Trage Tocht Ootmarsum
Wandelen in walhalla voor wandelaars
Kenmerken
Lengte: 15 kilometer
Start- en eindpunt: Parkeerplaats Kuiperberg Ootmarsum
Landschap: Bos, weiland en akkers
Trage Tocht Ootmarsum
Wandelen in walhalla voor wandelaars
Ik maakte hier al eens wandelingen over het Twentepad en Noaberpad en was gecharmeerd van dit bijzonder mooie gebied. Ik wilde er ook perse terug, nog een keer het prachtig gevarieerde landschap bewandelen. Na 42 jaar wandelen in Nederland heb ik een beetje recht van spreken, en inderdaad het behoort tot de Top-3 wandelgebieden van Nederland. Het landschap is licht glooiend wat na elke ‘beklimming’ een ander uitzicht over het landschap geeft. Het is kleinschalig, je loopt door bosjes, boerenlandpaden, weilanden, akkers, langs beekjes, bronnen, vijvers, vlonderpaden en heide. Het maakt het gebied rond het Springendal ontzettend gevarieerd en inderdaad een wandelwalhalla voor de wandelaar. Vooral rond de beken en bij de verzamelvijvers is de omgeving betoverend mooi, mysterieus en spannend. Ik heb genoten van elke meter van deze wandeling, het was fantastisch.
Rob Wolfs over de route
De omgeving van Ootmarsum is on-Nederlands (mooi). Als de Zuid-Limburgse heuvels het ultieme wandelparadijs zijn, dan is dit meest oostelijke stukje van Twente toch minstens een ‘walhalla voor wandelaars’. En daar zijn zeker vier motieven voor aan te voeren. Allereerst het glooiende landschap, dat zorgt voor steeds weer wisselende perspectieven en fraaie panorama’s. Ten tweede de grote hoeveelheid onverharde wegen en paden, die een onbekommerde en rustige wandeling garanderen. Op de derde plaats komt de aangename variatie van een kleinschalig landschap met bosjes, houtwallen, beken, boerderijen, weilanden en akkers. En last, but not least biedt het Wandelnetwerk Twente sinds 2006 een keur aan uitgelezen wandelroutes. Het systeem werkt simpel. Op ieder startpunt staat een informatiepaneel met de gemarkeerde rondwandelingen in de directe omgeving. Voor elke wandelaar wat wils. Deze wandeling schakelt een aantal van die routes aan elkaar tot een langere ronde.
Achtergrondinformatie
Ootmarsum
Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente. Aan het stadje werden rond 1300 stadsrechten verleend. In de Middeleeuwen floreerde de handel in Ootmarsum vanwege de gunstige ligging. De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij; het bleef een akkerbouwstadje. Hierdoor stokte de ontwikkeling van Ootmarsum, wat in de tweede helft van de 20e eeuw een gunstig effect had op de toeristenindustrie en het nostalgische stadscentrum bleek een publiekstrekker. Naast het beschermde stadsgezicht kent Ootmarsum alleen al ruim 30 rijksmonumenten.
Kuiperberg
De Kuiperberg maakt deel uit van een stuwwal die zich uitstrekt van Ootmarsum tot Uelsen in Duitsland. Er staat een watertoren die in 1934 werd gebouwd in opdracht van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Boven op de Kuiperberg bevindt zich een monument in de vorm van een richtingtafel/orienteertafel van de ANWB. Dit monument is een herinnering aan de bondsfeesten van Koninklijke Nederlandsche Toeristenbond ANWB in Twente op 22 en 23 juli 1922. Op dit monument vind je tevens de vermelding van de hoogte van de Kuiperberg: de berg met een hoogte van 70 meter.
Hazelbekke
Het typisch Twentse beekje dankt zijn naam aan de hazelaars die langs het water staan. Hier zijn oude landbouwgronden weer drassig gemaakt waardoor bijzondere bloemen zoals de dotterbloem, breedbladige orchis en zeldzame grote keverorchis voorkomen. De beek mag hier weer meanderen en het water verandert langzaam van plaats door erosie aan de buitenbochten en sedimentatie aan de binnenbochten. In het water van de beek komen kleine watersalamander en vlokreeften weer voor.
Springendal
Het Springendal is een erosiedal in de stuwwal van Ootmarsum. Het gebied staat bekend om zijn bronnen, beken, heuvels en grafheuvels. In het natuurgebied ontspringt kwelwater afkomstig van de stuwwal in de vorm van drie bronvijvers, een grote en twee kleinere. De bronnen voeden drie beken: de Hazelbekke, de Springendalsebeek en de Mosbeek.