Skip to main content
search

Landgoedwandeling Keppelpad – Hoog-Keppel – Wandelen door eeuwenoude landschap van de Achterhoek

KIJK ROND BIJ

LAAG-KEPPEL

Kasteel Keppel, de Oude IJssel en Hummelo

JE LOOPT IN EEN AFWISSELENDE WANDELING DOOR BOS EN VELD, LANDGOEDEREN ENGHUIZEN EN ULENPAS, LANGS KASTEEL KEPPEL EN OVER DE VRANGE BULT.

Landgoedwandeling over het Keppelpad

De Achterhoek is een van mijn favoriete wandelgebieden. In een ongerept landschap vol afwisseling wandel je in alle rust door het landschap. Bos, grasland, water, landgoederen en knusse dorpjes wisselen elkaar af. Achter elke hoek een verrassend nieuw landschap. Het verveelt nooit.

Landgoed Enghuizen

Enghuizen is een landgoed rondom het dorp Hummelo in de gemeente Bronckhorst. De oudste vermelding dateert van begin 14e eeuw. Enghuizen is dan een zadelleen van Zutphen, wat inhield dat de heer van Enghuizen elk jaar een gezadeld paard moest leveren aan zijn leenheer. Begin 18e eeuw wordt het middeleeuwse kasteel vervangen door een paleisachtig huis met kwartcirkelvormige vleugels. Begin negentiende eeuw wordt dit complex afgebroken en vervangen door een nieuw landhuis. Vanaf 1835 werd op het landgoed een nieuw ‘kasteel’ gebouwd, een in de Italiaanse palazzostijl opgetrokken paleis met veel beeldhouwwerk. Op 25 maart 1945 werd het kasteel getroffen door een geallieerd bombardement. Bewaard gebleven zijn de oranjerie, het koetshuis, het jachthuis (voormalige duiventil), enkele muurresten en kelders overwoekerd door de natuur. De oranjerie wordt bewoond door de eigenaar, het jachthuis door de boswachter en het koetshuis Enghuizen wordt verhuurd.

Landgoedwandeling over het Keppelpad bij landgoed Enghuizen

De Vrange Bult

Omstreeks het jaar 1750 werd het Sterrebos op het stuifduinengebied ten noorden van kasteel Keppel aangelegd. Rond een opvallend hoge ‘bult’, de Wrange Bult of ook wel Galgenbult genaamd, werd een regelmatig sterrebos aangelegd: acht lanen voerden door het bos naar de top van de heuvel. Aan de voet van deze heuvel werden deze lanen door een pad in cirkelvorm cylindrisch doorsneden. Omdat deze kenmerkende structuur steeds verder verwaterde, en niet meer herkenbaar in het landschap terug te zien was, heeft landgoed Keppel het plan gemaakt het Sterrebos uit 1750 in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Landgoedwandeling over het Keppelpad bij de Vrange Bult
Landgoedwandeling over het Keppelpad bij de Vrange Bult met zicht op kasteel Keppel

Kasteel Keppel

Kasteel Keppel is een kasteel in het stadje Laag-Keppel in de gemeente Bronckhorst. Het kasteel staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Op de fundamenten werd het huidige gebouw (nadat het verwoest werd in 1582) in de 17e eeuw weer herbouwd. Vanaf 1962 is het kasteel bezit van de Pallandt van Keppel Stichting, die het mogelijk heeft gemaakt om kasteel, huisraad en park bij elkaar te houden zodat het nog door de familie kan worden bewoond. Het kasteel is nooit verkocht, de huidige bewoners stammen af van de 14de-eeuwse bouwheer. Het kasteel ligt op een landgoed dat in de negentiende eeuw een omvang had van 1600 hectare en in de eenentwintigste eeuw nog 560 hectare groot is. Het bestaat deels uit bos en het omvat een aantal boerderijen en woonhuizen.

Landgoedwandeling over het Keppelpad bij kasteel Keppel

De Oude IJssel

De Oude IJssel is een zijrivier van de rivier de IJssel. De Oude IJssel begint in Duitsland onder de naam Issel en loopt daarna via de gemeenten Oude IJsselstreek, Doetinchem en Bronckhorst, waarna ze bij Doesburg in de IJssel uitmondt. In Nederland stroomt de rivier door de gemeenten Oude IJsselstreek, Doetinchem en Bronckhorst om bij Doesburg op een hoogte van 9,3 meter boven NAP uit te monden in de Geldersche IJssel. De Oude IJssel is in een ver verleden de hoofdstroom van de Rijn geweest, en daarna nog geruime tijd een zijtak.

Landgoedwandeling over het Keppelpad bij de Oude IJssel

Laag- en Hoog-Keppel

Laag-Keppel ligt in de Achterhoek, aan het riviertje de Oude IJssel tussen Doetinchem en Doesburg en heeft 580 inwoners. Het wordt een stad genoemd, omdat het in in 1404 – als Keppel stadsrechten kreeg. Ten noorden ligt het dorp Hummelo , ten noordwesten liggen de dorpen Hoog-Keppel, Voor-Drempt en Achter-Drempt en ten zuidwesten ligt de buurtschap Eldrik. Het stadje Laag-Keppel vormde samen met deze vier dorpen en de buurtschap van 1825 tot 2005 de voormalige gemeente Hummelo en Keppel, die met nog enige plaatsen in de omgeving werd samengevoegd tot de gemeente Bronckhorst. Bezienswaardig is de oude dorpsstraat van het stadje die uitkomt op een watermolen aan de Oude IJssel. Sinds 1968 staat daar ook de in 1857 in Follega gebouwde Follega molen, van het type spinnenkopmolen, een poldermolen die functioneert als opmaler.

Landgoedwandeling over het Keppelpad bij de dorpspomp in Laag-Keppel
Landgoedwandeling over het Keppelpad bij de watermolen in Laag-Keppel

7 Comments

  • Ton Verstraaten schreef:

    Hallo Hennie, Wat een toeval: ikzelf ben mede Udenaar en ga deze week naar Laag Keppel. We gaan genieten van deze interessante tocht.

    • Hoi Hennie,geniet ervan. De Achterhoek is nog echt authentiek en zeer gevarieerd. Ik weet niet of je kasteel Keppel kunt bezoeken. Het is er bij mij niet van gekomen. Maar ik zou zeker even naar de leuke molen in Laag-Keppel gaan.

  • Ton Verstraaten schreef:

    Hallo Henrie, heb je een beschrijving van de route of een lijst van knooppunten.? Groeten, Ton

  • Dirk Ruijfrok schreef:

    Henrie, wat hebben wij genoten van deze wandeling! We wonen zelf in de Achterhoek en zijn hier zo vaak langsgekomen, maar hebben nu weer zoveel nieuwe dingen ontdekt. Echt prachtig, ik heb ook hele mooie foto’s kunnen maken, zie FB. De route is prima te lopen op basis van de kaart. Even was er wat twijfel rond de golfbaan, maar al snel vonden we de juiste route. Het stuk Kipstraat was wat lang, maar je ontkomt er waarschijnlijk niet aan als verbinding naar het weer prachtige landgoed Enghuizen. Nogmaals dank!

  • Peter Snijders schreef:

    Dank voor deze fraaie wandeling in een prachtige streek! De combi van bos, rivierduinen, velden en cultuur (buitenhuizen/landgoederen) spreekt mij altijd weer aan.
    Voor het gemak print ik overigens altijd een stukje topografische kaart uit (waarvoor ik de website Topotijdsreis.nl kan aanbevelen) waarop ik de wandeling dan overzet. Ik houd ervan om altijd precies te weten waar ik ben. Bij een tekstuele routebeschrijving heb je geen overzicht en kun je niet flexibel omgaan met een route.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE