Skip to main content
search

Grenswandeling Postel – Grenzeloos wandelen rond de Abdij van Postel

Grenswandeling Postel

Abdij van Postel

Grenswandeling Postel

Mariakapel Postel

Grenswandeling Postel

Het Wilde Zwijn

Grenswandeling Postel

Betonnen grenspaal

Grenswandeling Postel

De Ronde Put

Grenswandeling Postel

Vogelkijkhut De Ronde Put

Grenswandeling Postel

Ik ontwierp vijftien mooie wandelingen, met een groot percentage onverhard en door landschappelijk mooie en gevarieerde gebieden op de grens van Noord-Brabant en België. Van Kessenich bij de Limburgse grens tot aan Huybergen aan de grens met Zeeland. Vandaag de zesde uit een serie van vijftien: grenswandeling Postel rond de Abdij van Postel.

Grenswandeling Postel

Ik maak vandaag een wandeling vanuit de oude Abdij van Postel, gevarieerd en in niemandsland. Rond de abdij ligt een uitgestrekt gebied van bossen, weilanden en natte landen. Over mooie boswegen wandel je vanuit de mooie gebouwen van de abdij richting De Ronde Put. Af en toe heb je doorkijkjes naar open velden en weilanden, dat maakt dit gebied zo verrassend gevarieerd. De Ronde Put was vroeger een uitgestrekt moerasgebied. Je kunt hier vanuit een vogelkijkhut vogels spotten en een prachtig aangelegd vlonderpad laat je het natte gebied verderop zien. Hierna volgen lange lanen van wel kilometers lang, het lijkt eentonig maar de rust in het gebied compenseert veel. Langzaam nader je het dichtere bosgebied op de grens van het grenspark Kempen-Broek. Halverwege is uitspanning Het Wilde Zwijn een sfeervolle plek om koffie te drinken. Langs de grenspalen loop je terug naar de abdij en passeert nog een paar maal het Postelvaartje. Het had verschillende functies zoals bevloeien van de akkerbedrijven in Postel en het vervoeren van producten naar het Kempens Kanaal. Het hoogtepunt komt op het eind met sfeervolle gebouwen in allerlei stijlen op de abdij van Postel. Je kunt hier genieten van een gebrouwen bier en nagenieten van een 18 kilometer lange wandeling door een onbekend maar o zo mooi gebied.

Abdij van Postel

In de Norbertijnenabdij in het dorp Postel in de Belgische gemeente Mol wonen broeders en paters. Het zijn volgelingen van de heilige Norbertus en naar zijn naam worden ze ‘norbertijnen’ genoemd. De heilige Norbertus stichtte meerdere abdijen en al deze abdijen, waaruit de norbertijnenorde of orde van Prémontré ontstond,stichtten op hun beurt andere abdijen en kloosters. Zo stichtte de abdij van Floreffe het klooster in Postel in 1140. Voor zijn kloosters koos de heilige Norbertus de regel van Augustinus: eensgezind samen wonen, ‘één van hart en één van ziel op weg naar God’. Drie keer per dag zingen zij het lof in de abdijkerk. Het onthaal van gasten was één van de belangrijkste aanbevelingen van de heilige Norbertus. Dit klooster werd gesticht als een ‘godshuis’, d.w.z. een opvanghuis van reizigers.  Bovendien werd de abdijkerk in de 12de eeuw toegewijd aan de heilige Nicolaas, de patroon van de reizigers. Ze zijn actief in het parochiewerk en hebben bijzondere aandacht voor de natuur.

Grenswandeling Postel bij de Abdij van Postel
Grenswandeling Postel bij de Abdij van Postel

De abdij heeft een eigen kaasproductie. Sinds 1994 is er een nieuwe kruidentuin, waar onder meer kruiden voor de ginseng-productie wordt gekweekt. Er worden ook verschillende abdijproducten verkocht zoals abdijbrood, Abdijkaas en hesp, een hamsoort. Het Postel abdijbier wordt gebrouwen door Alken-Maes. De gebouwen bestaan onder andere uit de Sint-Niklaaskerk uit 1790, een ambtswoning en een renaissancetoren.

Grenswandeling Postel bij de Abdij van Postel

De Ronde Put

De Ronde Put is een natuurgebied tussen Postel en Retie en is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied.Eigenlijk bestaat het gebied uit drie delen: Ronde Put, het Reties Goor en de Watering. De Ronde Put was vroeger een van de vele moerputten in de omgeving. In 1936 werd van deze 20 ha metende put een visvijver gemaakt en werd de omgeving ingericht als jachtgebied. Ten noorden van het de Ronde Put ligt het gebied De Moeren, vroeger een uitgestrekt moerasgebied. De omgeving van de Ronde Put kenmerkt zich door natte heide, droge heide, gagelstruweel, en elzenbroekbossen. Ook is er veel cultuurland in het reservaat aanwezig. Het gebied is van belang voor weide- en moerasvogels en voor de bijzondere vegetatie.

Grenswandeling Postel bij de Ronde Put
Grenswandeling Postel bij de Ronde Put

Postelvaartje

Het Postelvaartje werd in november 1922 gegraven om Postelse producten over te brengen naar het Kempens kanaal. Het was een initiatief van Charles de Broqueville. Later fungeerde het ook als bevloeiingsgracht voor de akkerbedrijven in Postel. Het kalkrijke water kwam tot op het domein van prins Karel, broer van koning Leopold 3. Vandaar de naam Koningsvijver van 2,5 hectare en een visvijver van 1 hectare, nu eigendom van de abdij. IJverige arbeiders uit Retie hebben in 1945 de aansluiting met een complex aan sluizen gerealiseerd tussen het Postelvaartje en de abdijgronden, dit onder aanmoediging van jenever en chocolade. Het Postelvaartje werd uiteindelijk in 1977 geklasseerd als provinciale waterloop.

Grenswandeling Postel bij het Postelvaartje

Grenspark de Kempen

Het complex van ontginningsbossen wordt aangeduid als Grenspark De Kempen. Het is een bosachtig natuurgebied van ruim 2000 hectare in het Nederlandse deel van het gelijknamige streek De Kempen aan de Nederlands-Belgische grens. Het belangrijkste deel wordt gevormd door Boswachterij De Kempen, een gebied van 1087 hectare dat in bezit is van Staatsbosbeheer en in de Noord Brabantse gemeenten Eersel, Bladel en Reusel-De Mierden ligt. Het maakt deel uit van een veel groter complex van ontginningsbossen dat zich uitstrekt over de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Hoewel het een betrekkelijk hooggelegen dekzandgebied betreft, met hoogten oplopend tot 36 meter boven de zeespiegel, zijn er enkele vochtige delen. Dit komt doordat het gebied doorstroomd wordt door de bovenloop van de Groote Beerze. Door de grootte is het een walhalla voor de wandelaar en is er een overvloed aan wandelpaden.

Grenswandeling Postel

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE