Skip to main content
search

Dutch Mountain Trail – Wahlwiller-Gulpen – Wandelen naar de Gulperberg

By 10 december 2023december 25th, 20235-10 KM, Dutch Mountain Trail, Limburg, Zuid-Limburg

Gulpen, de Gulperberg en het Eyserbos

Dutch Mountain Trail – Wahlwiller-Gulpen

 

Kenmerken

Lengte: 8,5 kilometer

Startpunt: Wahlwiller

Eindpunt: Gulpen

Landschap: Bos en heuvelland

In deze route wandel je van Wahlwiller naar Gulpen. De korte etappe liep ik toen ik in Zuid-Limburg voor een aantal andere wandelingen was. De kerststal bij de kerk is er een zoals je die in Limburg verwacht. Van hieruit gaat de route langs de Selzerbeek die vlakbij het dorp Wahlwiller stroomt. Van hieruit stijgt het pad naar het Eyserbos waarna je weer daalt naar het knusse Gulpen. Hier wacht een van de Summits, de Gulpenerberg, waar je een mooi uitzicht over de omgeving hebt. Onderweg loopt het pad nog langs de Geul en Gulp. Knaagsporen van de bever duiden op de aanwezigheid van dit steeds meer voorkomend dier. Het water in de beken stroomt snel door de hevige regenval en eindpunt Gulpen is de moeite waard om even te bezoeken, met een lokaal gebrouwen Gulpenbier als toetje.

Wandeling over de Dutch Mountain Trail van Wahlwiller naar Gulpen in het Eyserbos

Wahlwiller

De naam ‘Willer’ komt van het Oud-Germaanse woord ‘wiler’, dat net als het Duitse woord ‘Weiler’ gehucht of hofstede betekent. In de 14e eeuw wordt het dorp vermeld als Waelwilre, Wailwilre en Walwilre, het voorvoegsel in de zin van Waals of Romaans sprekend. De Sint-Cunnibertuskerk stamt ten dele uit de 12e eeuw. De kerk is in het bijzonder bekend om de muurschilderingen en kruiswegstaties van Aad de Haas. De kruiswegstaties, die hij voltooide in 1947, werden aanleiding voor een hoogoplopend conflict. Ze vielen niet in de smaak van de bisschop van Roermond, die in 1949 verwijdering verordonneerde.

Wandeling over de Dutch Mountain Trail van Wahlwiller naar Gulpen bij de kerk in Wahlwiller

Eyserbos

Het ligt op de noordoostelijke dalwand van de Geul en het Geuldal en de noordelijke dalwand van de Eyserbeek en is een hellingbos. Het bos loopt door tot aan de Eyserbeek aan de voet het bos, onderweg naar beneden afgewisseld door enkele weiden. Aan de rand van het bos ligt ook het gehucht Piepert en bevindt zich een waterwingebied. Het Eyserbos is één van de seven Summits van the Dutch Mountain Trail.

Wandeling over de Dutch Mountain Trail van Wahlwiller naar Gulpen in het Eyserbos
Wandeling over de Dutch Mountain Trail van Wahlwiller naar Gulpen in het Eyserbos

Eyserbeek

Naar deze beek is het dorp Eys genoemd waar de rivier doorheen stroomt. De Eyserbeek is een zijrivier van de Geul en komt uit op deze rivier bij mottekasteel Gracht Burggraaf en de gelijknamige buurtschap.

Wandeling over de Dutch Mountain Trail van Wahlwiller naar Gulpen

Gulperberg

De Gulperberg of Gulpenerberg is een heuvel in het Heuvelland gelegen bij Gulpen. Boven op de Gulperberg bevindt zich het betonnen Mariamonument uit 1935 van de hand van beeldhouwer Charles Vos en architect Piet Gerrits. De beklimmingen via de Koning van Spanje, de west- en de oostzijde zijn meermaals opgenomen in de wielerklassieker Amstel Gold Race. Al in 1834 werd op de Gulperberg een missiekruis geplaatst en trokken hier jaarlijks processies naartoe. Hiervoor nam in februari 1935 het dekenaat Gulpen voor het symbolische bedrag van één gulden een strook grond van 700 m² op de 157 meter hoge Gulperberg over van de gemeente Gulpen. De berg is één van de zeven summits van de Dutch Mountain Trail.

Wandeling over de Dutch Mountain Trail van Wahlwiller naar Gulpen op de Gulpenerberg
Wandeling over de Dutch Mountain Trail van Wahlwiller naar Gulpen op de Gulpenerberg

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE