Skip to main content
search

Mijmerroute Zeeland – Wandelen naar Mariakapel op het Oventje

Mariakapel, Molen St. Victor en het Stormrampmonument

De wandelroute ‘Ons Kloosterpad’ werd vorig geopend door de provincie Noord-Brabant. Met een totale lengte van 330 kilometer komen de lopers langs kloosters in Noord-Brabant en in Noord-O0st Brabant in Haren, Heeswijk-Dinther, Megen en Ravenstein. In navolging van deze wandelroute heeft Platform Toerisme Landerd Uden diverse ‘Mijmerroutes’ uitgezet. De wandeling komt langs verschillende plekken met een religieus verleden. De Mijmerroutes kwamen tot stand dankzij bijdragen van het Streekfonds, Erfgoed Uden en het Stimuleringsfonds van Stichting Maashorst in Uitvoering. Je geniet niet alleen van de mooie omgeving, maar wordt ook geïnspireerd en tot mijmeren aangezet. Het zijn totaal zes routes, in iedere kern van de nieuwe gemeente Maashorst start er één. Vandaag dus de mijmerroute Zeeland, vanuit Zeeland naar het Oventje met de Mariakapel, Molen Sint Victor en het Stormrampmonument en via de flanken van de Maashorst terug naar Zeeland met de Mariakapel en Molen de Dagenraad.

Mijmerroute Zeeland

Naast het routeboekje krijgen de deelnemers attributen mee zoals een kunstwerkje en speciaal wandel-wol. Het kunstwerk is gemaakt van klei dat afkomstig is uit een gegraven sleuf in de Maashorst in 2018. De wandel-wol absorbeert en ventileert tijdens het lopen en zorgt voor warme voeten in de winter en verkoelt in de zomer.

Het Oertje  
Het kunstwerkje is het ‘Oertje’, een creatie van beeldend kunstenaar Maria van der Laar. Het is een vormpje van klei afkomstig uit een in 2018 gegraven sleuf in de Maashorst,  geglazuurd met het ijzeroer uit het Annabosje in Uden. De Oertjes zijn allemaal verschillend. Het proces van het maken van de Oertjes is te bekijken middels een QR code in het routeboekje. Je ziet daarop hoe de kunstenares het ijzeroer wint uit het water uit de beek en hiermee uiteindelijk de oervormpjes gaat glazuren. In het beekje in Uden waar het water gewonnen wordt zie je heel duidelijk het rode ijzerrijke water. Op deze locatie zijn het Wijstverschijnsel en de Peelrandbreuk goed zichtbaar.

Wandel Wol
De Wandel Wol is afkomstig van Anita en Stella, de dames van ‘Wild van Maashorstwol’, een enthousiaste groep van vrijwilligers die graag laten zien en voelen wat je allemaal met schapenwol kan doen. Ze vertellen ook waarom het zo belangrijk is om met de wol van de schapen uit de Maashorst te werken. Wandel Wol bestaat uit 100% puur schapenwol; zonder toevoegingen, het is alleen licht gereinigd. Het is zacht, bevat lanoline (wolvet) en geeft een aangenaam gevoel bij het lopen. De wol absorbeert en ventileert en zorgt voor warme voeten in de winter en verkoelt in de zomer. De antidruk-wol verzacht ontstane blaren en voorkomt blaarvorming.

Maarten van den Elzen
Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels. De inspirerende haiku’s voor de Mijmerroutes zijn geschreven door Maarten van den Elzen, voormalig stadsdichter van Uden en auteur van veel gedichten die in bundels en in de openbare ruimte zijn verschenen. De haiku’s voor dateren al weer uit 2009 voor het theaterproject ‘Herfstspoor’. Door componist Christiaan de Jong zijn de haiku’s inmiddels op muziek gezet en te beluisteren via een QR code in het routeboekje.

(Bron Bezoek de Maashorst)

Zeeland

Zeeland is een bedevaartsoord van de heilige Cornelius, die in het bijzonder wordt vereerd in de plaatselijke parochiekerk van de heilige Jacobus de Meerdere. De naam Zeeland komt uit de Frankische tijd (600-900 na Chr.) en stamt van het Oudhoogduits ‘selilant’ of het Latijn ‘terra salica’, wat ‘land bij een zaalhof’ betekent. Het betrof één of meerdere grotere zaalboerderijen, ‘salae’. In de loop van de geschiedenis werd de naam van de nederzetting op uiteenlopende wijzen geschreven: ‘Zelant’, ‘Selant’, ‘Seelandt’  en ‘Op-Zeeland’. Zeeland is een kransakkerdorp. Rondom de centrale dorpsakkers zijn kleine gehuchten ontstaan, bestaande uit de kernen Zeeland, Zevenhuis en Voederheil. Terwijl de buurtschappen Zevenhuis en Voederheil door de eeuwen heen relatief klein zijn gebleven, heeft Zeeland een grootschaligere ontwikkeling doorgemaakt.

Mijmerroute Zeeland

Maria’s Höfke

De tuin is ‘Maria’s Höfke’ genoemd omdat er een beeld van de Heilige Maria in de tuin staat. Zij is voor velen een steun en toeverlaat, vooral in moeilijke tijden.

Mijmerroute Zeeland
Mijmerroute Zeeland

Molen Sint Victor

De Sint Victor is een windkorenmolen, een stellingmolen en een bovenkruier waarvan het achtkant in 1938 vanuit Veghel naar zijn huidige plaats is gebracht, ter vervanging van een in 1925 door storm vernielde zeskante beltmolen. Het pakhuis onder de molen dateert uit 1957. De molen heeft tot 1973 op professionele basis gemalen, maar het gevlucht werd in dat jaar door storm zwaar beschadigd. Bijzonder, want thans zeldzaam, is de bekleding van de molen met het rode Icopal, in die tijd wel vaker toegepast. Deze bedekking had het voordeel dat, in tegenstelling tot het normale asfaltpapier, het jaarlijkse teren overbodig was.

Mijmerroute Zeeland

Oventje

Oventje, of Uiventje, bestaat uit tientallen huizen en boerderijen. Oventje heeft weliswaar een schooltje en kent een zeker verenigingsleven, maar is nooit tot een kerkdorp uitgegroeid. De geschiedenis van de school gaat zelfs terug tot 1828.

Mijmerroute Zeeland

Stormrampmonument

Op 10 augustus 1925 werd Oventje getroffen door de stormramp die over Nederland trok. Hieraan herinnert een geheel verwrongen elektriciteitspaal in de straat Voor-Oventje. Hierop is een plaquette aangebracht ter herinnering aan het bezoek van Koningin Wilhelmina op 18 augustus 1925 dat uit medeleven aan de getroffenen werd gebracht. Deze paal werd in 2006 gerestaureerd en op 31 maart van dat jaar opnieuw als gedenkteken ingewijd.

Mijmerroute Zeeland

Mariakapel Achter Oventje

In 2004 werd op het Oventje een Mariakapel gebouwd en grotendeels tot stand gekomen dankzij giften van inwoners van de buurtschap.

Mijmerroute Zeeland
Mijmerroute Zeeland

Gedicht ‘Als ik de zon was’

Bij de kapel tref je een een gedicht aan ‘Als ik de zon was’ dat geschreven is door Marie Cornelissen- Van Walbeek, tot haar overlijden een bewoonster van de buurtschap.

Mijmerroute Zeeland

Molen De Dagenraad

De Dageraad, voorheen van Aarssensmolen, is een windkorenmolen aan de Oude Molenstraat te Zeeland in de gemeente Landerd. Het is een beltmolen en een bovenkruier die vermoedelijk in 1832 is gebouwd in opdracht van Johannes van Erp. In 1971 kocht de gemeente de molen en liet deze in 1975/6 restaureren. In 2008 zijn de roeden voorzien van het Systeem van Bussel. Dit was bij de restauratie van 1976 verwijderd, maar om goed te kunnen blijven draaien ondanks de verslechterde molenbiotoop is het systeem opnieuw aangebracht. Op 17 november 2008 is de molen, samen met de Coppensmolen in Zeeland, feestelijk heropend.

Mijmerroute Zeeland

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE