Skip to main content
search

Trage Tocht Ede Driesprong – Wandelen langs bos- en heideranden

Eder Heide, Doesburgermolen en het Luntersche Buurtbosch

Trage Tocht Ede Driesprong

Schaap met lam op de Doesburger Eng

Trage Tocht Ede Driesprong

Doesburgermolen

Trage Tocht Ede Driesprong

Ederheide

Trage Tocht Ede Driesprong

Edese Bos

Trage Tocht Ede Driesprong

Rododendrons

Trage Tocht Ede Driesprong

Edese Bos

Trage Tocht Ede Driesprong - 15 KM

De wandeling laat in een gebied met een hoog paarden-, manege- en dure huizengehalte mooi paden en zandwegen zien die langs de bosrand lopen. Het is niet de meest mooie Trage Tocht maar zelfs dan de moeite waard. Onderweg de mooie Ederheide en de glooiende Doesburger Eng bij de Doesburgermolen. Gewoon een heerlijke vroege ochtendwandeling met bloeiende brem, de eerste knoppen in de rododendrons en akkers vol vers groen.

Wandeling over Trage Tocht Ede Driesprong op de Doesburger Eng

Routemaker en bedenker Rob Wolfs over deze route: ‘Deze afwisselende wandeling in het gebied tussen Ede en Lunteren past goed binnen het thema ‘wandelen op de rand van bos en boerenland’. We wandelen voornamelijk over brede zandwegen langs bos- en heideranden aan de ene kant en langs weilanden, akkers en maïsvelden aan de andere kant. Aan de rand van Lunteren zijn veel opmerkelijk grote en soms wel erg lelijke rijkeluisvilla?’s te zien. Wat in deze omgeving ook opvalt zijn de maneges en de vele paarden in de weilanden. Maar belangrijker is dat hier de landelijke rust overheerst en daar gaat het tenslotte om. De route loopt na een oversteek van het spoorlijntje Ede-Lunteren, waarbij de wandelaar zelf de spoorbomen moet bedienen, over het terrein van een boomkwekerij. Even verder komen we uit in de buurtschap Doesburgerbuurt met z?’n bijzonder fraaie Doesburgermolen. De wandeling vervolgt door het licht glooiende Edese bos, dat deels uit een wat ouder loofbos bestaat. Het laatste deel gaat langs de rand van een kazerne met zicht op de grote Edese heide.’

Luntersche Buurtbosch

Het Luntersche Buurtbosch is een bosgebied op de Veluwe ten oosten van Lunteren. Het is aangelegd in de jaren 90 van de negentiende eeuw door notaris J.H.Th.W. van den Ham. Bij het overlijden van Johan van den Ham ging het eigendom over op een stichting, die tot op heden het bos beheert. Bij zijn overlijden in 1912 bleek dat hij in zijn testament alle gronden die hij van de Buurtschap had gekocht en bebost, weer terug wenste te geven aan de Lunterse gemeenschap.

Wandeling over Trage Tocht Ede Driesprong bij het Luntersche Buurtbosch

Doesburgermolen

De Doesburgermolen is een gesloten standerd-korenmolen met een oude staartconstructie en is een van de oudste windmolens in Nederland. Aan de standerd is te zien dat het vroeger een open standerdmolen moet zijn geweest. De westkant van de standerd is namelijk sterk verweerd. De huidige molen is de opvolger van een veel oudere molen, die al op een kaart uit 1568 te zien is. De molen staat tussen Ede en Lunteren, aan de Doesburger Molenweg in de buurtschap Doesburgerbuurt.

Wandeling over Trage Tocht Ede Driesprong bij de Doesburgermolen
Wandeling over Trage Tocht Ede Driesprong bij de Doesburgermolen

Edese Heide

De Eder Heide is een heidegebied bij Ede dat wordt afgewisseld met bos. Op de Eder Heide ligt de Drieberg. Dit is een heuvel waarop vijf prehistorische grafheuvels liggen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was op de Eder Heide een Belgisch vluchtelingenkamp. Op de heide graast een kudde schapen die onderdak vinden in een oude schaapskooi.

Wandeling over Trage Tocht Ede Driesprong op de Ederheide
Wandeling over Trage Tocht Ede Driesprong op de Ederheide

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE