Skip to main content
search

Groene Wissel Mook-Molenhoek- Wandelen over bloeiende Mookerhei

By 15 augustus 2022december 27th, 202310-15 KM, Groene Wissel, Limburg

Heumense Schans, Mookerhei en de Biesselt

Groene Wissel Mook-Molenhoek

Mendozaweg

Groene Wissel Mook-Molenhoek

Biesselt

Groene Wissel Mook-Molenhoek

Heumense Schans

Groene Wissel Mook-Molenhoek

Biesselt

Groene Wissel Mook-Molenhoek

Papenberg

Groene Wissel Mook-Molenhoek

STILTE

Groene Wissel Mook-Molenhoek - 12 KM

Op de terugweg van een weekje wandelen in het Eggegebirge in Duitsland wilde ik nog graag genieten van de bloeiende paarse heide. Groene Wissel Mook-Molenhoek lag vlak langs de terugweg en ik werd niet teleurgesteld. Mooie bloeiende heide, al wordt het ook hier op de Mookerheide het aandeel heide minder. Maar wat er stond bloeiende prachtig blauwpaars in het zonlicht. De Groene Wissel loopt in een gebied waarvan ik dacht dat ik elk steegje wel kende. Maar ook hier bij de Biesselt nieuwe paden ontdekt. Het was heet maar te doen. En wil je de heide nog bloeiend zien, wees er snel bij, ik verwacht niet dat het nog heel lang zal duren.

Wandeling over Groene Wissel Mook-Molenhoek bij de Mookerhei

Routemaker en bedenker Bart van der Schagt over deze route: ‘Zo snel bent u nog nooit vanuit de trein in de natuur gestapt, de treinhalte ligt namelijk letterlijk aan de rand van het uitgestrekte Mookerheide-natuurgebied. Binnen een paar seconden bent u al op weg naar de Heumense Schans. Daarna kuiert u door stille bossen naar, over en langs de hooggelegen Mookerheide waar u van de meest (soms letterlijk) adembenemende uitzichten gaat genieten. Door bosrijk en landelijk gebied wandelt u naar het prachtige Jachtslot Mookerheide. Vanwege de hoogteverschillen zitten er een paar pittige klimmetjes in deze wandeling!’

Heumense Schans

De Heumense schans of Sterreschans is een voormalig verdedigingswerk en nu natuurgebied bij Molenhoek. De schans werd vermoedelijk in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd en heeft de vorm van een vijfpuntige ster. De schans heeft een doorsnede van ongeveer 50 meter. Een paar kilometer zuidelijker ligt ook de Mookerschans. De schans en het omringende gebied is een natuurgebied en is in handen van Natuurmonumenten.

Wandeling over Groene Wissel Mook-Molenhoek bij de Heumense Schans
Wandeling over Groene Wissel Mook-Molenhoek bij de Heumense Schans

Mookerhei

Het bos- en heidegebied deMookerhei ligt op een hoogte van ca. 50 meter. Op de Mookerheide vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Lodewijk van Nassau en Hendrik van Nassau, twee jongere broers van Willem van Oranje, vochten hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de koning van Spanje. Frederik Hendrik van Oranje verzamelde zijn troepen op de Mookerheide in 1629, om van daar uit te vertrekken naar ‘s-Hertogenbosch. Een paar dagen na zijn vertrek van de heide begon hij het Beleg van ‘s-Hertogenbosch. Na 1639 werd op de Mookerhei het verdedigingswerk Mookerschans aangelegd. Eind 17e eeuw liet Willem III van Oranje zijn leger op de Mookerheide oefenen. Een groot deel van de historische heide is veranderd in bosgebied. Ook door vergrassing is veel heide bedreigd, bij het beheer worden daarom Schotse hooglanders ingezet. Nog aanwezige heidegebieden worden met elkaar verbonden om zo het biotoop voor dieren als gladde slang, hazelworm en zandhagedis te verbeteren.

Wandeling over Groene Wissel Mook-Molenhoek bij de Heumense Schans
Wandeling over Groene Wissel Mook-Molenhoek

Waterput Te Bisselt

De eerste plannen voor het graven van de waterput dateren al vanaf1887 en na jaren van overleg werd de waterput, de Alde Put, in 1913 gebouwd in opdracht van het gemeentebestuur van Mook en Middelaar. Een deel van de bouwkosten werd gedragen door de inwoners van de Bisselt, Mook en Groesbeek. Tot 1945 was dit de enige drinkwatervoorziening voor de bewoners van de Bisselt. De oorspronkelijke overkapping van de put met het draaimechanisme is door oorlogshandelingen vernield. Deze schade aan de waterput is nadien nooit meer hersteld en sindsdien is de waterput ook niet meer in gebruik geweest. De gemeente liet in 1955 een smeedijzeren hekwerk op de put aanbrengen en sindsdien wordt de put ook wel ‘echoput’ genoemd.

Wandeling over Groene Wissel Mook-Molenhoek bij de waterput

Leemgroeve

De Bisselt is een buurtschap bij Mook. Mogelijk is de naam ontstaan uit biesveld, ‘met bies begroeid veld’. Er is weinig bekend over het ontstaan van de poel en de kuil. Mogelijk hebben ze ooit samen één geheel gevormd als een leemgroeve, die in de Romeinse tijd ontstaan zou kunnen zijn. De leem die er gewonnen werd zal door de lokale bevolking gebruikt zijn voor het bakken van aardewerk, stenen en dakpannen – misschien ook voor de bouw van de Romeinse villa in Plasmolen. Toen de groeve buiten gebruik raakte is ter plaatse door weersinvloeden een poel ontstaan, die als drinkplaats voor het vee van Mookse en Groesbeekse boeren gebruikt kon worden.

Wandeling over Groene Wissel Mook-Molenhoek bij voormalige leemput Biesselt

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE