Skip to main content
search

Trage Tocht Hemmen – Wandelen over Parel van de Betuwe landgoed Hemmen

KIJK ROND BIJ

DE LINGE

Landgoed Hemmen, de Linge en vele paadjes

DE ROUTE GAAT OVER HET UITGESTREKTE LANDGOED HEMMEN DIE OOK WEL DE PAREL VAN DE BETUWE WORDT GENOEMD, OVER VELE VERSCHILLENDE WANDELPAADJES IN EEN VERDER ZEER AFWISSELEND LANDSCHAP. VANAF STATION HEMMEN-DODEWAARD LOOP JE LANGS BOOMGAARDEN NAAR HET PARK IN ENGELSE STIJL WAAR VROEGER HET KASTEEL HEMMEN STOND. HET IS NU NOG EEN RUÏNE MAAR HET MOOIE PARK MET WATERPARTIJEN EN GROTE TREURWILGEN IS HEEL MOOI. VERDER LANGS DE MOOIE KERK ONZE LIEVE VROUWE VAN DE BRUG MET HET PRACHTIGE PLEIN. LANGS KNOTWILGEN, DE LINGE EN OVER PAADJES TUSSEN VELDEN LOOP JE DOOR HET OPEN BOERENLAND WEER TERUG NAAR HET KLEINE STATION.

Wandeling over Trage Tocht Hemmen

Op de wandeling krijg je het ene verrassende paadje na het andere te zien. Het lijkt niet op te houden met daarbij de prachtige kastanje afrastering van de weilanden en boomgaarden, prachtig. Het is een enorm gevarieerde wandeling die op deze zonnige herfstdag een prachtige wandeling is om de zaterdag mee te beginnen. De Linge, de paadjes, de eikenlanen, de enorme treurwilgen maken dit gebied met recht de parel van de Betuwe.

Landgoed Hemmen

Het Landgoed Hemmen kent een lang verleden. Vanaf de 14e eeuw lag er, op de plaats van waar nu de ruïne zichtbaar is, een groot omgracht slot. In 1757 bouwde men op de oude fundamenten van het toenmalige kasteel een statig landhuis ‘Huis Hemmen’ dat in 1945 tijdens de Tweede wereldoorlog werd verwoest. Nu is rondom de ruïne van ‘het huis’ en temidden van 350 ha. land met bos, hoogstamboomgaarden en weilanden een prachtig park in Engelse Landschapsstijl te zien. De eerste heer van Hemmen was Steven van Lynden, in de tweede helft van de 14e eeuw. Hij behoorde tot één van de aanzienlijkste en oudste adellijke geslachten van Nederland. Vanaf de jaren ’30 van de 20e eeuw valt het beheer onder Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending, nadat de laatste heer van Hemmen, Frans Godard baron van Lynden van Hemmen (1836-1931) kinderloos was overleden. De eigenaar van het land woonde vroeger op het kasteel.

Wandeling over Trage Tocht Hemmen bij landgoed Hemmen
Wandeling over Trage Tocht Hemmen

Kerk Onze Lieve Vrouwe van de Brug

Centraal in de dorpskern staat nu nog de Hervormde Kerk: Onze Lieve Vrouwe van de brug. De geschiedenis hiervan gaat terug tot in de 13e eeuw. De kerk heeft een 15e eeuws koor. Wanneer de Heer van Hemmen op weg naar de kerk door de Zwarte Poort kwam, begon de kerkklok te luiden. De kerk is nog steeds het levende middelpunt van de gemeenschap. Achter de kerk staat de dorpspomp die tot 1945 werd gebruikt. De vroegere dorpsschool wordt nu gebruikt als dorpshuis. Voor de 2e wereldoorlog werd er nog tol geheven bij de tolbrug. Hiervan werd een gedeelte van het onderhoud van de brug over de Linge en van de zandweg naar het Lexkesveer betaald. In de oorlog werd deze brug verwoest.

Wandeling over Trage Tocht Hemmen bij kerkje Hemmen

Kasteel Hemmen

De eigenaar van het land woonde vroeger op het kasteel. Het landgoed bestond uit landerijen en bos. Hierin jaagden en wandelden de kasteelheren. Het kasteel bestond uit een woonvleugel met aanbouwen en torens. Het was gelegen aan een ommuurd slotplein en kon afgesloten worden met de valbrug. In de 1e helft van de 18e eeuw werd het kasteel door brand verwoest. Onder invloed van rijke vrienden, die in ‘zeer moderne landhuizen’ aan de Vecht woonden, bouwde de toenmalige Heer van Hemmen in 1757 een groot landhuis: ‘Huis Hemmen’. Oorspronkelijk werd het nieuwe huis ook omgeven door een gracht maar deze werd eind 18e eeuw gedempt. Het bos werd gekapt en een prachtig park werd aangelegd. Het park is aangelegd in de Engelse stijl. Er is veel water aanwezig. De waterpartijen kenmerken zich door soepele lijnen. Het einde van de verbindingssloten is niet te zien door laag over het water hangende bomen. Het park was zo aangelegd dat de bewoners vanuit het huis een prachtig uitzicht hadden tussen de bomen door.

Wandeling over Trage Tocht Hemmen bij voormalig kasteel Hemmen

Station Hemmen-Dodewaard

We beginnen onze tocht vanaf station Hemmen-Dodewaard. Landgoed Hemmen gaf toestemming om op haar grondgebied een spoorlijn aan te leggen. In ruil hiervoor kreeg het een station, dat in 1882 werd gebouwd. Het station is geopend in 1882 naar een ontwerp van M.A. van Wadenoyen. Het karakteristieke stationsgebouw wordt gebruikt als woning en de zeventien treinstations van het Standaardtype Hemmen zijn naar dit station vernoemd, omdat dit het eerste station van dit type was.

Wandeling over Trage Tocht Hemmen bij station Hemen-Dodewaard

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE