Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg – De Blaak – Wandelen naar begraafplaats ‘t Heike

Begraafplaats 't Heike, Kromhoutpark en Stadsbos013

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - De Blaak

Voormalige Kromhoutkazerne

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - De Blaak

Streetart

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - De Blaak

Bels Lijntje

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - De Blaak

Stadsgedicht

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - De Blaak

Pand van de Stijl in Acaciastraat

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - De Blaak

Dahliatuin

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - De Blaak - Groen en waterrijk - 16 KM

De wandeling is geplaatst in de wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg. Je wandelt vanaf het centraal station langs een aantal prachtige fabrikantenwoningen, met snel daarna een bijzondere begraafplaats, ‘t Heike met de mooie calvarieberg. Het is niet de enige begraafplaats die je op de wandeling tegenkomt, later volgt ook nog de Joodse begraafplaats. Maar ‘t Heike blinkt uit in schoonheid. De immense beelden en graven doen je verbazen, de een nog grootser dan de andere. Via verrassende paadjes die je anders niet zou zien, loop je de stad uit, door het Kromhoutpark en door een arbeiderswijk en langs volkstuinen. Voordat je in het groen wandelt bij het Bels Lijntje en de Kaaistoep, is de nieuwbouwwijk De Blaak aan de beurt. De wijk blinkt niet uit in mooie architectuur. Het groen en het water daarentegen is overal aanwezig en Jacqueline Bankers leidt je over onbekende paadjes en doorgangetjes. Op de terugweg richting stad zien we nog de voormalige Kromhoutkazerne en de Watertoren nadat je door een gedeelte van het Stadsbos013 weer in bebouwd gebied komt. Richting station nog een aantal verschillende monumenten wat deze wandeling tot een mix van groen en historie maakt en dit alles aaneengeregen over leuke paadjes en doorgangen.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak in wijk de Blaak

Begraafplaats 't Heike

De Begraafplaats Parochie Heike is een katholieke begraafplaats en is ook wel bekend onder de naam ‘Begraafplaats binnenstad’. De begraafplaats is vooral bekend vanwege de reeks neogotische gietijzeren beelden die het hekwerk sieren. Daarom wordt de begraafplaats “het kerkhof met de beelden” genoemd. De begraafplaats is aangelegd in 1811 als gemeentelijke begraafplaats overeenkomstig de Napoleontische wetgeving die begraafplaatsen buiten de bebouwde kom voorschreef. Het beroemde ijzeren hekwerk werd in 1871 aanbesteed. De eerste beelden zijn daarna geplaatst zijn, twee apocalyptische engelen ter weerszijden van de toegangspoort, en Johannes de Doper. Sindsdien zorgden schenkingen van parochianen er voor dat er telkens nieuwe beelden bijkwamen. Het meest opvallende ornament is dat van Marietje Kessels: een jong meisje dat zich vastklampt aan een kruisbeeld. De Latijnse tekst luidt ‘Ave crux, spesunica’, in vertaling: `Wees gegroet kruis, enige hoop’.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak bij begraafplaats 't Heike
Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak bij begraafplaats 't Heike

Kromhoutpark

Het Kromhoutpark in de Tilburgse buurt Korvel is in 1991 aangelegd op het voormalige exercitieterrein van de Kromhoutkazerne. Op het vrijgekomen kazerneterrein werden stadsvilla’, urban villas, gebouwd die het park als het ware omringen. Het park is het resultaat van modes die in de jaren ’80 ontstonden naar aanleiding van discussies over de aanleg van parken en pleinen in Barcelona. Centraal is een rechthoekige waterpartij, omzoomd door lanen. Gebruik is gemaakt van de bomen die al op het terrein stonden. Het park is ontworpen door Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur en kreeg de Rijksprijs voor Bouwen en Wonen Bronzen Bever 1995.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak bij het Kromhoutpark
Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak bij het Kromhoutpark

Muurpartituur

De Muurpartituur is een 300 meter lange muur opgebouwd uit golvende segmenten titaanbeton met daarin vierkantjes van gekleurd glas in de kleuren rood geel blauw en groen die verwijzen naar de middeleeuwse muzieknotatie. Het is uitgeroepen tot het mooiste project in de openbare ruimte van de stad Tilburg.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak bij de Muurpartituur
Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak bij de Muurpartituur

Burg. Van de Mortelplein

Op 2 september 1919 werd hij gekozen tot wethouder van de gemeente Tilburg, welke functie hij tot 1940 bleef vervullen. Op 11 januari 1940 werd hij benoemd tot burgemeester van Tilburg en op 20 januari 1940 werd hij geïnstalleerd. Als burgemeester in de uiterst moeilijke bezettingsjaren heeft Van de Mortel zich een zeer tactvol diplomaat en een geboren regent getoond. Drie hoge onderscheidingen vielen hem ten deel: hij was ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Ridder in de Orde van de H. Gregorius de Groote. Op het plein staat een standbeeld van hem.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak
Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak

Kaaistoep

De Kaaistoep is een natuurgebied van ongeveer 450 ha ten zuidwesten van Tilburg. Oorspronkelijk bestond het uit productiebossen en landbouwgrond op heide-ontginning. Het gebied is ontstaan rond het waterwingebied van de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij. Deze maatschappij heeft sinds 1975 veel gronden aangekocht om aan de versnippering in eigendomsverhoudingen een einde te maken. Sedert 1994 is hier een natuurontwikkelingsproject gaande waardoor het bos gevarieerder wordt en de landbouwgronden verschraald en meer ecologisch beheerd worden. Op de voormalige landbouwgronden zijn bloemrijke graslanden ontstaan. In bermen en langs sloten komen enkele zeldzame soorten voor, waaronder blauwe knoop en vlottende bies. Er zijn ook poeltjes moerasjes gegraven.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak bij de Kaaistoep

Watertoren

De watertoren in Tilburg is gebouwd in 1897 en is ontworpen door architect H.P.N. Halbertsma. In dat jaar kreeg de stad naast een toren ook een buizennet en een pompstation. De watertoren heeft een hoogte van 50,50 meter en één waterreservoir van 1000 m³. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de toren door de Duitsers gebruikt als uitkijktoren. Aan het eind van de oorlog hebben de Duitsers tevergeefs geprobeerd de toren op te blazen.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg De Blaak bij de Watertoren

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE