is het oude cultuurlandschap fraai opgenomen in het nieuwe stadslandschap. We volgen een ruig graspaadje langs water, maar ook strakke fietspaden met brede grasstroken naar De Park. De Park is onderdeel van Park Lingezegen, een nieuw landschapspark in ontwikkeling tussen Arnhem en Nijmegen. Bij De Landerij is het tijd voor een pauze. We doorkruisen De Park over nieuwe wandel- en fietspaden, over een oude notenlaan, langs graslanden, watergangen en door een bosje terug naar de rand van de wijk. Op het laatste deel van de route lopen we over een grasstrook pal langs het spoor terug naar het station.’

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Park Lingezegen

Park Lingezegen is een landschapspark in aanleg tussen Arnhem en Nijmegen met daarin plaats voor landbouw, recreatie en nieuwe natuur. Het totale oppervlak bedraagt 1700 hectare. Het gebied bestaat uit zes deelgebieden, die elk een eigen accent hebben. Deze gebieden zijn: De Park (stadspark), Het Waterrijk (water), Het Landbouwland (landbouw), De Buitens (cultuur- en natuurlandschap), De Woerdt (overgang stad naar platteland) en Het Vierdaagsebos (bos van 2,5 hectare). Door het park loopt de rivier de Linge.

Schuytgraaf

Schuytgraaf is een Vinex-wijk in Arnhem en ligt in de Over-Betuwe en ten zuidwesten van de binnenstad van Arnhem. De naam van de wijk is afgeleid van de oude boerderij De Schutgraaf en de watergang en weg met de naam Schutgraaf. Tot en met 2028 worden circa 6.250 woningen gebouwd voor zo’n 15.000 Arnhemmers. In 2013 woonden er 8845 mensen in 3175 woningen. Met respect voor het huidige landschap krijgt Schuytgraaf volgens de plannen 25 buurten met een grote variatie in woningen en straten. Naast ruimte voor zowel wonen als werken komen er diverse voorzieningen zoals een park, winkelcentrum en scholen.

Trage Tocht Arnhem Schuytgraaf

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Het was een wandeling in een vinexwijk waar woningbouw mooi gecombineerd is met groen en water.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu