Skip to main content
search

Trage Tocht Vogelenzang – Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Trage Tocht Vogelenzang

Infiltratiekanaal Amsterdamse Waterleidingduinen

Trage Tocht Vogelenzang

Landgoed Leyduin

Trage Tocht Vogelenzang

Damhert

Trage Tocht Vogelenzang

Zicht op Belvedére

Trage Tocht Vogelenzang

Woestduin

Trage Tocht Vogelenzang

Landgoed 't Huis te Vogelenzang

Amsterdamse Waterleidingduinen, Leyduin en damherten

De wandeling in alle vroegte vanmorgen was er een van rust en uitgestrektheid in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een fantastisch mooi gebied, soms bosrijk, soms met mooie vergezichten op een duin en soms verrassend door de vele damherten. Dit went wel snel, ze zijn zeer tam en het komt een beetje gemaakt over. Het lijkt mooie natuur met al die dieren maar tegelijkertijd onnatuurlijk. Het levert wel mooie plaatjes op. De rust van het gebied is wel heel bijzonder. Het landgoed Leyduin laat een heel ander beeld zien. Zijn de duinen uitgestrekt en echte natuur, het landgoed is met de lanen en aangeplante bomen heel anders qua sfeer. Met de herfsttinten was het genieten op de lange lanen met de mooie Belvedére en het landhuis als tussenstop. Een wandeling die aan te bevelen is in het drukke westen.

Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Routemaker en bedenker Rutger Burgers over deze wandeling: ‘In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je heerlijk rondstruinen, ook buiten de gebaande paden. Met dat idee hebben we een avontuurlijke Trage Tocht samengesteld waarbij je zeker 4 km over de ‘steppe’ van het Zwarteveld, het Middenveld en het Zandvoortervlakje struint. Je moet wel uit de voeten kunnen met topokaart, WandelZapp of GPS, want de routebeschrijving is slechts globaal! We beginnen met een aanloop langs de drukke Vogelenzangseweg. Bij Huis te Vogelenzang betreden we het eerste onverharde pad, een prachtige bomenlaan. Voorbij Panneland duiken we de Amsterdamse Waterleidingduinen in. Al snel verlaten we de hectiek en zoeken we de rustige duinpaden op. Heel bijzonder zijn de rechthoekige graslandjes, die herinneren aan de tijd dat boeren hier een bestaan probeerden op te bouwen. We steken het brede Nieuwe Kanaal over en komen in de open duinen, waar je tussen de eenzame bomen zo nu en dan een groepje damherten zult ontwaren. Tegen het eind van de struintocht beklimmen we de Pollenberg ( 34m NAP). Na een afdaling aan de rand van het bos verlaten we de Waterleidingduinen bij Uitspanning De Oase. We steken de provinciale weg over voor een uitstapje naar Leyduin. Op dit fraaie landgoed in de binnenduinen maken we direct kennis met de koepel op de hoge Belvedère. We passeren het landhuis dat in de 19e eeuw in bezit was van de familie Van Lennep. Geniet hier van de lieflijke duinbeekjes, de mooie weilandjes en de majestueuze beuken.’

Landgoed 't Huis te Vogelenzang

Het Huis te Vogelenzang is een kasteel en landgoed bij het dorp Vogelenzang en het huidige gebouw dateert uit de 17e en 18e eeuw. In de 11e eeuw bestond er al een grafelijk huis in Vogelenzang en Graaf Floris V liet er in de 13e eeuw het jachtslot De Vogelsanck bouwen. In de Tweede Wereldoorlog werd in Vogelenzang een lanceerinstallatie voor de V1-raket aangelegd en ook bij Huis te Vogelenzang werden voorbereidingen getroffen voor de bouw van een installatie. Het huis is een rijksmonument en maakt samen met tuin, het park, bijgebouwen, tuinonderdelen en het landhuis Teylingerbosch onderdeel uit van het rijksmonument Historische Buitenplaats Huis te Vogelenzang.

Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang op landgoed Vogelenzang
Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang op landgoed Vogelenzang

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen, die liggen tussen Zandvoort en Langevelderslag, zijn grootschalig ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam. In het noorden ligt een uitgestrekt complex van infiltratiekanalen. Oostelijk van het infiltratiegebied zijn grote oppervlakten grond bebost. Ten zuiden is het duinreliëf minder door vergravingen veranderd. Het centrale gebied bestaat uit landschap dat tijdens de duinverstuivingen tussen 14e en 16e eeuw is ontstaan.

Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang bij damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij een infiltratiekanaal

Belvedére

De op een kunstmatige verhoogde heuvel gelegen Belvedére behoort bij de historische buitenplaats Leyduin. De belvedère is in de late 18de eeuw gebouwd, in ieder geval voor 1798, en vertoont de vorm van een zeshoekig gebouwtje opgetrokken in gothische stijl met spitsboogvensters, nissen en kantelen langs de bovenzijde. Naar het schijnt is het gebouwtje van meet af aan als ruïne gebouwd geweest, waardoor er geen dak is.

Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang op landgoed Leyduin bij de Belvedere
Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang op landgoed Leyduin bij de Belvedere

Landgoed Leyduin

In de Gouden Eeuw stichtten rijke kooplieden en bestuurders uit Amsterdam en Haarlem in Kennemerland een aantal buitenplaatsen. Ze waren oorspronkelijk opgezet als zomerverblijf maar de statige huizen werden eigenlijk permanent bewoond. De kale duinen werden veranderd in parklandschappen. Eerst volgde men daarbij de rechtlijnige en symmetrische Franse stijl, later kwam de Engelse landschapsstijl in zwang met een speelse afwisseling van bos en open terrein. Op landgoed Leyduin zie je beide vormen. Er staan eeuwenoude bomen en een restant van een oude renbaan op Woestduin. Ook is er nog een vinkenbaan waar gejaagd werd en waar geen vink veilig was.

Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang op landgoed Leyduin bij landhuis
Wandeling over Trage Tocht Vogelenzang op landgoed Leyduin

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Een wandeling met een grote kans op het spotten van wild.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE