Skip to main content
search

Trage Tocht Windesheim – Wandelen rond tichelgaten

By 13 november 2023december 25th, 202310-15 KM, Gelderland, Trage tochten

Windesheim, de IJssel en tichelgaten

Trage Tocht Windesheim

 

Kenmerken

Lengte: 11 kilometer

Start- en eindpunt: Bulderingsweg Windesheim

Landschap: Park, uiterwaarden en rivier

Klein maar vol afwisseling, zo valt deze Trage Tocht het beste samen te vatten. Leuke paadjes in het landgoedbos van Windesheim, landweggetjes richting de IJssel, de dijk met uiterwaarden, de prachtige uitzichten over de IJssel en besloten paadjes en een vogelkijkhut rond de tichelgaten. Het was tegelijkertijd een luchtvoorstelling met het licht van de zon door de dreigende regenwolken. Onderweg zie je vele watervogels, zowel bij de IJssel en haar uiterwaarden, als bij de tichelgaten. De oude boerderijen bij Den Tol zijn zeer de moeite waard en de uitzichten prachtig.

Wandeling over Trage Tocht Windesheim bij de tichelgaten

Rob Wolfs over deze route: ‘We maken een mooie, niet al te lange wandeling vanuit Windesheim, een Duits klinkend maar toch écht Sallands dorp onder de rook van Zwolle. Een route met veel landschappelijke variatie. Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst over gebaande paden door het landgoedbos van Windesheim. Over de Fabrieksweg, een naam die verwijst naar de voormalige steenfabriek in de uiterwaarden van de IJssel, lopen we naar de IJsseldijk. Volgt een mooi traject over de hooggelegen grasdijk, waar de IJssel nog even op afstand blijft. Maar we hebben zicht op de grote plassen in de Waarden, overblijfsel van de (tichel)gaten die gegraven werden om klei te winnen voor de productie van stenen. Hier komen we ook langs de eerste vogelkijkhut. Verderop wandelen we dan een stuk vrijwel parallel aan de IJssel tot de rand van Herxen. Met een beetje geluk maken we kans om de visarend voorbij te zien vliegen. Dan volgt misschien wel het meest spectaculaire deel van de wandeling over smalle paadjes tussen hoge struiken en bomen met doorkijkjes op de grote plassen die ontstaan zijn nadat de steenfabriek in 1982 ophield te bestaan. Een tweede vogelkijkhut biedt kansen om in alle rust te turen en te gluren. Terug bij de parkeerplaats maken we voor de liefhebber nog een extra ommetje door het parkbos van Windesheim. Maar let op, dit keer lopen we over minder gebaande, ruige struinpaden. We krijgen er wat voor terug: een weelderig bos met veel watergangen, bruggetjes en open velden tussen de bomen. Een landhuis is er niet meer, maar tot slot werpen we nog wel even een blik op de fraaie bouwhuizen van het landgoed.’

Landgoed en Huis Windesheim

Huis Windesheim is een voormalige havezate en buitenplaats die omstreeks 1600 werd gebouwd in opdracht van Reinier Schaep. Tot 1744 was het een gebouw van bescheiden afmetingen. In 1744 kwam de havezate in het bezit van ene Paulus Benelle, een vermogende Amsterdammer. Hij liet het bestaande gebouw grotendeels afbreken en bouwde er een groot nieuw huis. Een van de latere eigenaren, de voormalige gouverneur van de Kaapkolonie Joachim Plettenbergh, liet in 1789 door de architect Jacob Otten Husly een landschapspark bij het buitenverblijf aanleggen. In 1915 werden de tuinen bij het huis aangelegd door de landschapsarchitect L.A. Springer. Op 20 oktober 1944 werd het huis door brandbommen verwoest. Sinds die tijd rest van het hoofdverblijf slechts een ruïne. De rest van de buitenplaats bleef echter behouden. Beide bouwhuizen zijn gerestaureerd.

Wandeling over Trage Tocht Windesheim bij het landgoed
Wandeling over Trage Tocht Windesheim bij het landgoed

De IJssel en haar uiterwaarden

De lengte van de IJssel is 127 km, het is de langste rivier die uitsluitend over Nederlands grondgebied stroomt. Het is een Nederlandse aftakking van de Rijn en de loop van de rivier volgt de vallei tussen de Veluwe in het westen en de Sallandse Heuvelrug in het oosten, die het IJsseldal genoemd wordt. Een oude naam van de IJssel is Isala dat zou refereren aan het Latijnse woord voor ‘stroom’.

Tichelgaten

Een tichelgat is een uitgraving in het landschap ten behoeve van het winnen van rivierklei. In de meeste gevallen wordt deze klei gewonnen in de uiterwaarden van de rivieren door daar de bovenlaag klei af te graven. Men vindt kleiputten meestal bij steenfabrieken, omdat de klei wordt gebruikt als grondstof ten behoeve van het bakken van bakstenen en dakpannen. Bij de voormalige steenfabriek bij Windesheim, in de uiterwaarden van de IJssel, liggen binnendijks ook een aantal tichelgaten. Bij de tichelgaten zijn twee vogelkijkhutten, namelijk De IJsvogel en De Visarend. Aan het einde van de zomer en in het begin van het najaar, wordt de visarend hier soms gezien. Ook de zeearend is hier een enkele keer waargenomen.

Wandeling over Trage Tocht Windesheim bij de tichelgaten
Wandeling over Trage Tocht Windesheim bij de tichelgaten

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE