Klompenpadenl: 'Ontdek het Ynenpad. Wandelen door de uiterwaarden van de Waal, over dijken en langs kastelen in het prachtige buitengebied van Neerijnen in de gemeente West Betuwe. Deze wandeling is een uitgelezen kans om de prachtige omgeving van Neerijnen en Opijnen te verkennen.'
De wandeling laat de leuke dorpjes Neerijnen en Opijnen zien strak gelegen aan de machtige rivier de Waal. Je komt wandelt door een parkbos, boomgaarden en weilanden. In het voorjaar zie je bloeiende struiken als meidoorn, liguster en inlandse vogelkers. En in de uiterwaarden struin je langs het water waar het een drukte van jewelste is en de grote binnenvaartschepen af en aan varen. Onderweg beversporen en wielen, het rivierenlandschap is mooi, dynamisch en groots.
Neerijnen
Het is een klein en ietwat verscholen en authentiek dorp. Het Betuwse dorp is gelegen aan de rivier de Waal en is vooral bekend om het Kasteel Neerijnen. Binnen het kasteel was tot 2019 het gemeentehuis van de voormalige gelijknamige gemeente gevestigd.

Kasteel Neerijnen
De oorsprong van het Huis Neerijnen ligt in de 14e eeuw. Ridder Gijsbert de Cocq van Neerijnen bouwde in het jaar 1350, op 1000 meter afstand van kasteel Waardenburg, het huis Klingelenburg. Het Huis Neerijnen kwam in 1974 in handen van stichting Geldersch Landschap & Kasteelen, die het kasteel liet restaureren. Van eind jaren ’70 tot 2019 was het kasteel in gebruik als gemeentehuis van de gemeente Neerijnen.

Ynen
Het huidige Neerijnen en Opijunen werde in 1259 vermeld als IJnen of Yne. Ook in 1280 werd het als Ynen en Opinen aangeduid. Pas in de 14e eeuw werd Neerijnen aangeduid als Nederijnen en vanaf 1481 als Neerijnen.

Heeseltse Uiterwaarden
De uiterwaarden zijn een overloopgebied van rivier de Waal. Het is een echt struingebied met verrassende planten. Je vindt hier oude kleiputten, strangen, moeras, ooibos en graslanden. Er lopen runderen en paarden die door het te begrazen het gebied open houden.

Opijnen
Opijnen ligt ten oosten van Neerijnen. De kerk van Opijnen was volgens een melding uit 1287 aanvankelijk een kapel die viel onder de kerk van Hier. Later werd het alsnog een zelfstandige parochiekerk.

Kleiput en steenfabriek
Ooit stonden hier twee steenovens gebouwd door Benjamin den Ouden. De klei voor de stenen werd uit de put naast de fabriek gehaald.

Vloedschuur
Een vloedschuur is een stal of schuur die hoger ligt dan het omringende land als veilige plek in tijden van hoogwater. Ze werden gebouwd op een natuurlijke of door mensen aangelegde verhoging in het landschap. De functie van deze schuren was dat men het vee hiernaartoe kon brengen bij overstromingen van het omliggende land.

Rijswaard
Het is eigenlijk een oude rivierloop die geregeld overstroomt. De naam Rijswaard is ontleend aan de aanwezigheid van rijshout die hier van oudsher in de vorm van wilgengrienden voorkwam.

Foto's van de wandeling
Kenmerken van de wandeling
Klompenpad Ynenpad is ontworpen door Klompenpaden
Op Wandelblog Ambulare vindt je nog meer Klompenpaden.
Afstand
9 kilometer
Soort wandeling
Rondwandeling
Landschap
Rivier, park en uiterwaarden
Beoordeling
7,5 (7,5/10)
Startpunt
Hervormde Kerk Neerijnen
Datum
2-4-2025