Skip to main content
search

Grenswandeling Grote Heide – Wandelen waar de Dommel ons land binnenkomt

De Dommel, Prinsenloop en Plateaux Hageven

Grenswandeling Grote Heide

Hangbrug over de Dommel

Grenswandeling Grote Heide

Grenspaal

Grenswandeling Grote Heide

Vogelkijkhut Plateaux Hageven

Grenswandeling Grote Heide

Dommel

Grenswandeling Grote Heide

Grenspaal

Grenswandeling Grote Heide

Mariabeeld Plateux

Grenswandeling Grote Heide - 17,5 KM

Ik ontwierp vijftien mooie wandelingen, met een groot percentage onverhard en door landschappelijk mooie en gevarieerde gebieden op de grens van Limburg en België. Van Kessenich bij de Limburgse grens tot aan Huybergen aan de grens met Zeeland. Vandaag de tiende uit een serie van vijftien: grenswandeling Grote Heide daar waar de Dommel ons land binnenkomt.

De wandeling is er eentje om in te lijsten. Al eerder merkte ik vele verborgen plekken op de grens met België. Niet voor niets zijn het onherbergzame gebieden waar om water en land werd gevochten. Het was moeilijk om het gebied veroverd te houden en de natuur kon hier vaak zijn gang gaan. Zoals vandaag waar je op de route over het grote gebied Plateaux Hageven loopt. De aanloop is vanaf Grote Heide charmant en gaat over lieflijke onverharde paden en wegen en langs de Dommel. Terug naar Grote Heide, overigens een typisch slapend Belgisch plaatsje waar veel Nederlanders wonen, passeer je de Prinsenloop en de voormalige spoorlijn Hasselt-Valkenswaard. De afwisseling is groot met heide, vennen, de Dommel, bossen en beken. En wat een rust met een percentage onverhard van 95%. Het inspireert me om nog meer te gaan wandelen in de grensstreek tussen Brabant en België, er is nog genoeg te ontdekken.

Grote Heide

Grote Heide is een kerkdorp in het noorden van de gemeente Neerpelt. In een villawijk in de plaats staan, verscholen in een dennenbos, villa’s van kasteelformaat, met metershoge hekken en uitgebreide beveiligingssystemen. Er wonen veel rijke Nederlanders, waaronder directeuren/eigenaren van bedrijven als Sligro, Beter Bed en ASML. De plaats grenst aan het dal van de Dommel en ten noordwesten ligt het natuurgebied Plateaux-Hageven met het bezoekerscentrum De Wulp.

Grenswandeling Grote Heide bij de kerk in Grote Heide
Grenswandeling Grote Heide

De Dommel

De Dommel is een zogenaamde laaglandbeek met als kenmerkt een breed beekdal en een onregelmatige stroomsnelheid. Dat komt doordat de voeding van de rivier afhankelijk is van regenwater en kwel, via een stelsel van sloten en greppels, beekjes en riviertjes die allemaal in de hoofdstroom uitkomen. De Dommel kent wel 75 van zulke zijriviertjes en -beekjes, zoals de Keersop, Run, Tongelreep, Gender, Kleine Dommel, de Beerze, de Reusel en de Essche Stroom. Bij Borkel en Schaft komt de Dommel Nederland binnen stroomt hier nog voor een deel in oude kronkels door het landschap. Aan de oever van de Dommel vind je hooilanden die vaak onder water lopen bij hoog water. Je ziet hier uitgesleten oeverwanden, bomen met de voeten in het water en weidesmet koeien.

Grenswandeling Grote Heide bij de Dommel
Grenswandeling Grote Heide bij de Dommel

Natuurpark Plateaux-Hageven

Het Hageven-De Plateaux spreidt zich uit over België en Nederland. Het is een oase van 600 hectare met heide, vennen, bossen en graslanden, waar de Dommel zich kronkelend een weg baant langs het prachtige landschap. Het vormt een internationaal natuurgebied van de Nederlandse Vereniging Natuurmonumenten en het Vlaamse Natuurpunt. De Plateaux bestaan voor een deel uit vloeiweiden langs de Dommel, die met populieren beplant zijn. Deze vloeiweiden zijn vanaf 1847 aangelegd. Ze werden bevloeid met kalkrijk water uit het Kempens Kanaal en gebruikt als hooiland. Het hooi werd per schip afgevoerd door een kanaal van 3 km lengte, met daarover de hoge brug, om de hoog beladen schepen te kunnen laten passeren, en een sluisje om het verval van 3 meter te overbruggen. Op de hogere delen staat naaldbos en heide. De Plateaux is samen met het Leenderbos en Groote Heide een Natura 2000 gebied onder de naam ‘Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux’, onder andere wegens het voorkomen van de kamsalamander. Naast vennen zijn ook zandverstuivingsgebieden hersteld.

Grenswandeling Grote Heide bij Plateaux Hageven
Grenswandeling Grote Heide bij Plateaux Hageven

Prinsenloop

De Prinsenloop ontspringt op ‘t Herent, en loopt richting Achel. Het vormt over een vrij lange afstand de natuurlijke grens, tussen Neerpelt en Sint-Huibrechts-Lille. De beek vloeit op de grens met Nederland nabij de trappistenabdij samen met de Warmbeek en vormt dan de Tongelreep. De naam is afkomstig van de Kleine- en Grote Prinseweijer, twee visvijvers die vroeger eigendom waren van de Prinsbisschop van Luik.

Grenswandeling Grote Heide bij de Prinsenloop
Grenswandeling Grote Heide bij de Prinsenloop

De Congo

Ze noemen het in Pelt de ‘trage weg’. Het pad met de exotische naam De Congo vormt een rustige voetweg tussen de O.L. Vrouwstraat en de Weidenstraat op Grote Heide. Tot in 2005 was het pad afgesloten met een grote ijzeren poort en stond er een paardentrailer pal op de weg. Op vraag van de werkgroep De Trage Weg en het gemeentebestuur verdwenen de poort en de trailer. Bij de heropening werd het pad iets verlegd en nu loopt hij mooi in zigzag. De gemeente plantte een fraaie houtkant aan zodat het nu één van de fijnste trage wegen van Neerpelt is. In het voorjaar staat hier de meidoorn in bloei.

Grenswandeling Grote Heide bij wandelpad De Congo
Grenswandeling Grote Heide bij wandelpad De Congo

Voormalige spoorlijn Valkenswaard-Hasselt

Spoorlijn 18 is een voormalige Belgische spoorlijn tussen Winterslag en Achel en verder naar Eindhoven in Nederland. De spoorlijn was enkelsporig uitgevoerd en niet geëlektrificeerd. Door de opening van het hoogspoor in Eindhoven op 28 november 1953 kwam het lijntje erg in de weg te liggen. In 1959 werd het oude spoorlijntje tussen Valkenswaard en Eindhoven opgeheven. De gemeente besloot toen tot de aanleg van een omleiding tussen Eindhoven en Valkenswaard. Op een groot deel van de overgebleven spoorwegbedding werd een fietspad aangelegd.

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE