5-10 KMIVN-wandelingNoord-BrabantWandelen rond UdenWandelingen maart 2020

IVN-Wandeling Eikenburgbos en Vinkelsebos – Maliskamp

Door 22 maart 2020 december 21st, 2020 Geen berichten
KIJK ROND IN

HET EIKENBURGBOS EN VINKELSEBOS

Eikenburg, een rabattenbos en de Kleine Wetering

EIKENBURG WAS VROEGER EEN LANDGOED, HET HUIDIGE BOS HEEFT DEZE NAAM BEHOUDEN. HET EIKENBURGBOS EN HET VINKELSEBOS WAREN OORSPRONKELIJK GEPLANT VOOR HOUTPRODUCTIE. DE BOMEN STAAN VAAK OP DE OPGEHOOGDE WALLEN, RABATTEN, MET SLOTEN ERTUSSEN. DE GREPPELS DIENEN OM HET WATER AF TE VOEREN.

Terwijl in Nederland de coronacrisis overheerst, wandel ik vlakbij Maliskamp door oude productiebossen. Ik realiseer me dat de overheid momenteel waarschuwt voor overdragen van het virus en dat wordt geadviseerd afstand te houden. Dat heb ik ook gedaan, kwam amper mensen tegen. In mijn ogen een verantwoorde houding, wandelen is even lekker en ik heb geen situaties gezien zoals elders in het land waar grote groepen samen de natuur in trekken. De wandeling toont niet zoveel afwisseling. Het mooie is wel dat de natuur op springen staat en zeer snel alles groen zal kleuren.

Het beheer van dit gebied is erop gericht hier geleidelijk aan een natuurbos te vormen. Dood hout wordt niet opgeruimd: insecten, kleine zoogdieren en vogels, waaronder de grote bonte specht, vinden hier een schuilplaats.

Eikenburg

Eikenburg (ook wel: Het Vinkel en De Eikenburg genoemd) is een natuurgebied en voormalig landgoed in Noord-Brabant ten zuiden van Rosmalen, ten oosten van Maliskamp. Het is gelegen in de wijk Het Vinkel. De oppervlakte bedraagt 80 ha en bestaat naast het voormalige landgoedbos uit een ervan gescheiden bos dat eveneens “Het Vinkel” heet en bestaat uit naaldhout en Amerikaanse eik. In het oosten van dit bos ligt een door brand ontstane open plek die zich tot een vlakte met dopheide, gagel, pijpestrootje en berk heeft ontwikkeld. Het landgoedbos is vernoemd naar het landgoed Eikenburg. Van het landhuis en bijbehorend gehucht is niets bewaard gebleven. In de jaren 60 van de 20e eeuw werd het opgeofferd ten behoeve van het bos, terwijl de nabijgelegen wijk Maliskamp de gelegenheid kreeg te groeien.

Het noordelijk deel van het bos ligt op hoge zandgrond en is betrekkelijk droog. De grond in het zuidelijk deel van het bos is zeer vochtig, er zijn ook een aantal vennen. Sommige dichtgegroeide vennen zijn weer opengegraven, andere zijn aangelegd. In het bos zijn veel evenwijdige greppels, waardoor er diversiteit kon ontstaan in de flora. Er leven reeën, en verder zijn er veel uilen en spechten in het bos.

IVN-Wandeling Eikenburgbos en Vinkelsebos in Maliskamp

Laat een bericht achter