Skip to main content
search

Knopenrondje Tienray – Wandelen rond Klein Lourdes

By 21 juli 2023juli 27th, 20235-10 KM, Knopenrondje, Limburg

Tienray, Klein Lourdes en de Groote Molenbeek

Knopenrondje Tienray

Paarden bij de Bernadettelaan

Knopenrondje Tienray

Herdenkingsplaquette voormalig spoorstation

Knopenrondje Tienray

Voormalige watermolen

Knopenrondje Tienray

Groote Molenbeek

Knopenrondje Tienray

Wegkruis

Knopenrondje Tienray

Graanvelden

Knopenrondje Tienray - 8 KM

De wandeling gaat het eerste gedeelte over mooie licht glooiende en kronkelende landwegen, onverhard en dwars door de akkers. Na een bosgebied volgt een pad langs de slingerende Groote Molenbeek. Het is een rustige omgeving waar het onverhard nog echt aanwezig is en met een eindpunt dat roomser is dan rooms. De statieweg in het processiepark en daarna richting kerk is imposant. Klein Lourdes doet zijn naam eer aan, nog meer door de Lourdesgrot in de kerk. Al met al een heel leuk en alleraardigst Knopenrondje van Mat Maessen in het katholieke Limburg.

Wandeling over Knopenrondje Tienray bij gladiolenvelden

Routemaker en bedenker Mat Maessen over dit Knopenrondje: ‘Knopenrondje Tienray laat je veel van dit kleine dorp in de gemeente Horst aan de Maas zien. Klein Lourdes, zoals Tienray in de volksmond ook wel wordt genoemd heeft de wandelaar dan ook heel veel te bieden. Allereerst is er heel veel mooie natuur in deze omgeving. In dit rondje worden de Tienraysche en Swolgenderheide en de Groote Molenbeek aangedaan. Daarnaast heeft Tienray ook een zeer boeiende recente geschiedenis. Niet voor niets wordt het dorp ook door het Pieterpad aangedaan en wijdt de tv-serie Dwars door de Lage Landen van Arnoud Houben er ook enkele items aan. Mocht je na afloop nog trek hebben zijn er voldoende mogelijkheden om dit boeiende Knopenrondje op bourgondische wijze af te sluiten.’

Tienray

De naam van het 1200 inwoners tellende dorp komt vermoedelijk van Teden of Teijden dat duidt op het Germaanse Thiadodinggahem, woonplaats van de volksstam Theuabod, een volk dat in de regio woonde. Raai of rode is een ontginning. Het dorp ontstond als een middeleeuwse ontginning. In 1442 werd een Mariakapel gebouwd, en vooral in de 17e en 18e eeuw kwam de Mariaverering tot bloei. Vanaf 1875 werd Tienray opnieuw een Maria-bedevaartplaats en mocht zich uiteindelijk zelfs Klein Lourdes noemen.

Wandeling over Knopenrondje Tienray
Wandeling over Knopenrondje Tienray bij het winkeltje op de statieweg

Bernadettelaan

Deze laan is naar Bernadette Soubirous genoemd, een Franse heilige, die op 17 januari 1844 in Lourdes geboren was. In 1858 had Bernadette achttien visioenen in de grot Massabielle in Lourdes. Vanaf 1866 leidde zij een teruggetrokken leven in Nevers. Zij stierf op 16 april 1879. In 1933 werd Bernadette heilig verklaard. In de kerk in Tienray is een Lourdesgrot met een beeld van haar.

Wandeling over Knopenrondje Tienray op de Bernadettelaan
Wandeling over Knopenrondje Tienray op de Bernadettelaan

Kleiweg

In 1914 werden in Tienray twee steenfabrieken in gebruik genomen. Over de Kleiweg werd de klei per tram uit Meerlo en Swolgen gehaald. Aanvankelijk werd de tram getrokken door paarden maar later door tractoren. Beide fabrieken gebruikten elke een afwijkende spoorbreedte. De rails lagen hier mooi naast elkaar.

Wandeling over Knopenrondje Tienray op de Kleiweg

Stationslaan en Spoorstraat

Deze straatnamen herinneren aan de tijd dat Tienray van 1883 tot 1938 nog een station, station Meerlo-Tienray, aan de Maaslijn had. De Maaslijn is de spoorverbinding tussen Nijmegen en Roermond. Het is een van de langste, drukste en meest intensief bereden enkelsporige spoorlijnen in Nederland.

Wandeling over Knopenrondje Tienray bij het voormalige spoorstation
Wandeling over Knopenrondje Tienray bij de Maaslijn

Groote Molenbeek

De Groote Molenbeek is een middelgrote laaglandbeek die tussen Grashoek en Wanssum stroomt. Het is de langste en waterrijkste beek van Noord-Limburg. De Groote Molenbeek heette voor 1850 zeer waarschijnlijk De Meir. De plaatsnaam Meerlo lijkt daar een aanwijzing voor. Pas later, na aanleg van watermolens, is de naam veranderd in Groote Molenbeek. Zo lag in Horst nabij de Tienrayseweg een dubbele watermolen, en bij Tienray een graanmolen. In de jaren 1930 werd de kronkelende beek gekanaliseerd maar vanaf het jaar 2000 kregen grote delen van de beek weer een slingerende loop.

Wandeling over Knopenrondje Tienray bij de Groote Molenbeek
Wandeling over Knopenrondje Tienray bij de Groote Molenbeek

Herinneringskruis

In het najaar van 2004 zijn de zusters van de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid in Tienray verhuisd naar het moederhuis in Aarle-Rixtel. Zij hebben aan de gemeenschap Tienray een kruis als herinnering geschonken.

Wandeling over Knopenrondje Tienray bij het wegkruis
Wandeling over Ons Kloosterpad van Oisterwijk naar de Abdij van Koningshoeven

Kruiswegpark

Het Kruiswegpark is een processieweg en betreft een reeks van kapelletjes met Kruiswegstaties, die begint in het park Over de Beek, vervolgt dan de Burgemeester van Berghstraat en eindigt achter de kerk. Initiatief tot de aanleg van deze reeks is genomen in 1911 door de toenmalige pastoor. Het ontwerp was van Caspar Franssen en de eerste kapelletjes werden in 1913 geplaatst. Alle kapelletjes zijn van gekleurde bakstenen, vooral geel en rood, en ze bevatten alle een kruiswegstatie in reliëf.

Wandeling over Knopenrondje Tienray bij de statieweg
Wandeling over Knopenrondje Tienray bij de statieweg

Onze-Lieve-Vrouw-Troosteres-der-Bedruktenkerk

De Onze-Lieve-Vrouw-Troosteres-der-Bedruktenkerk is de parochiekerk van het bedevaartsoord Tienray. In 1874 wilde de toenmalige Pastoor Maessen, Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes vereren. De paus verleende toestemming om van Tienray bedevaartsoord Klein Lourdes te maken. De kapel werd hiervoor te klein en werd afgebroken. In 1877 werd een nieuw grotere kerk gebouwd naar ontwerp van Johannes Kayser. Het gebouw met de afmetingen van 18,5 × 33,5 m, was eigenlijk veel te groot voor het kleine dorp, maar voor de vele pelgrims was het de gewenste grootte. Rond de kerk werd een processiepark aangelegd met kruiswegstaties ten behoeve van de duizenden pelgrims die jaarlijks Tienray bezochten. In 1885 werd eerste Lourdesgrot in de kerk gebouwd. Deze ging echter bij de verwoesting verloren. In de nieuwe kerk werd in 1950 een abstracte grot gebouwd. De inwoners vonden deze moderne grot niet mooi, en verlangden naar de natuurlijke grot uit de oude kerk. Na een inzamelingsactie in 1982 werd een nieuwe natuurlijke grot in de kerk gebouwd, naar ontwerp van Piet Cruysberg.

Wandeling over Knopenrondje Tienray bij de kerk
Wandeling over Knopenrondje Tienray bij de Lourdesgrot in de kerk

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Naar dit Knopenrondje op Wandelzoekpagina

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE