Skip to main content
search

Klompenpad Uchtapad – Wandelen in het buitengebied van Ochten

Ochten, Betuwelinie en Gouverneurspolder

Klompenpad Uchtapad

 

Kenmerken

Lengte: 13 kilometer

Start- en eindpunt: Kerk in Ochten

Landschap: Polder, boomgaarden en rivierenland

Op deze wandeling leer je de mooie prachtige omgeving van Ochten en Eldik verkennen. Je wandelt door de uiterwaarden van de Waal, over dijken en langs oude kolken in het prachtige buitengebied van Ochten in de gemeente Neder-Betuwe.

Wandeling over Klompenpad Uchtapad in de uiterwaarden van de Waal

Het rivierengebied bij Ochten blinkt niet echt uit in mooie en goede wandelmogelijkheden. Toch hebben de bedenkers het Uchtapad deels langs de Linge en deels door de uiterwaarden een mooie wandeling weten te bedenken. Vooral het tweede gedeelte door de uiterwaarden kronkelt door de velden in een waar vogelwalhalla. Op afstand zie je de grote schepen op de Waal varen, aan de overkant van de Waal de scheepsbouw van Druten en langs je kolken die zijn ontstaan door dijkdoorbraken. Een alleraardigste wandeling met heel veel rust.

Ochten

Het dorp Uchta werd al genoemd in de 13e eeuw toen het een rechtsgebied was dat werd bestuurd door de heren van Bergh. De naam Ochten is waarschijnlijk een verbastering van ‘Uhtwo’, het Germaanse woord voor ochtendgloren of morgenweide. Ochten en toenmalig burgemeester Henk Zomerdijk kwamen in februari 1995 in het nieuws doordat de dijk die het dorp beschermde tegen de Waal het dreigde te begeven. In allerijl is het dorp en de omgeving geëvacueerd, maar gelukkig kon de dijk tijdig versterkt worden en zakte het water een week later weer. Een gedenkteken herinnert nog aan deze dreiging. Lang was de landbouw en fruitteelt een belangrijke inkomstenbron. Het dorp is zwaar beschadigd in de oorlog. Niet één huis was onbeschadigd. Hierna werden 200 noodwoningen gebouwd en de gehele dorpskern werd vernieuwd.

Wandeling over Klompenpad Uchtapad in Ochten
Wandeling over Klompenpad Uchtapad in Ochten

Betuwestelling

De Betuwestelling lag dus tussen de Nederrijn bij Rhenen en de Waal bij Ochten en was een gemoderniseerde versie van de klassieke linie Ochten-de Spees. De kern lag in de lijn tussen Kesteren en Ochten. was één van de schakels in de verdedigingslinie van Nederland tegen de Duitsers in mei 1940. In feite was het een verlengde van de Grebbelinie: de Betuwestelling besloeg het gebied tussen de Nederrijn en de Waal, ongeveer ter hoogte van Kesteren. Tussen Kesteren en Ochten lag een inundatie en verder werden er enkele voorposten en kazematten aangelegd. De inundatiesluis  uit 1939 werd gebruikt om delen van de Betuwe onder water te zetten.

Wandeling over Klompenpad Uchtapad bij de Betuwestelling

Linge

Met 108 kilometer is de Linge de langste rivier in Nederland. De naam betekent in het Oudnederlands het lange water. Het 53 kilometer lange gedeelte tussen Zoelen en Gorinchem wordt Beneden-Linge genoemd en is van oorsprong een natuurlijke waterloop. Het overige gedeelte is kunstmatig aangelegd en dat zie je in het landschap aan het rechte verloop.

Wandeling over Klompenpad Uchtapad bij de Linge in Ochten
Wandeling over Klompenpad Uchtapad bij de Linge in Ochten

Laanbomen

Opheusden wordt het grootste laanboomcentrum van Europa genoemd, Tree Centre Opheusden. De grond rond Opheusden leent zich goed voor de teelt van bomen en rond Heusden liggen dan ook vele boomkwekerijen.

Wandeling over Klompenpad Uchtapad

Gouverneurspolder

De Gouverneurspolder is gelegen op de noordoever van de Waal tussen de dorpen Dodewaard en Ochten. Het gebied wordt ontwikkeld tot een waterrijk natuurgebied. Er komen grote aantallen kramsvogels voor. Deze kramsvoels komen uit Noord- en Oost-Europa en overwinteren hier of verblijven hier tijdelijk om daarna naar het zuiden te trekken.

Wandeling over Klompenpad Uchtapad in de uiterwaarden van de Waal

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE