Skip to main content
search

Trage Tocht Velden – Wandelen langs de Nederlands-Duitse grens

Zwart Water, Vreewater en Schandelo

Trage Tocht Velden

Schandelo

Trage Tocht Velden

Vreewater

Trage Tocht Velden

Venkoelen

Trage Tocht Velden

'Stoel' Zwart Water

Trage Tocht Velden

Beeld bij de kerk in Velden

Trage Tocht Velden

Pony's in Velden

Trage Tocht Velden - 15 KM

De wandeling heeft een kort en niet al te charmant begin, wandelend via een woonwijk Velden uit. Maar daarna is het een lange aaneenschakeling van mooie natuurgebieden. Het Vreewater, Zwart Water en de lange laan vlak langs de Duitse grens zijn erg mooi. Hierna volgt het buurtschap Schandelo waarna je via een charmant paadje richting Velden terugloopt. Een wandeling die bijna uitblinkt in eenvoud maar o zo mooi is.

Wandeling over Trage Tocht Velden

Routemaker en bedenker Rob Wolfs over deze route: ‘We maken een verrassend mooie wandeling vanuit Velden, net even boven Venlo. Op de Markt staat de imposante Andreaskerk. Om Velden uit te komen even de kiezen op elkaar, maar dan krijgen we ook wat. De route gaat door het bosgebied Zwart Water. Het bestaat uit een afwisseling van droog en nat bos, graslanden en restanten van heidevelden. We komen langs de Venkoelen, een open plas in een oude Maasmeander. De plas is ontstaan door vervening. Verderop in de omgeving van de Ossenberg wordt het landschap meer open, een afwisseling van bomenlanen, graslanden, houtwallen, drinkpoelen en kleine bosjes. Vroeger werd hier klei afgegraven, dat via een smalspoorlijntje werd getransporteerd naar een steenfabriek. We volgen een lange rechte weg die parallel aan de Nederlands-Duitse grens loopt, maar om ons heen een fraai coulisselandschap. In het Vreewater zien we naast graslanden, houtwallen en poelen in een laagte een oude herstelde Maasloop. Via de rand van het gehucht Schandelo, over het erf van boerderij Enderhof en nog door een stukje boerenland lopen we terug naar Velden.’

Velden

Velden ontstond in de middeleeuwen aan de Maas en werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1334. De dorpskern ontwikkelde zich in de 19e eeuw, terwijl er in de tweede helft van de 20e eeuw woonwijken verrezen ten zuiden van de kern. In het dorp prijkt de Sint-Andreaskerk van 1933. Het is een neogotische, driebeukige kerk met een zijdelings geplaatste toren van vier geledingen met torenspits. Naast de kerk staat een Heilig Hartbeeld. In 1945 werd de toren opgeblazen en de rest van de kerk werd zwaar beschadigd. In de twee volgende jaren werd de kerk hersteld in haar oude glorie, maar de toren werd pas in 1955 herbouwd.

Wandeling over Trage Tocht Velden bij de Andreaskerk
Wandeling over Trage Tocht Velden

Zwart Water

Het Zwart Water is een gevarieerd natuurgebied rond de Venkoelen, een oude meander van de Maas. Het bestaat uit vochtige en droge bostypen, grasland en kleine heide-restanten. Het grootste water in het gebied is de Venkoelen, gelegen in een oude Maasbedding. De plas is ontstaan door vervening tot in het begin van de 19e eeuw. Ook was hier de winning van rivierklei mogelijk voor de baksteen-industrie. De achtergebleven gronden zijn tegenwoordig grasland, heide en bos.

Wandeling over Trage Tocht Velden bij het Zwart Water
Wandeling over Trage Tocht Velden bij de Venkoelen
Wandeling over Trage Tocht Velden

Vreewater

Het Vreewater is een vochtig gebied dat ingesloten ligt tussen Ravenvennen en de Duitse grens en vooral bestaat uit kleinschalige graslandjes omgeven door houtwallen. Er liggen poelen en in 2001 werd een laaggelegen oude Maasbedding hersteld. Hier is een kleibodem terwijl de omringende gebieden een zandbodem kennen. Voorkomende planten zijn onder andere duizendknoopfonteinkruid en klein glidkruid. Er leven veel reptielen en amfibieën, zoals hazelworm en levendbarende hagedis.

Wandeling over Trage Tocht Velden bij het Vreewater
Wandeling over Trage Tocht Velden bij het Vreewater

Schandelo

He buurtschap ligt ten oosten van Velden in de gemeente Venlo. Het gebied is al bewoond in de Romeinse tijd. In het gebied zijn diverse vindplaatsen gevonden van Romeinse villae en ook grafheuvels uit die tijd. In de Tweede Wereldoorlog heeft in het gebied een schijnvliegveld gelegen, aangelegd door de Duitsers. Omdat de Venlose Vliegbasis Venlo-Herongen het risico liep veelvuldig gebombardeerd te worden, moest het Schandelose vliegveld de aandacht van de geallieerden wegtrekken. Hiertoe werden op het schijnvliegveld enkele in onbruik geraakte toestellen gestationeerd. In het gebied liggen een aantal oude boerderijen, die vaak zijn ingericht als veehouderij. In de middeleeuwen is het gebied eveneens bewoond geweest, getuige de resten van een 15e-eeuwse kapel, die onder een in 1923 gebouwde Onze-Lieve-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstandkapel liggen. Ook staat er een Sint-Jozefkapel uit 1936.

Wandeling over Trage Tocht Velden bij Schandelo
Wandeling over Trage Tocht Velden bij Schandelo

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE