Skip to main content
search

Oostelijk Havengebebied Amsterdam – Wandelen door Amsterdams havenverleden

By 7 september 2023september 11th, 20230-5 KM, Noord-Holland, Stadswandeling

Loods6, Hollandsche Lloyd en The Whale

Oostelijk Havengebebied Amsterdam – Wandelen door Amsterdams havenverleden

 

Kenmerken

Lengte: 5 kilometer

Startpunt: Jan Schaeferbrug

Eindpunt: Borneokade

Landschap: Stad, moderne stedenbouw en cultureel erfgoed

In deze route wandel je door het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Aan de hand van de gids ´Ontdek het Oostelijk Havengebied´ kom je langs industrieel erfgoed, plekken waar de havengeschiedenis nog volop zichtbaar is. Er zijn gebouwen waar vandaan passagiers naar exotische oorden. Er staan nog pakhuizen waar thee en koffie lag opgeslagen. Daartussen stedenbouwkundige hoogstandjes met buitengewone architectuur. Je komt langs de highlights als Venetië en Barcelona en bijzondere voetbruggen.

Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam

De wandeling laat op een leuke manier zien hoe het leven er nu aan toegaat. Zeker op deze zomeravond spelen kinderen in het groen, zwemmen ze in het IJ, wordt er vlees op de bbq klaargemaakt aan de strandjes en komen mensen bij elkaar om lekker bij te kletsen. Er is opvallend veel groen in de wijk en de zichtlijnen schuin en dwars over het gebied zijn heel goed gekozen. Daarbij lijkt het me goed wonen en vertoeven hier, van alle gemakken voorzien en toch lekker dicht bij het centrum van Uden. Ik durf niet te gissen naar de huizenprijzen maar de architecten hebben mooi werk geleverd.

KNSM-eiland

Het KNSM-eiland is een schiereiland in het IJ. Het maakt deel uit van het Oostelijk Havengebied in Amsterdam-Oost. Het Oostelijk Havengebied ontstond aan het einde van de negentiende eeuw, toen de bestaande Haven van Amsterdam, onder andere door de bouw van het Centraal Station en aansluitende spoorwegen, te klein en moeilijk bereikbaar was geworden. De eerste pakhuizen aan de Oostelijke Handelskade werden in 1883 gebouwd. In 1903 vestigde de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij (KNSM) zich hier. Zowel aan de Levantkade als aan de Surinamekade verrezen dienstwoningen, administratiegebouwen en langgerekte loodsen. De grootste bloeitijd van de haven lag in de periode tussen de twee wereldoorlogen.

Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam

Loods 6 op het Azartplein

Het Azartplein is genoemd naar het schip Azart, Ship of Fools. Het schip ligt soms in het IJ, aan dit plein. De naam betekent in het Russisch ´bezieling´. En Loods6 is een voormalig havengebouw van de Koninklijke Nederlandse Stoom Maatschappij. De voormalige passagiershal is nog geheel intact en op de eerste verdieping is nu café-restaurant De Kompaszaal gevestigd. Verder zijn er in het gebouw ateliers, designwinkels en architectenbureaus.

Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam

Barcelona

Het gebouw wordt ´postmodern´ genoemd en is van de hand van de Belgische architect Bruno Albert. Het mooiste is daarbij het ronde Barcelonaplein, dat nog het meest op een Italiaans theater lijkt. In de toegang staat een enorm hekwerk van de kunstenaar Narcisse Tordoir uit Antwerpen.

Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam

Emerald Empire

Het ronde gebouw is van architect Jo Coenen, tevens ontwerper van het stedenbouwkundige plan voor het KNSM-eiland. Het wordt ook wel de ´Toren van Babel´ genoemd.

Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam

The Whale

Het gebouw wordt ook wel ´De Spinx´ genoemd en is een van de drie superblokken op Borneo-Sporenburg. Het gebouw is aan twee kanten ´opgetild om de bewoners zoveel mogelijk zon te geven. Ook zit er daarom een knik in het dak. Het is van de hand van architect Frits van Dongen en hij maakte het gebouw laag waardoor de zon er ´s morgens invalt en het met de zon meerijst.

Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam
Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam

Voetbrug

Het is een van de hoogtepunten van dit gebied, de brug overspant de 93 meter tussen Sporenburg en Borneo. Eronder loopt de 1900 meter lange Piet Heintunnel, De architecten noemen de brug´atletisch, dierlijk en met een transparante uitstraling´. Boven op de organisch gevormde brug heb je een mooi uitzicht.

Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam

Hollandsche Lloyd

Architect E. Breman bouwde voor Koninklijke Hollandsche Lloyd tussen 1915 en 1923 een hele reeks gebouwen. Ze zijn opgetrokken in eclectische stijl, de ´van-alles-en-wat-stijl´. Hogtepunt us het Lloyd Hotel waar vroeger een tijdelijke huisvesting was voor emigranten. Het is nu een hotel met bijzondere kamers en faciliteiten.

Wandeling door oostelijk havengebied Amstedam

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE