Skip to main content
search
5-10 KMIVN-wandelingNoord-BrabantRond HelmondWandelen rond Uden

IVN-wandeling – Landelijk Lierop

By 14 september 2019april 19th, 2020No Comments
KIJK ROND IN

LIEROP

Lierop, de Kleine Aa en De Vloeten

DE ROUTE GAAT DOOR HET DORP EN LANDELIJKE OMGEVING VAN LIEROP. GEHUCHTEN EN NATUURGEBIEDJES KENMERKEN DE ROUTE. LANGS DE IMPOSANTE KERK, OVER DE BEGRAAFPLAATS EN HET PARK, OVER OUDE VELDWEGEN EN DOOR NATUURGEBIED DE VLOETEN MET EEN GEMENGD BROEKBOS. HET IS BRABANT OP ZIJN BEST.

Lierop

IVN-wandeling Landelijk Lierop op de begraafplaats bij de kerk

Lierop is een dorp in de Nederlandse gemeente Someren. Lierop werd in 1155 nog geschreven als Lirdob en Lindor. In andere oude stukken werd Lierop vaak Leyendorp genoemd. Dit betekent ‘dorp aan de Lije’, en ‘Lije’ betekent: ‘waterloop’. Op kaarten uit de 17e en 18e eeuw werd ook de naam ‘Liedorp’ gebruikt.

De Kleine Aa

IVN-wandeling Landelijk Lierop bij de Kleine Aa

De Kleine Aa is een beek die iets ten zuiden van Someren ontspringt. Ze loopt in een wijde boog ten westen om Someren heen en mondt niet ver van Lierop bij het gehucht Boomen uit in de Aa, nadat ze via een sifon onder de Zuid-Willemsvaart door is geleid. Een naamloos zijbeekje ontspringt in een bosgebiedje bij Natuurtheater de Donk (aan de provinciale weg naar Heeze) en voert door het Houtbroek. Door een verbindingssloot kan de Kleine Aa ook water uit de Peelrijt ontvangen, dat normaal gesproken via het Beuven, de Witte Loop naar de Kleine Dommel stroomt.

Leave a Reply

Close Menu