Skip to main content
search

Trage Tocht Rozendaalse Veld – Wandelen over de mooiste heidevelden

Trage Tocht Rozendaalse Veld

Nationaal Park Veluwezoom

Trage Tocht Rozendaalse Veld

Rozendaalse Veld

Trage Tocht Rozendaalse Veld

Rozendaalse Bos

Trage Tocht Rozendaalse Veld

Rozendaalse Zand

Trage Tocht Rozendaalse Veld

Bloeiende Heide

Trage Tocht Rozendaalse Veld

Rozendaalse Veld

Rozendaalse Veld, de Koningsweg en heidevelden

Routemaker en bedenker Rob Wolfs van deze Trage Tocht: ‘We wandelen 100% onverhard over de Zuid-Veluwe en de Veluwezoom. De eerste 12 kilometers gaan over en langs uitgestrekte heuvelachtige heidevelden. Het Rozendaalse Veld is een droog heidegebied met struik- en dopheide. Opvallend zijn de hoogteverschillen. Door het gebied lopen enkele oude wegen, zoals de Koningsweg en het Kerkpad. Kenmerkend zijn het rechtlijnige verloop en de grote breedte. We komen langs het Rozendaalse Zand, dat nog niet zo lang geleden helemaal dichtgegroeid was met bos. Sinds 2008 is de zandverstuiving weer hersteld. We vervolgen onze route langs de heidevelden van de Rheder- en Worth-Rhederheide, onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. Het venijn van deze route zit ‘m in de staart. Het laatste deel wandelen we door geaccidenteerde bossen over de Tonberg en de Kluizenaarsberg: dat wordt dus nog even flink klimmen en dalen. Maar daar krijgen we dan wel weer een paar prachtige dubbele beukenlanen voor terug.’

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Het is elke meter genieten op deze wandeling die volledig over onverharde paden gaat. De glooiende hellingen met de paars bloeiende heide tot op de horizon zijn verbluffend mooi. De heide is nog niet in zijn volle glorie te zien maar zelfs de aanloop is mooi. De paden en karresporen over de heide lijken je terug te brengen in de tijd dat Koning Willem I hier met zijn gezelschap in koetsen jaagde op wild. Het eerste gedeelte laat de mooie heide zien met een kort stuk langs de zandverstuiving van het Rozendaalse Zand. Het tweede gedeelte gaat door het Rozendaals Bos met lange statige beukenlanen in gevarieerd bos. Het is een wandeling die de komende weken een van de mooiste op de Veluwezoom is, ik sluit niet uit dat ik nog een keer ga.

Rozendaalse Veld

Het heidegebied op de Veluwe is een vrij groot en hooggelegen met tamelijk veel reliëf en vrij grote hoogteverschillen. In de buurt van het Rozendaalse zand ligt het Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe (110 meter). De hoogteverschillen maken het gebied voor de recreatie erg aantrekkelijk. Het sluit naar het oosten en noorden zodanig nauw aan bij Nationaal park Veluwezoom dat het landschappelijk gezien één geheel vormt met de Rheder- en Worthrhederheide. Een andere naam voor het gebied is de Velperhei. Eerder werd het beheerd door de ‘geërfden van het dorp Velp’, een oude marke-organisatie die nog bestaat en rechten en enige invloed doet gelden bij beslissingen rond het beheer van het gebied. Op 5 februari 1920 is het gebied door de ‘geërfden van het dorp Velp’ onder strikte voorwaarden overgedragen aan de gemeente Rheden. Ter herinnering hieraan bevindt zich aan de Pinkenbergseweg te Rozendaal een gedenkteken in de vorm van een stenen bank, precies ter hoogte van de plek waar toentertijd een heuse rodelbaan was aangelegd.

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Rheder- en Worthrhederheide

De Rheder- en Worthrhederheide is gelegen in het centrale deel van het Nationaal park Veluwezoom en omvat heide, bos en stuifzand. Het gebied is eeuwenlang in gemeenschappelijk bezit geweest van de dorpsgemeenschap. Inwoners konden er niet alleen vee laten grazen maar hadden ook het recht om zand, grond, leem of plaggen uit het gebied te halen. Door het intensieve gebruik ontstonden er zandverstuivingen. In de late middeleeuwen zijn de marken Rheden en Worthrheden ontstaan om de negatieve invloed van de mens op de natuur te beperken. Vanaf 1550 mocht er ‘s zomers geen vee meer grazen en de houtkap in het bos werd aan strenge regels gebonden. Echter, halverwege de 17de eeuw was er nauwelijks bos meer aanwezig. Vanaf het eind van de 19de eeuw, zijn grote delen van de zogenaamde woeste gronden weer bebost of anderszins in cultuur gebracht. Herbebossing geschiedde vooral met grove den, die op de verarmde grond de beste mogelijkheden had.

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Koningsweg

De koningswegen zijn vermoedelijk aangelegd in opdracht van (Koning)- Stadhouder Willem III. Het doel was om grote jachtgezelschappen met vrouwen en belangrijke gasten in jachtkoetsen tijdens de jacht eenvoudiger en sneller mogelijk te maken. De wegen hadden daarom een vaste breedte en en vermoedelijk zijn deze wegen aangelegd werden tussen de verschillende jachtsloten en andere jachtverblijven en bossen die Willem III voor zijn jacht gebruikte.

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Brandtorenweg

De Brandtorenweg op het Rozendaalse veld verwijst naar een brandtoren die er sinds 1949, als markant punt, staat en die door de brandweer (het ‘Veluwse Bosbrandweer Comité’) tot omstreeks 1978 werd gebruikt voor het ontdekken van bos- en heidebranden. In 1989 is deze op initiatief van een speciaal hiervoor in het leven geroepen stichting gerestaureerd. In de krant werd namelijk de sloop aangekondigd, omdat het Bosbrandweer Comité de bosbranden inmiddels met vliegtuigbewaking te lijf was gegaan. En zo werden alle brandtorens op de Veluwe gesloopt, op één na: de hoogstgelegen toren op het Rozendaalse Veld.

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld
Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Rozendaalse Bos

Het bosgebied Rozendaalse Bos ligt ten noorden van de Gelderse plaats Rozendaal. Het zuidelijke deel grenst aan het dorp Rozendaal waar rond Kasteel Rosendael een park ligt, waar twee sprengen ontspringen die veel waterpartijen van dit park voeden.

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld
Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Een wandeling met in augustus de mooiste kleuren paars op de bloeiende heides.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE