Skip to main content
search

Groene Wissel Tiel – Wandelen in de Dreumelse Waard

By 19 augustus 2022december 27th, 202310-15 KM, Gelderland, Groene Wissel

Flipje, voetveer Pomona en de Dreumelse Waard

Groene Wissel Tiel

De Waal

Groene Wissel Tiel

Dreumelse Waard

Groene Wissel Tiel

Voetveer Pomona

Groene Wissel Tiel

Visskelet

Groene Wissel Tiel

Kalverbos

Groene Wissel Tiel

Dreumelse Waard

Groene Wissel Tiel - 11 KM

De Groene Wissel Tiel is een prachtige wandeling door rivierenland met echt twee gezichten. Aan de ene kant het levendige Tiel met mooie oude kerken, grachten, tuinen en het symbool Flipje van Tiel. Daarnaast, gescheiden door de Waal, de Dreumelse Waard en de prachtige struinpaden langs de Waal. De vaarverbinding tussen Tiel en de Dreumelse Waard wordt uitgevoerd met voetveer Pomona, de naam van de godin van de vruchten. De Dreumelse Waard laat een prachtig overloopgebied zien met een grote verscheidenheid aan vogels, grazende koeien en mooit uitzichten over de Waal.

Groene Wissel Tiel

Routemaker en bedenker Bart van der Schagt over deze route: ‘Op de heenweg wandelt u in Tiel buitenom het centrum langs een paar prachtige kerken en het Andreas Gasthuis naar het voet/fietsveer over de Waal. Na anderhalve kilometer vanaf de hoge Waalbandijk van de prachtige vergezichten genoten te hebben gaat uw struinronde door de schitterende Dreumelse Waard beginnen. Met dat struinen valt het overigens wel mee, de meeste graswegen en -paden zijn goed begaanbaar. In die Dreumelse Waard geniet u niet alleen van de serene rust maar ook van de bijzonder rijke flora en fauna, vooral vogelliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. U kuiert langs grote plassen, door de rand van een groot ooibos en over prachtige graspaden langs de Waal. Zin in een frisse duik, dat kan vanaf de strandjes die u hier en daar ziet. Na het oversteken van de Waal wandelt u door het horecarijke centrum weer naar het station.’

Tiel

De stad ligt ingeklemd tussen de rivieren de Waal, de Linge  en het Amsterdam-Rijnkanaal. De mascotte van de stad is Flipje, het fruitbaasje, waarvan een standbeeld in het stadscentrum staat. Tiel is een van de oudste steden van Nederland: de plaats stamt uit de periode 850-1100, terwijl de meeste Nederlandse steden in de late middeleeuwen (1150-1300) ontstonden. De stad was menigmaal de inzet van machtsstrijd tussen de graven van Gelre en de hertogen van Brabant. In 1339 werd de stad definitief Gelders, toen hertog Jan III van Brabant Tiel aan het hertogdom Gelre overdroeg. In de late middeleeuwen en de zestiende en zeventiende eeuw breidde de ommuurde stad zich verder uit met een voorstad en nieuwe vestingwerken. Tiel vervult een centrumfunctie voor de regio Rivierenland en het heeft verscheidene parken in en rondom de binnenstad. De tuin bij het Ambtmanshuis, de singels en een deel van begraafplaats Ter Navolging zijn ontworpen door Karel George Zocher.

Groene Wissel Tiel
Groene Wissel Tiel

Flipje van Tiel

Meer dan 100 vrijwilligers hebben in het najaar van 2020 een 2300 m2 groot kaal grasveld boven een parkeergarage in tien weekenden omgetoverd tot een prachtig bloeiende insectenvriendelijke tuin. Maar liefst 15.000 plantjes en 7.000 bloembollen zijn in de grond gezet en al het plantgoed is biologische opgekweekt. De missie van de makers is om de biodiversiteit in de stad te versterken en iedereen aan het insectenvriendelijk tuinieren te krijgen.

Groene Wissel Tiel bij de vlindertuin in Tiel

Vlindertuin

De avonturen van Flipje of Flipje is een Nederlandse stripreeks met de gelijknamige, fictieve figuur in de hoofdrol. Deze strip is van 1935 tot 1953 getekend als tekststrip. Tussen 2002 en 2015 verschijnen er vijf nieuwe stripboeken. In 2010 verschijnen er tevens twee verhalenboeken van Flipje bij Uitgeverij Holland. Het titelpersonage dient als mascotte, oorspronkelijk van de in Tiel gevestigde jamfabriek De Betuwe en later van de stad Tiel. Hij werd in 1935 bedacht. In Tiel wordt hij onder andere geëerd met een museum, een standbeeld en stripfragmenten op bankjes in en rond het centrum. Boven op 25 wegwijzers in de stad heeft de ANWB, op verzoek van de gemeente, beeldjes van Flipje geplaatst die toeristen de weg wijzen naar musea, historische en andere bezienswaardigheden in de binnenstad.

Groene Wissel Tiel bij Flipje van Tiel

Voetveer Pomona

Met het voetveer ‘Pomona’ kun je vanaf de Waalkade de overtocht van Tiel naar Wamel maken en vice versa. De veerverbinding wordt uitgevoerd met het schip ‘Pomona’. De veerdienst is als snelle fiets- en voetgangersverbinding van belang voor inwoners van onder andere Wamel en Dreumel die in Tiel werken of naar school gaan. In de late middeleeuwen was er al een veer tussen Tiel en Wamel. Naar een voorstel van de raadsleden Gijsbert Stout en mr. Spiering kwam er in 1881 ook een pont die werd aangedreven door een langszij liggend stoombootje, de Gijsbert Stout. Dit werd later vervangen door een motorbootje, maar tegelijk bleef ook de een pont in bedrijf. Deze vormde echter een steeds grotere belemmering voor de doorvaart op de Waal toen na de Tweede Wereldoorlog de gemotoriseerde scheepvaart toenam. De Rotterdamse reders besloten daarom de gierpont opzettelijk te overvaren. Na deze geruchtmakende aanvaring op woensdag 22 augustus 1956 werd de pont in 1957 uit de vaart genomen. De naam ‘Pomona’ verwijst naar de godin van de boomvrucht, niet vreemd in een gebied de Betuwe vol appel- en perenbomen.

Groene Wissel Tiel bij voetveer Pomona
Groene Wissel Tiel bij voetveer Pomona

Dreumelse Waard

De uiterwaarden bij de dorpen Wamel, Dreumel en Heerewaarden hebben een lengte van ongeveer 15 kilometer en maken deel uit van het Natura 2000-gebied Rijntakken. Het landschap hier is afwisselend met landbouw en natuur, waaronder droge oeverwallen dicht bij de rivier. Wat verder van de rivier af liggen meer kleiachtige, lagere delen van de uiterwaarden. Het water blijft hier langer staan en er zijn natuurlijke graslanden. Op de laagste plekken is natuurlijk ontstaan bos te vinden, dat langs rivieren ook wel ooibos genoemd wordt. In dit bijzondere landschap leven allerlei dieren, zoals de bever, de oeverzwaluw en de ijsvogel.

Groene Wissel Tiel bij de Waal
Groene Wissel Tiel bij de Dreumelse Waard

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE