Skip to main content
search

Trage Tocht Ommen Besthmen – Wandelen naar de Besthmenerberg

Trage Tocht Ommen Besthmen

Wandelen naar de Besthmenerberg

 

Kenmerken

Lengte: 14 kilometer

Start- en eindpunt: Station Ommen

Landschap: Bos, boerenland, beek en landgoed

Trage Tocht Ommen Besthmen

‘Een tien met een griffel’, die kwalificatie kun je deze wandeling geven. Met hoogtepunten als de Besthemerberg, de Beneden Regge, de Steile Oever, landgoed Eerde, een prachtig beekdal, intieme bossen, heidegebiedjes en mysterieuze vennen, is deze wandeling echt een topper. Op de rand van het buurtschap met uitzicht over weiland en akkerland nader je langzaam de Besthemerberg. Langzaam stijgend doorkruis je mooie bossen. Hierna wordt het gebied opener waarbij je de Beneden Regge volgt. Op het eind van de wandeling verlaat je de rivier via een bloemrijk beekdal en ligt landgoed Het Laer voor je. Een aangelegd park, bloeiende rododendrons en mooie waterpartijen. Station Ommen is begin- en eindpunt waar het goed vertoeven is, het sfeervolle stationsgebouw nodigt uit om even na te genieten van een hele mooie wandeling.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij station Ommen

IJstijd

Een ijstijd is een periode in de geschiedenis, waarin het klimaat op aarde aanzienlijk kouder was dan tegenwoordig. Het is moeilijk voor te stellen nu de aarde steeds meer opwarmt en ik op een zonnige dag in de lente ten zuiden van Ommen loop. De laatste koude periode, het Weichselien, eindigde 11.700 jaar geleden. De koude periodes worden veroorzaakt door veranderingen van de bewegingen van de aarde ten opzichte van de zon. Op de route stijg je vanaf buurtschap Besthmen langzaam via een heidegebied naar de ‘top’ van de Besthemerberg. Het is een stuwwal die is ontstaan in deze laatste ijstijd. Het uit het noorden oprukkende landijs schoof hele landpartijen voor zich uit en omhoog. Het zijn weetjes maar al wandelend lees je het landschap en extra informatie hierover maakt wandelen leuker. Boven op de Besthemerberg is het bijzonder om je even voor te stellen hoe groot en met wat voor een kracht de ijsmassa dit landschap heeft gevormd.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij de Besthemerberg

LAW's

Het gebied rond Ommen is gewild bij wandelaars. Niet voor niets was het dé wandelgemeente van Nederland en je ziet hier dan ook vele wandelaars. Daarbij kruis ik op de route het Pieterpad, Maarten van Rossumpad en Overijssels Havezathenpad. Eens wandelde ik hier, ik heb ze namelijk allemaal al eens gelopen. Het zijn leuke punten van herkenning, herinneringen ophalen en terugdenken aan eerder gemaakte wandeldagen. Voor me uit loopt een groepje dames van rond de dertig, ze lopen van noord naar zuid over het Pieterpad. Zo jong was ik ook toen ik over het Pieterpad liep: 1983!

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij een markering van het Overijssels Havezathenpad

Lente

Ik geniet van de wisseling van de seizoenen, winter-lente-zomer-herfst. Bij elk jaargetijde kijk ik uit naar het volgende. Elke keer verandert de natuur en het landschap. De kou in de winter, de warme dagen in de zomer, de ontluikende natuur in de lente en de ontelbare herfstkleuren in de herfst. Maar het meest geniet ik toch wel van de lente. Alle bomen lopen uit, een scala aan groene kleuren in de natuur en bloeiende bloemen. Vandaag zie ik een groot veld met paardebloemen, veenpluis bij het Besthemerven en bloeiende meidoorn en brem langs de Regge. Ik blijf ervan genieten, het ritme van de natuur maar ook de eindigheid van periodes en tijdvakken.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij de Beneden-Regge
Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen

Rob Wolfs over de wandeling

We maken een prachtige wandeling in het Vecht-Reggedal bij Ommen. Vanaf het station lopen we langs de rand van Ommen met zicht op het boerenland. De Bergweg en de Bergsteeg leiden ons over een uitgestrekt heideveld met jeneverbessen naar de top van de Bestmenerberg met uitzichttoren. De berg is een stuwwal van 34 meter hoog. We klimmen en dalen over smalle bospaadjes door de heuvelachtige bossen op de oude rivierduinen. Het Zeesserven en Besthmenerven liggen middenin het bos verrassend mooi te wezen. We koersen af op de Steile Oever, een volgend hoogtepunt op deze wandeling. De Steile Oever, die zijn naam eer aandoet, is een dode arm van de Regge. De route vervolgt een flink stuk langs de Beneden Regge. Het waterschap heeft deze rivier de laatste jaren weer veel aantrekkelijker gemaakt met glooiende oevers en meanders. We steken de rivier over bij de witte Giethmener ophaalbrug en volgen de rand van het Reggedal over de Wolfskuil. Het laatste deel van de tocht lopen we door landgoed het Laer.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen

Achtergrondinformatie

Besthemerberg

Het is een 34 meter hoge heuvel vlak bij de buurtschap Besthmen. De Besthmenerberg is een stuwwal die is ontstaan in de laatste ijstijd. Door het uit het noorden oprukkende landijs zijn in deze fase de Archemerberg, de Lemelerberg en de Sallandse heuvelrug gevormd. Op de top van de Besthmenerberg staat een stalen uitzichttoren van 18 meter hoog. Op deze toren heb je een prachtig uitzicht over de heide en bossen van Vechtdal Overijssel. Vroeger stond hier een houten brandtoren die in de zomers werd bemand door de bosbrandweer. Wanneer het erg droog was, was de kans op brand groot. De omgeving werd zo met een verrekijker in de gaten gehouden.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij de Besthemerberg
Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij de Besthemerberg

Zeesserven en Besthemerven

De boswachterij Ommen bestaat onder andere uit twee vennen, het Besthmenerven en het Zeesserven, beter bekend als ‘De Meertjes’. In het voorjaar overheerst het geluid van kikkers. Maar ook vele vogels bezoeken de vennen: boompieper, meerkoet en verschillende soorten ganzen.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij het Zeesserven
Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij het Besthemerven

Beneden Regge

De huidige rivier begint bij landgoed Westerflier ten zuidwesten van Diepenheim als een aftakking van de Schipbeek en bestaat uit de Boven-Regge (Diepenheim-Rijssen), de Midden-Regge (Rijssen-Hellendoorn) en de Beneden-Regge (Hellendoorn-Ommen). De rivier mondt bij Ommen uit in de Overijsselse Vecht. Bij ‘de Steile Oever’ in de buurt van Nieuwebrug ten zuiden van Ommen is goed te zien hoe de Regge door de stuwwal heenbrak, waardoor de Besthmenerberg en de Archemerberg van elkaar gescheiden zijn. De loop van de rivier is hier heel natuurlijk en met grazende koeien wadend in de rivier levert dit prachtige plaatjes op.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij de Beneden-Regge
Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij de Beneden-Regge

Steile Oever

De naam Steile Oever kun je letterlijk nemen. Dit is namelijk een stuwwal uit de laatste ijstijd met een steile oever die is uitgesleten door de Regge. Tegenwoordig is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge. De Steile Oever is niet alleen uniek om zijn steile oevers, maar ook om zijn mooie zichtassen.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen bij de Beneden-Regge

Landgoed Het Laer

Op de plek waar de Regge en de Vecht samenkomen ligt landgoed Het Laar. Het landgoed kenmerkt zicht door haar bosrijke en parkachtige karakter. De oorsprong hiervan ligt bij Thomas Ernst Danckelman. Nadat hij rond 1700 huize ‘t Laer met haar landerijen heeft gekocht, laat hij een nieuw vierkant huis bouwen. Eromheen wordt een eenvoudige geometrische tuin aangelegd, omringd door een gracht. Dit was het begin van het huidige landgoed Het Laer. Rond 1742 verkochten de erfgenamen Danckelman het landgoed aan Johan Lodewijk van Rechteren, zoon van de machtige heer van Almelo. Onder zijn beheer werd niet alleen huize ‘t Laer verbouwd. Ook werd een imposant park aangelegd in de Franse, formele landschapsstijl. In 1850 werd het huis uitgebreid en verbouwd, waardoor het min of meer zijn huidige vorm kreeg.

Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen op landgoed Het Laer
Wandeling over Trage Tocht Ommen Besthmen op landgoed Het Laer

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE