Skip to main content
search
5-10 KMGegarandeerd OnregelmatigNoord-BrabantTrage tochtenWandelingen januari 2020

Trage Tocht Giersbergen – Drunen – Wandelen langs het Drongelens Kanaal

By 25 januari 2020mei 15th, 2023No Comments
KIJK ROND BIJ

GIERSBERGEN

Giersbergen, boerderijen en het Drongelens Kanaal

DE WANDELING IS EEN KORTE LANGS DE RANDEN VAN NATIONAAL PARK LOONSE EN DRUNENSE DUINEN. JE START IN HET MOOIE GEHUCHTJE GIERSBERGEN, AL 750 JAAR OUD EN BESTAANDE UIT ENKELE TYPISCH BRABANTSE BOERDERIJEN. DE ROUTE GAAT VERDER OP DE RAND VAN DE GLOOIENDE BOSSEN EN HET HALFOPEN LANDSCHAP VAN AKKERS, GRASLANDEN EN BOERDERIJEN. VROEGER WAREN HIER UITGESTREKTE HEIDEVELDEN EN IETS VERDEROP WANDEL JE LANGS HET DRONGELENS KANAAL WAT IN 1910 WERD GEGRAVEN OM WATEROVERLAST IN DE POLDERS ROND DEN BOSCH TE VOORKOMEN. VIA KRONKELENDE ZANDPADEN KOM JE WEER TERUG IN GIERSBERGEN.

Wandeling over Trage Tocht Giersbergen

Een wandeling die typisch een trage tocht is, veel onverhard en op rand van bos en akkerland. Door het onaangetaste landschap wandel je aan de rand van de Drunense Duinen met als begin- en eindpunt het mooie Giersbergen. Typisch Brabants, gezellig, volop zandgronden en mooie boerderijen met op het eind het blonde bier in de Drie Linden.

Giersbergen

Giersbergen is een gehucht ten zuiden van Drunen in de gemeente Heusden en heeft 28 inwoners en ligt aan de noordzijde van het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het plaatsje Giersbergen bestaat uit een aantal oude, rietgedekte langgevelboerderijen. Een dorpspomp siert het gehucht waar boeren eeuwenlang vochten om het stuivende zand van de Drunense Duinen tegen te houden. En in de omgeving zijn nog steeds oude wegen en houtwallen uit de Middeleeuwen te vinden. Het duidt op een onaangetast landschap, kleinschalig en authentiek met veel afwisseling.

In het buurtschap staat een bronzen kunstwerk (beeldje) op een bakstenen sokkel van een vrouw met eieren in haar schort. Het is gemaakt door kunstenaar Carla Vrendenberg in 1996 en geplaatst ter herinnering aan het 750 -jarig bestaan van het gehucht Giersbergen 1244-1994.

Wandeling over Trage Tocht Giersbergen

Drongelens Kanaal

Het Afwateringskanaal, dat ook wel Drongels of Drongelens kanaal genoemd wordt, is tussen 1907 en 1911 gegraven om het Bossche Broek te ontlasten bij wateroverlast. Het kanaal voert door de Baardwijkse Overlaat en mondt vervolgens uit in de Bergsche Maas. Het bijna twintig kilometer lange afwateringskanaal van ’s-Hertogenbosch naar Drongelen zorgt ervoor dat de Bosschenaren droge voeten houden, terwijl het in de zomer ook dient als waterinlaat voor de landbouwgronden rond Drunen en Vlijmen. Bovendien heeft het kanaal een steeds belangrijker natuur- en recreatiefunctie gekregen: hier wordt veel gevist en gefietst, en het kanaal is onderdeel van een ecologische verbindingszone waar flora en fauna alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Wandeling over Trage Tocht Giersbergen langs het Drongelens Kanaal

Leave a Reply

Close Menu