Skip to main content
search
20-25 KMGroningenGroot Frieslandpad

Groot Frieslandpad – Annerveenschekanaal-Vries – Wandelen langs mooie Drentse Aa

By 9 mei 2017april 22nd, 2021No Comments

De Drentse Aa, orchideeën en een paarse bloemenzee

DE DICHTER KOPLAND SCHREEF HET GEDICHT DRENTSE AA: ’MORGENS AAN DE RIVIER, MORGENS WAARIN HIJ NOG LIJKT TE OVERWEGEN WAARHEEN HIJ DIE DAG WEER ZAL GAAN’. NERGENS VIND JE EEN BEEK ALS DE DRENTSCHE AA, KRONKELEND HAAR WEG ZOEKEND DOOR HET LANDSCHAP. HET IS EEN UITZONDERLIJK GAAF GEBLEVEN GEBIED WAT JE BIJ SCHIPBORG DOORKRUIST EN WAAR ORCHIDEEËN WEER GROEIEN EN IN HET VOORJAAR DE GROENE WEILANDEN VERANDEREN IN EEN PAARSE BLOEMENZEE. OOK DE IJSVOGEL KUN JE SPOTTEN.

e stapt de bus uit met de vraag in je hoofd waar je in godsnaam bent: verlaten, leeg, weids en in niemandsland. Het uitgestrekt gebied op de grens van Groningen en Drenthe is zo weids dat je je verlaten voelt. Het kleine en verlaten plaatsje Annerveensche kanaal verlaat je waarna je kilometers rechtdoor naar Annen loopt. In de verte het Drentse Plateau, bebost en hoger gelegen. Het landschap verandert, meer gesloten en knusser. Tussendoor het mooie natuurgebiedje De Bulten langs de Hunze. Vanaf Annen, het hunebed Annen en de grote brink, ontmoet je de schaapskudden op de Strubben, waarna het hoogtepunt van de etappe nadert.

Het prachtige dal van het Schipborgse Diep is om je vingers bij af te likken. Het kronkelende riviertje laat een prachtig landschap na, een ree staat oog in oog met me en nesten van ijsvogeltjes zitten in de rivierwand. Over onverharde wegen bereik je Tynaarlo, waar weer een hunebed staat, volgens velen de mooiste, tot je in een wat drukker gebied met meer verkeer Vries bereikt. Bus 50 brengt je naar Assen, de trein naar Groningen en bus 74 naar Annerveenschekanaal.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu