Skip to main content
search

Knopenrondje Oud-Zevenaar – Wandelen naar de Panoven

By 4 november 2022december 27th, 20230-5 KM, Gelderland, Knopenrondje

De Breuly, Oud-Zevenaar en de Panoven

Knopenrondje Oud-Zevenaar

Rijnstrangengebied

Knopenrondje Oud-Zevenaar

Kunstwerk Tafel en Stoelen

Knopenrondje Oud-Zevenaar

Sterrenwacht

Knopenrondje Oud-Zevenaar

Waterplas bij Panoven

Knopenrondje Oud-Zevenaar

Kunstwerken Paddenfontein

Knopenrondje Oud-Zevenaar

Voormalig Café Billard van Aalst

Knopenrondje Oud-Zevenaar - Wandelen naar de Panoven - 5 KM

Jos Veelen verzorgt de knopenrondjes in Gelderland. Vanaf het moment dat Jos Veelen erachter kwam dat wandelen gezonder voor zijn lijf was dan hardlopen wandelt hij jaarlijks vele kilometers. Hij woont dan ook dichtbij enkele prachtige wandelgebieden, zoals de Veluwe, het Rijk van Nijmegen en de Achterhoek, waar hij nu dan ook Knopenrondjes gaat uitzetten. Daarnaast organiseert Jos ‘Bourgondische wandelweekenden’, te vinden op zijn website www.bourgondischbewegen.nl.

Het Knopenrondje leidt je vanaf het station over mooie paden in groenstroken richting Oud-Zevenaar. Hier staat de kerk parmantig op de rand van het dorp waar je uitzicht hebt over het gebied van de Rijnstrangen. Al snel volgen enkele kolken, overblijfselen van vroegere dijkdoorbraken. Het is een groen gebied, soms landelijk met een buurtschap maar vooral de rustige sfeer. Tussenstop de Panoven is een bezoek alleen al waard. Het is een een goed bewaard industrieel erfgoed uit 1860, waar je de geschiedenis van de oude baksteen- en dakpanambacht kunt ervaren. De oven is met behoud van historie omgetoverd tot een museum dat een bezoek meer dan waard is. Langs de andere kant van de kolk loop je terug naar het beginpunt, een kort maar krachtig Knopenrondje.

Wandeling over Knopenrondje Oud-Zevenaar bij de Panoven

Routemaker en bedenker Jos Veelen over deze route: ‘Dit Knopenrondje is het beste te omschrijven als klein maar fijn. Vanaf het station is het maar een paar honderd meter lopen voordat je in het mooie buitengebied van het Zevenaarse buurtschap Ooy komt. Je slingert als het ware om de kolk ‘De Breuly’ heen. De vele inkijkjes geven deze uit 1432 daterende kolk steeds weer een ander gezicht. Vanuit de verte zie je ook al de schoorsteen van de voormalige steen- en pannenfabriek De Panoven liggen, waar oonder andere een baksteenmuseum in is gevestigd. Al genietend van de mooie vergezichten loop je verder over de dijk richting de op een terp gelegen Sint-Martinuskerk in Oud-Zevenaar. Bij het naast de kerk gelegen Thoen en Thans kun je uitstekend terecht voor een kop koffie of lunch.’

Oud-Zevenaar

Zoals de naam zegt is het dorp ouder dan Zevenaar zelf. Bezienswaardig is de Sint-Martinuskerk, een rijksmonument dat op een terp aan de bandijk staat. De kerk wordt in 1276 voor het eerst genoemd en is van oorsprong de moederkerk van Zevenaar. Begin vijftiende eeuw werd een Mariakerk gebouwd, waarschijnlijk tegen de zuidzijde van de bestaande Sint-Martinuskerk aan. In Oud-Zevenaar vindt geen uitbreiding plaats waardoor het historisch aanzicht behouden blijft. Wel is een aantal nieuwe woningen gebouwd voor mensen die moesten verhuizen vanwege de aanleg van de nabije Betuweroute die in 2007 in gebruik werd genomen. Het ligt aan het rivierengebied, maar het water van de Rijn stroomt in de Rijnstrangen allang niet meer. De plaats ligt dan ook aan een gebied waar talrijke vogels voorkomen.

Wandeling over Knopenrondje Oud-Zevenaar

De Breuly

Waarschijnlijk is in 1432 de Ooysedijk doorgebroken en daardoor de Breuly is ontstaan. Het oudste archief stuk waarin de kolk wordt genoemd dateert uit 1559. Het woord bruil is een oud woord dat ‘een laag, vochtig, waterig moerassig, met gras of houtgewas begroeid land’ betekent. Sommige wielen werden binnengedijkt, de meeste echter buitengedijkt. Bij de Breuly zijn er al meerdere malen een dijkdoorbraak geweest. Anderen zeggen dat de Breuly niet door een dijkdoorbraak kan zijn ontstaan. Echter zo’n diep gat kan alleen op de manier van een doorbraak van hoge dijkenzijn ontstaan.

Wandeling over Knopenrondje Oud-Zevenaar bij de kolk 'De Breuly'

Panoven

De Panoven is een voormalige steenfabriek in de buurtschap Ooy, vlak bij de Breuly, aan de Panovenweg. Het gebouw maakt nu deel uit van een ‘buitengoed’ dat een toeristische functie heeft. In de naastgelegen droogloodsen is een baksteenmuseum gevestigd. Oorspronkelijk lag hier een veldoven van de familie Van Nispen tot Sevenaer. Vanaf 1865 werden er dakpannen, drainagebuizen en bakstenen gebakken. In 1926 werd er een nieuwe oven gebouwd naar ontwerp van ing. Friedrich Hoffmann en stadsarchitect A. Licht. Vanaf toen werden er nog uitsluitend bakstenen vervaardigd.

Het zogenaamde zigzag-steenovengebouw bestaat uit een massieve stenen onderbouw, waarvan een twintigtal zigzagsgewijs met elkaar verbonden, halfrond overwelfde, steenkamers zijn uitgespaard. Deze steenkamers zijn gegroepeerd rond een centrale gemetselde schoorsteen. Een lange houten loopbrug leidt, ten behoeve van de kolenvoorziening, op naar de stookzolder. Een dubbele houten deur in het dakvlak verleent toegang tot de zolder waar zich enkele stookapparaten bevinden. De ronde zigzagoven is de laatste in zijn soort in Nederland.

Wandeling over Knopenrondje Oud-Zevenaar bij de Panoven
Wandeling over Knopenrondje Oud-Zevenaar bij de Panoven

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Naar dit Knopenrondje op Wandelzoekpagina

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE