Skip to main content
search

Trage Tocht Otterlo – Wandelen over zandverstuivingen, heide, bos en enken rond Otterlo

Trage Tocht Otterlo

Opschrift Kerk Otterlo

Trage Tocht Otterlo

De Zanding

Trage Tocht Otterlo

Zitstenen bij het Mosselse Zand

Trage Tocht Otterlo

Het Mosselse Zand

Trage Tocht Otterlo

Kerk Otterlo

Trage Tocht Otterlo

Enkenlandschap

Otterlo, Mosselse Zand en De Zanding

Bedenker Rob Wolfs over deze wandeling: ‘Otterlo is een toeristendorp met veel horecagelegenheden en terrasjes waar het goed toeven is. Bossen, heidevelden en zandverstuivingen zijn de belangrijkste ingrediënten van deze wandeling. We wandelen langs een uitgestrekt heideveld en even over een fraaie heuvelkam die deel uitmaken van het natuurgebied De Zanding. Na het kruisen van de Arnhemse weg lopen we door het Otterlose Buurtbos en eerst langs de rand van de zandverstuiving het Mosselse Zand. Verderop loopt de route een stukje over het stuifzand, onderdeel van natuurgebied Planken Wambuis van Natuurmonumenten. Warmte- en droogteminnende diersoorten zoals heidevlinder, kommavlinder, boomleeuwerik, nachtzwaluw en zandhagedis voelen zich thuis in dit open gebied. We duiken opnieuw het bos in, nu het Roekelse bos, een grovedennenbos op arme zandgrond. We beklimmen een verrassend topje en lopen door een heuvelachtig bos. Het laatste deel van de route wandelen we over brede onverharde paden door het boerenland.’

Wandeling over Trage Tocht Otterlo

De wandeling laat op een hele mooie manier hoe mooi en afwisselend het landschap rond Otterlo is. Je wandelt over heide, prachtige glooiende zandverstuivingen, dichte bossen, mooie zandwegen en over kleine enken vlakbij Otterlo. Zo vroeg op de zaterdag was het extra mooi, mijn favoriete tijdstip van wandelen. De natuur ontwaakt, de zon komt op en je ruikt het vocht van de nacht nog in het bos. Een wandeling die mag worden aanbevolen.

Otterlo

Otterlo is een een typisch esdorp en de naam komt van Otter, vroeger Utter, het zoogdier zelf en het achtervoegsel lo, afgekort van loo, is een historische benaming voor een bos. Vlak bij Otterlo ligt het Nationaal Park De Hoge Veluwe, in Otterlo bevindt zich een van de ingangen van dit park.

Wandeling over Trage Tocht Otterlo
Wandeling over Trage Tocht Otterlo

Nederlands Tegelmuseum

Het museum herbergt een van de grootste verzamelingen Nederlandse wandtegels en tegeltableaus, met ruim 10.000 inventarisnummers, waarvan slechts een beperkt deel permanent geëxposeerd wordt. Er is in het museum veel te zien over de techniek van het bakken en beschilderen van tegels. De historische ontwikkeling van de Nederlandse tegel is er eveneens zichtbaar gemaakt. In de verzameling bevinden zich behalve tegelvelden en losse tegels ook grote, veelkleurige voorstellingen. Het grootste deel van de tegelverzameling is bijeengebracht door de architect G. Feenstra uit Arnhem. Op 12 juli 1961 stelde hij zijn collectie voor het publiek open, in enkele zalen bij zijn bungalow aan de Eikenzoom in Otterlo.

Wandeling over Trage Tocht Otterlo bij het NederlandsTegelmuseum

De Zanding

De Zanding is een prachtig natuurgebied en grenst aan het nationale Park de Hoge Veluwe, met stuwwallen aan de zuidkant. Het gebied bestaat uit heide, zandverstuivingen, grove den, berken enz. Er leven edelherten, reeën, zwijnen, dassen en er komen zeldzame vlinders en sprinkhanen voor.

Wandeling over Trage Tocht Otterlo bij Zandvang
Wandeling over Trage Tocht Otterlo bij Zandvang

Mosselse Zand

Het Mosselse Zand is een stuifzandgebied dat deel uitmaakt van de Planken Wambuis. De bossen eromheen bestaan grotendeels uit grove dennen die oorspronkelijk zijn aangeplant om het stuifzand te beteugelen. Mossel is een voormalige landbouwenclave die wordt omringd door bossen, zandverstuivingen en heidevelden, zoals de naar de buurtschap genoemde natuurgebieden Mosselse Veld, Mosselse Bergen, Mosselse Dennen en Mosselse Zand.

Wandeling over Trage Tocht Otterlo bij het Mosselse Zand
Wandeling over Trage Tocht Otterlo bij het Mosselse Zand

Otterlose Bos

Het Otterlose bos bestaat op enkele stukken heide en stuifzand na, geheel uit bos. Mogelijk is het een overblijfsel van het ooit zeer uitgestrekte oerbos rond het dorp Otterlo.

Wandeling over Trage Tocht Otterlo

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Op de wandeling maak je kennis met het zeer afwisselende landschap rond Otterlo.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

2 Comments

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE