KIJK ROND IN
GENNEP
Gennep, de Niers en keramiek
Al vanaf de Romeinse tijd zijn er in en rond Gennep veel pottenbakkers actief. Ze vonden hier alles wat ze nodig hadden: klei in de uiterwaarden, sprokkelhout in het Reichswald en op de Sint-Jansberg, en rivieren als handelsweg zoals de Niers en de Maas. Tot het begin van de twintigste eeuw maakten de pottenbakkers vooral gebruiksaardewerk in de Nederrijnse traditie, tegenwoordig ligt het accent vooral op keramische kunst en design. Met name in de kern Milsbeek vindt u een aantal pottenbakkerijen en in mei 2016 werd de Keramiekmuur in het centrum van Gennep geopend. Het is een eerbetoon aan de rijke keramiekgeschiedenis van de omgeving.
Gennep
Gennep is een stad in Limburg op de samenloop van de rivieren de Maas en de Niers. Gennep is afgeleid van het Keltische ‘Ganapja’. Het verwijst daarmee naar de locatie van Gennep: plaats waar twee wateren samenkomen, de Maas en de Niers. Op een doorwaadbare plaats op deze plek kwamen zowel een noord-zuidelijke als een oost-westelijke weg van de Romeinen samen. Het Stadhuis van Gennep ligt aan de Markt in Gennep is een prachtig gebouw in het centrum. Het werd tussen 1612 en 1620 gebouwd onder leiding van Willem van Bommel uit Emmerik. Het gebouw is gebouwd in de Neder-Rijnse renaissancestijl met een monumentale achtkantige traptoren. Het is niet meer in gebruik als gemeentehuis. Het stadhuis vormt samen met het Petershuis, het gemeentekantoor, de oude kerktoren van de Sint-Martinuskerk en de Nederlands-hervormde kerk aan de Markt een belangrijk deel van het aangezicht van Gennep.

Mozaïekplein
Achter het stadhuis, richting knooppunt 80, ligt het voor Nederland unieke mozaïekplein, het Ellen Hoffmannplein. Het is een herdenkingsplein dat onder leiding van de kunstenaars (Smeets en Smeets, 2001) door 280 Genneppenaren gerealiseerd.

De Timmerman
In de zijgevel van het woonhuis aan Doelen 7 bevindt zich het keramiek de Timmerman (Bakker en Bartels, 1985). Het kunstwerk werd gecreëerd in het kader van de nieuwbouw van het woningcomplex Mariaoord-Doelen-Noordwal. De woningen gaven invulling aan de grote, onbebouwde ruimte in het historisch centrum.

Samenwerking
Het kunstwerk op het pleintje bij de stadsmuur heet Samenwerking (Thomas Rodr, 1986). Het werd geschonken als teken van waardering voor de goede samenwerking bij het hier gerealiseerde grote woningbouwproject.

De Pottenbakker
Langs de stadsmuur kom je voorbij het keramiek de Pottenbakker in de boog van een poort (Wim Bartels, 1989). Het keramiek herinnert aan het ambacht van pottenbakkers dat in Gennep veel uitgeoefend werd.

De Stier
Het kunstwerk (Pieter Kortekaas, 1971) herinnert aan de tijd dat er dagelijks koeien van de stadboerderijen door de Maaspoort over de Maasweg naar de Maasweiden gingen.

Terpischore
Het beeld Terpsichore is een Griekse muze (Peter Roovers, 1968). Het hangt boven de ingang van het oefenlokaal van Unitas et Fidelitas uit 1818, een van de oudste harmonieën van Nederland.

Keramiekmuur
De muur (Arts, Bakker en stg. NOX, 2015) verwijst naar de fraaie bouwwerken in de historische kern naar de vesting ‘het Genneper Huys’ en bouwwerken in de historische kern, naar de vesting het Genneper Huys en Norbertus van Gennep als adviseur van zowel paus als keizer.

Attente Waakhonden (Peter Roovers, 1985).

Luisteren naar Fluisteren
Het kunstwerk (Richard Smeets, 2014) maakt deel uit van een serie die verspreid staat over de gemeente Gennep. De beelden verwijzen naar de intramurale instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking in Gennep. De instellingen gaven in aanzienlijke mate vorm aan het leven in Gennep.

Sint Martinus te Paard
Voor de St. Martinuskerk staat het bronzen beeld St. Martinus te paard (Joep Coppens, 1999). Hij wordt hier als Romeinse soldaat in harnas afgebeeld. St. Martinus geeft de helft van zijn jas aan een blinde bedelaar. St. Martinus is de patroonheilige van veel kerken langs de Maas. Het keramiek Martinus als jeugdig soldaat is te vinden aan de Nierszijde van de ernaast gelegen pastorie (Wim Bartels, ca 1990).


Muzieksculptuur
Het beeld (Henk Visser, 2006) staat voor de bijzondere, muzikale band tussen de Gennepse gemeenschap en de voormalige drumband van de Stichting Augustinus voor mensen met een verstandelijke beperking.

Niersgolven

Holocaust monument
Het kunstwerk staat op het Vrijheidsplein. Het uit kortenstaal gesneden kunstwerk is vervaardigd naar een ontwerp van de Gennepse kunstenaar Mirso Bajramovic. Het monument herinnert door middel van silhouetten blijvend aan de 22 joodse inwoners van Gennep die tijdens W.O. II door de Duitse bezetter vermoord werden. Het is een onderdeel van het Gennepse holocaust herdenkingsproject waar o.a. een website, struikelstenen, een boek en een wandeling deel van uit maken.

Molenradmonument
Op de voorzijde van het gebouw van de voormalige Gennepermolen bevindt zich een keramiek genaamd ‘Molenrad’ (Bakker en Bartels, 1985). Het rad herinnert aan het grote molenrad dat de fabriek voor houtbewerking omstreeks 1900 aandreef.

Beste heer Henrie van Zoggel,
Er staat een fout bijschrift bij de foto “Barmhartige samaritaan” (Kunst en keramiek route Gennep)
Op de foto is niet de “barmhartige samaritaan” te zien maar het “Holocaust monument.
“Het Holocaust monument in Gennep is niet door Jac Maris gemaakt!
(Jac Maris heeft de Barmhartige Samaritaan gemaakt, maar dat is dit beeld dat ook op het Vredesplein in Gennep staat: https://standbeelden.vanderkrogt.net/object.php?record=LI08aa)
Het Holocaustmonument is gemaakt door Mirso Bajramovic, (2021)
Het kunstwerk staat op het Vrijheidsplein. Het uit kortenstaal gesneden kunstwerk is vervaardigd naar een ontwerp van de Gennepse kunstenaar Mirso Bajramovic. Het monument herinnert door middel van silhouetten blijvend aan de 22 joodse inwoners van Gennep die tijdens W.O. II door de Duitse bezetter vermoord werden. Het is een onderdeel van het Gennepse holocaust herdenkingsproject waar o.a. een website, struikelstenen, een boek en een wandeling deel van uit maken.
Met vriendelijke groet,
Tom Oosthout
P.S.
Enkele links:
1. Trace of war: https://www.tracesofwar.nl/sights/136990/Holocaust-Monument-Gennep.htm
2. Video over het Holocaustmonument: https://www.facebook.com/atelier.mirso.art/videos/1877570802395513
3. Stolpersteinen/struikelstenen in Gennep: https://www.stolpersteine-gennep.nl